Έτοιμος από εμάς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Τίτλοι τέλους για το διαστημικό λεωφορείο Discovery, μετά το 39ο και τελευταίο ταξίδι προς και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μόνο δύο αποστολές να έχουν απομείνει για το υπόλοιπο του 2011, η αμερικανική υπηρεσία κλείνει σιγά σιγά τον κύκλο του 30ετούς διαστημικού της προγράμματος, καθώς, λόγω οικονομικής κρίσης, τα κονδύλια προς την υπηρεσία μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε κατά δήλωση αρκετών επιστημόνων και στελεχών της, νυν και πρώην, δεν θυμίζει καθόλου την παλιά υπηρεσία που έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη (;) και ηγήθηκε στις δεκαετίες του ’50, ’60 και ’70 του «Πολέμου των Άστρων» μεταξύ των Η.Π.Α. και της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα με την τελευταία προσγείωση του Discovery, η NASA δήλωσε πως «ουσιαστικά, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι έτοιμος, από τη δική μας μεριά», με εξαίρεση τις ακόμη δύο αποστολές συμπληρωματικού και όχι κατασκευαστικού χαρακτήρα, αυτή η δήλωση σηματοδοτεί τη λήξη συμμετοχής στον ISS (International Space Station – Διεθνής Διαστημικός Σταθμός) για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Ο ISS, με πλήρωμα 6 αστροναυτών και κόστους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένα κοινό εγχείρημα/επίτευγμα 15 χωρών και 5 διαφορετικών διαστημικών υπηρεσιών – η κατασκευή πραγματοποιείται συναρμολογώντας κομμάτι – κομμάτι απευθείας στο Διάστημα, με το πρώτο τμήμα του να τοποθετείται από τη ρωσική υπηρεσία το 1998.

(περισσότερες πληροφορίες: http://www.space.com/11078-space-station-complete.html )

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης