Μία από τις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις εκτυλίχθηκε μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης να καταλήγουν σε συμφωνία για τη συνολική κρίση χρέους της Ε.Ε, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τετ-α-τετ Παπανδρέου-Βαν ΡομπέιΜετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων έκανε λόγο για μία επιτυχή μάχη που απ’ ό,τι φαίνεται κατακτήθηκε… με κάποια ανταλλάγματα, τα οποία απαίτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Επί της ουσίας, η ελληνική πλευρά «κέρδισε» την επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης του «περίφημου» δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στα διπλάσια χρόνια (7,5). Επίσης, επέτυχε μείωση επιτοκίων επί του συνολικού δανείου κατά 100 μονάδες βάσης, δηλαδή μείωση των spread που πληρώνουμε κατά 30% πιο ακριβά, με κέρδος 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλης έκτασης ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα επιφέρουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Ικανοποίηση Παπανδρέου για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είπε: «Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση των επιπτώσεων της κρίσης έτσι ώστε να επέλθει η επιθυμητή ηρεμία των αγορών».

Επίσης σημείωσε ότι αποδείχτηκε η «αξιοπιστία της Ελλάδας» η οποία έχει κατακτηθεί με το πρόγραμμα των μεγάλων τομών που εφαρμόζεται με τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της, αποφάσεις δύσκολες, απαραίτητες όμως προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα και να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργούΕπιπλέον τόνισε ότι «στόχος της χώρας είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας η οποία θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, σταθερή οικονομία που οι Έλληνες θα έχουν εμπιστοσύνη σε αυτή». Για να γίνει όμως αυτό εξήγησε ότι είναι απαραίτητη η «συνδρομή των εταίρων όπου όλοι μαζί θα πάρουμε αποφάσεις που θα δώσουν προοπτική και ελπίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα της χώρας σε σχέση με το γενικό πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. «Ζητήσαμε να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και να προικοδοτηθεί ο νέος μηχανισμός που θα προκύψει μετά το 2013», έτσι ώστε να πάψουν οι οικονομίες να είναι ευάλωτες στις ξένες κερδοσκοπικές πιέσεις. «Ζητήσαμε χαμηλότερo επιτόκιο για να μην είναι δυσβάσταχτος ο ετήσιος δανεισμός και τη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές προκειμένου να πληρώσουν και οι τράπεζες μέρος της κρίσης που οι ίδιες δημιούργησαν». Και κατέληξε, λέγοντας ότι σήμερα «έγινε ένα μεγάλο βήμα».

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «αποφασίσαμε να προικοδοτηθεί ο υπάρχων μηχανισμός στήριξης με 440 δις ευρώ και με 500 δις ευρώ ο μηχανισμός που θα προκύψει από το 2013 και μετά, ενώ μίλησε και για τη συμφωνία με το λεγόμενο «Σύμφωνο του ευρώ», με άξονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της επιτυχημένης εποπτείας στον τομέα των δημοσίων δαπανών και του μετριασμού των μισθών, το οποίο προωθούσε η Γερμανία, με τη γαλλική υποστήριξη.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ποια θα είναι τα ανταλλάγματα;

Παπανδρέου-ΜέρκελΑεροδρόμια, λιμάνια, συγκοινωνίες, δίκτυα ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, αλλά και κερδοφόρες ΔΕΚΟ διεκδικούν μέσω της Α. Μέρκελ, οι υποψήφιοι επενδυτές.

Τα «ασημικά» της χώρας είναι πολύ καιρό πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και παρά τις κωλυσιεργίες της ελληνικής πλευράς φαίνεται ότι έφτασε η ώρα των αποφάσεων.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών η ελληνική πλευρά πήρε πολύ περισσότερα από όλα ήλπιζε, αλλά αντιλήφθηκε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση βασικών αιτημάτων για επενδύσεις στη χώρα μας. Οι εταίροι μας έσπευσαν να κατανοήσουν τις ελληνικές θέσεις και ανάγκες αλλά υιοθέτησαν και το περιβόητο πλέον «δούνε και λαβείν» της κυρίας Μέρκελ.

Έχει γίνει σαφές ότι οι ευρωπαίοι εταίροι ενδιαφέρονται για:

1) Τα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό) όπου αποφασίστηκε η μετοχοποίηση τους ή η είσοδος στρατηγικού επενδυτή

2) Αξιοποιείται η συμμετοχή του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ,

3) Θεσπίζονται νέοι κανόνες για το στοίχημα στον Ιππόδρομο, (ΟΔΙΕ) ενώ αναζητείται και στρατηγικός επενδυτής.

4) Αναφορά γίνεται και στην είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπου η αρχή γίνεται από το Καστέλι και το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης».

5) Πωλείται η συμμετοχή του Δημοσίου στο Καζίνο της Πάρνηθας

6) Επεκτείνεται η σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών,

7) Αξιοποιείται η συμμετοχή του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ενώ

8) Αναζητείται στρατηγικός εταίρος στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

9) Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αξιοποιείται η συμμετοχή του Δημοσίου και η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ,

10) Επεκτείνονται οι συμβάσεις παραχώρησης στην Αττική και στην Εγνατία Οδό,

11) Μπαίνει στρατηγικός επενδυτής στα ΕΛΤΑ,

12) Αξιοποιείται το φάσμα συχνοτήτων και Ψηφιακού Μερίσματος, καθώς και

13) Η συμμετοχή του δημοσίου στο Αττικό Λιμενικό Σύστημα

14) Ακόμα, διαχωρίζονται οι λειτουργίες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

15) Μελετώνται οι συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια και ιδιαίτερα για 11 περιφερειακούς οργανισμούς λιμένων, ενώ τέλος

16) Αξιοποιείται η συμμετοχή του Δημοσίου στην βιομηχανία ΛΑΡΚΟ.

Πωλητήριο μπαίνει, όπως είναι γνωστό και στο Ελληνικό, για το οποίο μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά επέμενε στον όρο «αξιοποίηση», ενώ οι ξένοι επενδυτές μιλάνε σαφώς για «privatization» που σημαίνει «ιδιωτικοποίηση», δηλαδή πώληση!

Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινωθούν οι πρώτες δεσμεύσεις για τους ερχόμενους 12 μήνες.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011, 03:20

Διαβάστε επίσης:

Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση αποπληρωμής για την Ελλάδα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011, 02:45

Συμφωνία με ανταλλάγματα στις Βρυξέλλες, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011, 03:20

Επετεύχθη συμφωνία για το “Σύμφωνο του ευρώ”, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011, 21:38

Τι δίνουν και τι ζητούν από την ελληνική οικονομία οι εταίροι, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011, 21:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης