Γερμανία – Πολωνία 2-0

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παραδόσεις λένε πως υπάρχουν για να σπάνε. Ωστόσο, αυτή η… μεγάλη αλήθεια δεν επιβεβαιώθηκε στο παιχνίδι της Γερμανίας με την Πολωνία. Η “νάσιοναλ μάνσταφ” κράτησε την παράδοση που τη θέλει να μην έχει χάσει ποτέ από τους Πολωνούς και επικράτησε με 2-0, χάρη σε δύο γκολ του Λούκας Ποντόλσκι, μπαίνοντας με το δεξί στο Euro 2008.

Τα “πάντσερ” έχοντας περισσότερη ποιότητα σε επίπεδο ομάδας, αλλά και σε επίπεδο παικτών, επέβαλαν από την αρχή τον ρυθμό τους και έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Από εκεί και πέρα πήραν την κατοχή της μπάλας και με καλή ανάπτυξη απείλησαν σε δύο περιπτώσεις την εστία του Μπόρουτς, σημειώνοντας και το γκολ.

Οι Πολωνοί μπήκαν “φουριόζοι” στην αρχή και ο Κρίζνοβεκ με σουτ έστειλε τη μπάλα άουτ. Οι Γερμανοί αντέδρασαν άμεσα και στο 4′ ο Μπάλακ, με τον Κλόζε και τον Γκόμεζ συνδυάστηκαν άψογα, ωστόσο ο τελευταίος δεν μπόρεσε να πλασάρει. Ο ρυθμός έπεσε για ένα τέταρτο, αλλά τα “πάντσερ” με τον Ποντόλσκι άνοιξαν το σκορ. Ήταν μια παρόμοια φάση με αυτή του 4ου λεπτού. Ο Γκόμεζ έβγαλε την κάθετη μπαλιά στον Κλόζε και αυτός έδωσε έτοιμο γκολ στο Λούκας Ποντόλσκι, ο οποίος από κοντά… έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα. Η Πολωνία προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν ένα σουτ του Σμολάρεκ, το οποίο απέκρουσε χωρίς πρόβλημα ο Λέμαν. Στο 36′ ο Ματσέι Ζουράφσκι έχασε τη σημαντικότερη ευκαιρία της ομάδας του, όταν με διαγώνιο σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα δίπλα από το δοκάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο ο Ποντόλσκι

Στο δεύτερο μέρος οι Γερμανοί θέλησαν να τελειώσουν πρόωρα το παιχνίδι. Ο Γιόακιμ Λεβ, παρότι η ομάδα του κέρδιζε, πέρασε στη θέση του Φρίτς τον Σβαϊνστάιγκερ, δίνοντας πιο επιθετική πνοή. Ωστόσο, αυτή η κίνηση, αν και τον δικαίωσε στο τέλος, στην αρχή δεν φάνηκε καλή. Οι Πολωνοί βγήκαν μπροστά να ισοφαρίσουν και το πέτυχαν, όμως η προσπάθεια του Σμολάρεκ σωστά ακυρώθηκε σαν οφσάιντ. Αφού, η ομάδα του Μπεενάκερ δεν μπόρεσε να φτάσει στην ισοφάριση, οι Γερμανοί τους τιμώρησαν. Στο 70′ ο Λαμ έβγαλε μόνο του στο ύψος της περιοχής τον Μπάλακ, αλλά ο Μπόρουτς με έξοχη επέμβαση έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Γερμανού. Δύο λεπτά αργότερα η Γερμανία “σφράγισε” τη νίκη της. Ο Σβαϊνστάιγκερ έκλεψε τη μπάλα, πάσαρε στον Κλόζε, ο οποίος δεν κατέφερε να πιάσει το σουτ και ο επερχόμενος Ποντόλσκι με βολίδα, διαμόρφωσε το τελικό Γερμανία – Πολωνία: 2-0.

Οι αρχές της Αυστρίας μετά το τέλος, αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα συνέλαβαν πάνω από 100 Γερμναούς, οι οποίοι φώναζαν ναζιστικά συνθήματα κατά της Πολωνίας.    

Κίτρινες κάρτες: Σμολάρεκ, Λεβαντόφσκι – Σβαϊνστάιγκερ

Γκολ: 20′, 72′ Ποντόλσκι

Οι συνθέσεις:

Γερμανία (Γιοακίμ Λεβ): Λέμαν, Λαμ, Μερτεζάκερ, Μέτσελντερ, Γιάνσεν, Φριτς (55′ Σβαϊστάιγκερ), Μπάλακ, Φρινγκς, Γκόμεζ (75′ Χιτζλσπέργκερ), Κλόζε, Ποντόλσκι (90′ Κουράνι).

Πολωνία (Λέο Μπεενάκερ): Μπόρουτς, Ντούτκα, Μπακ, Σμολαρεκ, Κρίζνοβεκ, Ζουραφσκι (46′ Γκερέρο), Βασιλεφσκι, Ζεβλάκοφ, Λομποντζίνσκι (65′ Πίστσεκ), Λεβαντόφσκι, Γκολάνσκι (75′ Σαγκανέφσκι).

Διαιτητής: Τομ Χένινγκ Όβρεμπο, Νορβηγία

Βοηθοί: Γκέιρ Έγκε Χόλεν, Γιάν Πέτερ Ράντεν, Νορβηγία

Γήπεδο: Κλάγκενφιρτ

photos: http://www.euro2008.com/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης