Tην καθιερωμένη ετήσια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Δημοσιογράφοι από τις πάνω από 80 περιοχές της χώρας κρατούσαν πολύχρωμα πλακάτ και πινακίδες στην αίθουσα κοντά στο Κρεμλίνο, προσπαθώντας απεγνωσμένα να τραβήξουν την προσοχή του Πούτιν και να αποσπάσουν μία απάντηση στις ερωτήσεις τους.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί κάθε χρόνο με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του Ρώσου προέδρου σε αυτή την καθιερωμένη συνέντευξη.
Εκτός από τις ερωτήσεις των Μέσων, απαντήθηκαν και ερωτήματα πολιτών. Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι απλοί πολίτες υπέβαλαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια ερωτήσεις πριν από την εκπομπή. Η συνέντευξη διήρκεσε συνολικά τέσσερις ώρες και τριανταένα λεπτά.
Δείτε την ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου:
🔴 #LIVE: 2024 Annual News Conference and Direct Line with the people of Russia by President Vladimir Putin https://t.co/AErwdVc2Lz
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) December 19, 2024
«Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα πυρηνικά μας όπλα»
«’Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα πυρηνικά μας όπλα» σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι τα ρωσικά όπλα είναι ανίκητα.
Ο Πούτιν υποστήριξε επίσης ότι στην περιοχή του Κουρσκ βρίσκεται «το μεγαλύτερο νεκροταφείο εξοπλισμού του ΝΑΤΟ στον κόσμο». «Ο αριθμός των ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων που καταστράφηκαν στην περιοχή του Κουρσκ ξεπέρασε τον αριθμό των οχημάτων που καταστράφηκαν σε άλλα μέρη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι πληρωμές στους στρατιώτες για τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ που επλήγη θα μεταφερθούν σίγουρα. Δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες».
Πρότεινε στη Δύση να κάνουν πείραμα με τους Ορέσνικ
Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ίδιος έλαβε την τελική απόφαση για την παραγωγή του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου «Ορέσνικ» ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο όπλο. «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να καταρριφθεί ο (πύραυλος) Ορέσνικ». Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα εάν οι ΗΠΑ τοποθετήσουν ένα σύστημα αεράμυνας THAAD στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δαπανηρό και αναποτελεσματικό. Η εμβέλεια του Ορέσνικ φτάνει τα 5.500 χιλιόμετρα, υποστήριξε. Ο Πούτιν πρότεινε στη Δύση να διαλέξει μια τοποθεσία στο Κίεβο και να προσπαθήσει να αναχαιτίσει πλήγμα του Ορέσνικ.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την Ουκρανία»
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε ερώτηση εάν ήταν διατεθειμένος να συμβιβαστεί «με οποιονδήποτε τρόπο» για την Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού» και είπε ότι η Ρωσία έλεγε πάντα ότι είναι έτοιμη για συμβιβασμούς και διαπραγματεύσεις.
Ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία έχει αρνηθεί να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις.
Ο Ρώσος ηγέτης κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία για ενδεχόμενο τέλος του πολέμου: «Θα μιλήσουμε με όλους», είπε στους Ρώσους, «δεν έχουμε προϋποθέσεις».
Αλλά δεν θα μιλήσει με τον αρχηγό του κράτους της Ουκρανίας, παρά μόνο με το κοινοβούλιο, επειδή οι προεδρικές εκλογές αναβλήθηκαν φέτος και δεν θεωρεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως νόμιμο.
Είπε ότι πέτυχαν μια συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη το 2022, στην οποία, όπως ανέφερε, η Ουκρανία συμφώνησε, αλλά επανήλθε στη θέση της.
Ο Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία αποχώρησε από τη συμφωνία, επειδή ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσονταξίδεψε στην Ουκρανία και είπε ότι «πρέπει να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό». Αυτό κάνει το Κίεβο τώρα αλλά χωρίς αποτέλεσμα υποστήριξε.
«Η Ρωσία ανοικοδομεί την Ανατολική Ουκρανία»
Ερωτήθηκε για την ανοικοδόμηση των ρωσικών κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της Μόσχας έχει επενδύσει σε δρόμους, οι οποίοι, όπως λέει, θα αγοραστούν σύμφωνα με το «ρωσικό εθνικό πρότυπο», μαζί με ιατρικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές.
«Γίνονται εργασίες σε μια σειρά από τομείς», είπε, αναφέροντας την ανοικοδόμηση κατοικιών, τις δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας καθώς και πολιτιστικούς και κοινωνικούς χώρους.
Οι δρόμοι θα αγοραστούν σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι σε εξέλιξη και σχεδιάζουν να κατασκευάσουν έναν κυκλικό περιφερειακό δρόμο γύρω από την Αζοφική Θάλασσα, η οποία, όπως λέει, είναι τώρα μια εσωτερική θάλασσα.
Αναφέρθηκε στη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, λέγοντας ότι ένας νέος δρόμος θα τη συνδέει με το Ντόνετσκ.
«Σκοπεύω να δω τον Άσαντ»
Στη συνέχεια, ο Πούτιν ερωτήθηκε για τον έκπτωτο πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα, ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του έλαβαν άσυλο στη Μόσχα, παρόλο που δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επίσημη επιβεβαίωση από το Κρεμλίνο.
«Δεν έχω δει τον Πρόεδρο Άσαντ μετά την άφιξή του στη Μόσχα, αλλά σκοπεύω να το κάνω. Σίγουρα θα μιλήσω μαζί του», είπε ο Πούτιν, στα πρώτα του σχόλια για τον Άσαντ μετά την ανατροπή της κυβέρνησής του στη Συρία.
«Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Τραμπ»
Ο Πούτιν είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εδώ και τέσσερα χρόνια και δεν είναι σίγουρος πότε θα συναντηθεί ή θα μιλήσει μαζί του στη συνέχεια.
«Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω αν το θέλει», ανέφερε.
Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ιαπωνία το 2019, όπου είχαν συνομιλίες στο περιθώριο των εργασιών.
«Θα διατηρήσουμε τις βάσεις μας στη Συρία»
Αναφερόμενος στη πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι δυνάμεις του πρώην προέδρου εγκατέλειψαν τις θέσεις τους χωρίς να αντισταθούν, γεγονός που εξηγεί την ταχύτητα της ήττας. Ο ίδιος αρνείται ότι η κατάρρευση του συμμάχου του αντιπροσωπεύει μια ήττα για τη Ρωσία.
Συνέχισε μιλώντας για το καθεστώς των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, λέγοντας ότι συνομιλούν με εταίρους επί τόπου και ισχυρίστηκε ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχό τους.
Προσέθεσε τον ισχυρισμό ότι αυτές οι βάσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Πρακτικά όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πολεμούν εναντίον της Ρωσίας»
«Πρακτικά όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πολεμούν εναντίον της Ρωσίας», ανέφερε ο Ρώσος ηγέτης. Τα δυτικά βλήματα έχουν τετραπλασιαστεί σε τιμή, ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα έχουν αρκετά για να ξοδέψουν το 3% του ΑΕΠ τους, επεσήμανε.
Υποστήριξε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει γίνει πολύ ισχυρότερη τα τελευταία τρία χρόνια, σε αντίθεση με τις δυτικές προσδοκίες, επισήμανε. Η ετοιμότητα μάχης του ρωσικού στρατού είναι πλέον η υψηλότερη στον κόσμο, τόνισε. «Η Ρωσία έχει γίνει ισχυρότερη και θα λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει στα υπόψη τις απόψεις των άλλων, μόνο τα δικά της συμφέροντα».
Δολοφονία Κιρίλοφ: «το καθεστώς του Κιέβου διέπραξε τρομοκρατική ενέργεια»
Σχετικά με τη δολοφονία αυτή την εβδομάδα του Ρώσου στρατηγού Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα, δήλωσε ότι «το καθεστώς του Κιέβου διέπραξε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των Ρώσων πολιτών».
«Το Κίεβο έχει επανειλημμένα πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ρώσων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, και η Δύση δεν το έχει καταδικάσει ποτέ», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η δολοφονία του Κιρίλοφ «δείχνει τη φύση του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο επίσης σκοτώνει ανθρώπους στην περιοχή του Κουρσκ», δήλωσε.
«Θα θεωρήσουμε ότι αυτή η σημαία αντιπροσωπεύει όλες τις σημαίες των μαχητών μας»
Σε ερώτηση πώς αξιολογεί την πρόοδο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και αν η νίκη πλησιάζει, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στη Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια αλλάζει δραματικά. Ο ρωσικός στρατός προχωρά σε όλη τη γραμμή του μετώπου. Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις επιστρέφουν τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους».
Μετά από αυτό, ζήτησε να ανοίξει μια σημαία του έδωσαν οι Πεζοναύτες της 155ης Ταξιαρχίας Στόλου Ειρηνικού. «Θα θεωρήσουμε ότι αυτή η σημαία αντιπροσωπεύει όλες τις σημαίες μάχης των μαχητών μας», είπε.
Путин взял с собой на Прямую линию копию боевого знамени, которое передали бойцы 155 бригады. pic.twitter.com/wddblKaeTi
— V Z – Взгляд (@vzglyad) December 19, 2024
Παλαιστινιακό: Λύση δύο κρατών
Ο Ρώσος πρόεδρος κλήθηκε από έναν Τούρκο δημοσιογράφο να σχολιάσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
«Η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βοήθεια της άρσης των βαθύτερων αιτιών», απάντησε ο Πούτιν.
Συνέχισε λέγοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τάσσεται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών, λέγοντας ότι το Ισραήλ «εγκαταστάθηκε ενώ η Παλαιστίνη δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί».
Περιγράφοντας αυτό ως πρόβλημα, ο Πούτιν συνέχισε: «Το Ισραήλ συνεχίζει τις παράνομες εποικιστικές του δραστηριότητες», λέγοντας ότι δεν είναι σίγουρος ποιους στόχους επιδιώκει το Ισραήλ.
Για την εισβολή του ισραηλινού στρατού στα Υψίπεδα του Γκολάν, είπε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να επιλύσει τα ζητήματα ασφάλειάς του και συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι κατασκευάζει οχυρώσεις ενώ έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στη Συρία.
«Σταθερή η ρωσική οικονομία»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η ρωσική οικονομία είναι σταθερή παρά τις «εξωτερικές απειλές», ενώ η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις βαριές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τους δυτικούς από το 2022 σε αντίποινα για την επίθεσή της στην Ουκρανία. «Η κατάσταση της οικονομίας στο σύνολό της στη Ρωσία είναι σταθερή, παρά τις εξωτερικές απειλές και τις προσπάθειες επηρεασμού», σημείωσε.
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο υψηλός πληθωρισμός στη Ρωσία συνιστά «ανησυχητική ένδειξη», θέλοντας όμως να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας. «Ο πληθωρισμός είναι μια ανησυχητική ένδειξη», παραδέχθηκε από τα πρώτα λεπτά της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης Τύπου του, προτού υπογραμμίσει ότι οι μισθοί «αυξήθηκαν» και ότι η κατάσταση είναι συνολικά «σταθερή».