Μεταξύ 52 δισ. και 57 δισ. δολαρίων, εκτιμάται μέχρι στιγμής το συνολικό κόστος των ζημιών που έχουν προκληθεί στην Καλιφόρνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Περισσότερα από 20 δισ. δολάρια εκτιμά η JP Morgan το κόστος των ζημιών που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό το τεράστιο ποσό ξεπερνά κάθε αντίστοιχο του περελθόντος, με αποτέλεσμα ο ασφαλιστικός τομέας να βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής, αν και σύμφωνα με την morningstar DBRS ο ασφαλιστικός τομέας της περιοχής θα μπορέσει να διαχειριστεί έστω και οριακά, ένα τέτοιο ποσό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά δεν γνωρίζουμε αυτή η εκτίμηση των 20 δις δολαρίων, πόσο θα ανέβει τις επόμενες μέρες ή ακόμα και ώρες, καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα σε πολλά σημεία, κάποια από τα οποία αποτελούν πλούσιες γειτονιές με ακίνητα που διαθέτουν εξίσου πλούσια ασφαλιστικά συμβόλαια.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα περισσότερες από 1100 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς κάποιες από τις οποίες με διάσημους ιδιοκτήτες και αστέρες του Χόλιγουντ. Μεταξύ άλλων οι Tom Hanks, ο Ben Affleck, ο Mark Hamill, η Mandy Moore, η Jennifer Love Hewitt, ο James Woods και η Maria Shriver υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ θα γίνει τελικά στις 19 Ιανουαρίου, 2 ημέρες αργότερα από το καθορισμένο.

Τραμπ: Η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει οικονομική καταστροφή

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και σε αυτό το πρόβλημα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, έκανε ειδική αναφορά λέγοντας πως η Καλιφόρνια αναμένεται να αντιμετωπίσει εκτός από τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς και την οικονομική καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα αμερικανικών μέσων έρχεται να αποκαλύψει πως όντως οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πολιτεία έχουν προχωρήσει στην ακύρωση χιλιάδων συμβολαίων, ειδικά στις περιοχές που σήμερα σαρώνει η πύρινη λαίλαπα.

Οι εταιρείες τονίζουν πως είναι αδύνατο να καλύψουν ασφαλιστικά τους πολίτες, καθώς κάτι τέτοιο απειλεί τη βιωσιμότητά τους και σημειώνουν πως παρά τις πολύ μεγάλες αυξήσεις τις οποίες έχουν κάνει στα συμβόλαια των ιδιοκτητών ακινήτων ο ομοσπονδιακός νόμος και ο «κόφτης» στα ασφάλιστρα που επιβάλλει δεν επιτρέπουν την έκδοση νέων συμβολαίων και την εξυπηρέτηση των υπαρχόντων δεσμεύσεων.

Πώς καλύπτονται οι πολίτες

Στις ΗΠΑ υπάρχει ομοσπονδιακός μηχανισμός ασφάλισης ο οποίος όμως χρησιμοποιείται «παραδοσιακά» ως έσχατη ασφαλιστική λύση.
Ο μηχανισμός με την ονομασία FAIR από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόνο στην περιοχή Pacific Palisades που έχει υποστεί τις σημαντικότερες ζημιές, έχει ένα χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφαλίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ολόκληρη την πολιτεία ο ομοσπονδιακός μηχανισμός ασφάλισης μετρά ασφάλειες που ξεπερνούν τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, νούμερο που είναι τριπλάσιο από αυτό που είχε ως χαρτοφυλάκιο το 2020, τέσσερα μόλις χρόνια πριν.

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά, καθώς κανένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς δεν έχει επαρκώς περιοριστεί, οι υλικές ζημιές στις περιοχές που έχουν πληγεί, ξεπερνούν τα 57 δισεκατομμύρια.

Εκπρόσωπος του FAIR υπογράμμισε, μιλώντας σε αμερικανικά μέσα, πως υπάρχουν τα κεφάλαια και οι ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούν άμεσα, αλλά τα ερωτηματικά αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις ασφάλειες στην πολιτεία παραμένουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης