Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Η μαρτυρία του Νετανιάχου έρχεται σε αντίθεση με τα αρχεία δαπανών για διαφημίσεις του Λικούντ. Σε αντίθεση με τη μαρτυρία του Νετανιάχου, το κόμμα Λικούντ επένδυσε περίπου 283.300 NIS σε διαφημίσεις στη Walla τον Ιανουάριο του 2015.
Ο Πρωθυπουργός ακόμα αναγνωρίζει ότι προσπάθησε να αλλάξει την πολιτική κατεύθυνση του ιστότοπου ειδήσεων και να βρει αγοραστές για αυτόν, αλλά οι προσπάθειές του απέτυχαν.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στην ποινική δίκη του, χτες Τετάρτη (11/12) ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέμεινε επανειλημμένα ότι δεν ήρθε ποτέ σε καμία συμφωνία δούναι και λαβείν με τον επιχειρηματία μεγιστάνα Σαούλ Έλοβιτς και είπε ότι ο ισχυρισμός ότι έλαβε θετική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο του Έλοβιτς, Walla, ήταν αποδεδειγμένα ψευδής.
Ο Νετανιάχου αναγνώρισε στο δικαστήριο ότι προσπάθησε να πείσει τον Έλοβιτς να αλλάξει τον πολιτικό προσανατολισμό της Walla προς μια δεξιά κατεύθυνση, και μάλιστα έφτασε στο σημείο να τον συμβουλεύσει να απολύσει το προσωπικό της, αλλά υποστήριξε ότι το ειδησεογραφικό μέσο δεν έγινε ποτέ πιο ευνοϊκό για αυτόν και μάλιστα ήταν ενεργά εχθρικός.
Κατά την κατάθεσή του, ο πρωθυπουργός επίσης παραδέχτηκε ότι η σύζυγός του Σάρα Νετανιάχου είχε κάνει αιτήματα στον Έλοβιτς μέσω ενός κοινού φίλου, ονόματι Ζέεφ Ρουμπινστάιν, σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές της κάλυψης ειδήσεων της Walla, όπως φέρεται στο κατηγορητήριο.
Ωστόσο, επέμεινε ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία συμφωνία ή συνεννόηση με τον Έλοβιτς μέσω της οποίας θα είχε θετικό Τύπο στον ιστότοπο ειδήσεων, περιγράφοντας τον ισχυρισμό ως «γελοίο» και «παράλογο».
Η μαρτυρία του πρωθυπουργού και η γραμμή ανάκρισης που ακολούθησε ο συνήγορος υπεράσπισής του την Τετάρτη, επικεντρώθηκαν εξ ολοκλήρου στην Υπόθεση 4000, στην οποία φέρεται ότι μετά από μια βασική συνάντηση το 2012, ο Νετανιάχου και ο Έλοβιτς κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός θα προωθούσε ρυθμιστικές αποφάσεις για να ευνοήσει τον Έλοβιτς — ο οποίος ήταν ο πλειοψηφικός μέτοχος στον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Bezeq — και θα λάμβανε ευνοϊκή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης Walla σε αντάλλαγμα.
Η ατμόσφαιρα στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ όπου κατέθεσε ο Νετανιάχου ήταν πολύ λιγότερο θλιβερή την Τετάρτη από ό,τι την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του, με πολύ μικρές διαμαρτυρίες έξω από το δικαστήριο και πολύ μικρότερη παρουσία των μέσων ενημέρωσης.
Ωστόσο, οι εντάσεις εξακολούθησαν να ξεσπούν στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού ο Νετανιάχου παραπονέθηκε για μια ανάρτηση στο X από τον ρεπόρτερ του Channel 13 Αβιάντ Γκλίκμαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε αντικρούσει τις δηλώσεις που έκανε στην αστυνομία όταν ανακρίθηκε στο στάδιο της έρευνας.
Ο δικηγόρος του Έλοβιτς επέμεινε στο δικαστήριο ότι ο Γκλίκμαν είχε αναφέρει μια αρχική μεταγραφή των απαντήσεων του Νετανιάχου στην αστυνομία, η οποία αργότερα άλλαξε αφού η καταγραφή της ανάκρισης διαπίστωσε ότι το αντίγραφο ήταν λάθος. Ο πρωθυπουργός έγινε έξαλλος καταγγέλλοντας τον Κλίκμαν —χωρίς να αναφέρει το όνομά του— ως εκπρόσωπο του Εισαγγελέα του Κράτους και όχι ως δημοσιογράφο.
Η διαδικασία διακόπηκε για λίγο σε δύο περιπτώσεις αφού στον Νετανιάχου δόθηκαν σημειώσεις που κρίθηκαν αρκετά επείγουσες ώστε να διακοπεί η ακρόαση για αρκετά λεπτά. Στο τέλος της ημέρας, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τους δικαστές, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για αυτό το αίτημα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο Νετανιάχου εξέφρασε έντονη αγανάκτηση για τους ισχυρισμούς στο κατηγορητήριο, όπως έκανε σε όλη τη νομική διαδικασία εναντίον του, και επανέλαβε ότι δεν είχε καταλήξει ποτέ σε καμία συμφωνία με τον Έλοβιτς, αλλά ούτε και σε συμφωνία που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δωροδοκία.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Νετανιάχου, Χαντάντ, ρώτησε εκτενώς τον πρωθυπουργό για το τι περιέγραψε η εισαγγελία στο κατηγορητήριο ως μια βασική συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Έλοβιτς, ένα δείπνο που παρέθεσε ο Νετανιάχου για τον Έλοβιτς και τη σύζυγό του.
Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι σε αυτή τη συνάντηση επιτεύχθηκε η συμφωνία εξαγοράς μεταξύ των δύο ανδρών.
Ο Νετανιάχου είπε ότι θεώρησε τη συνάντηση ως ευκαιρία να γνωρίσει τον Έλοβιτς και όταν ρωτήθηκε εάν οι δυο τους συζήτησαν μια συμφωνία εξαγοράς, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Απολύτως όχι».
Όπως κατέθεσε ο πρωθυπουργός, «Δεν μου μίλησε για τις επιχειρήσεις του, δεν μου έκανε υπαινιγμούς για αυτές, δεν μου ζήτησε τίποτα. Και αν ζητούσε κάτι, θα έπαιρνε ένα ηχηρό “όχι”».
Εβδομάδες μαρτυρίας προγραμματισμένες
Τις επόμενες εβδομάδες, ο Νετανιάχου θα καταθέτει κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, με τις δικαστικές συνεδριάσεις να έχουν προγραμματιστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και να ολοκληρωθούν στις 4 το απόγευμα. κάθε μέρα των ακροάσεων, με διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νετανιάχου ανακρίνουν πρώτα τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών. Μόλις η υπεράσπιση ολοκληρώσει τις ερωτήσεις της, οι δικηγόροι της εισαγγελίας από το γραφείο του Εισαγγελέα του Κράτους θα έχουν την ευκαιρία να αντεξετάσουν τον Νετανιάχου, που πιθανότατα θα διαρκέσει για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο βήμα των μαρτύρων.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρωθυπουργού θα μπορούν στη συνέχεια να καλέσουν τον Νετανιάχου πίσω στο βήμα για να διευκρινίσουν πτυχές της κατάθεσής του υπό αντιπαράθεση, εάν το επιθυμούν.
Το δικαστήριο είπε ότι σε περίπτωση που προκύψουν επείγοντα ζητήματα που απαιτούν την προσοχή του πρωθυπουργού, θα εξετάσει εάν θα προκηρύξει ή όχι διάλειμμα για να του επιτρέψει να αντιμετωπίσει την υπό εξέταση ανησυχία.
Εν μέσω ενός συνεχιζόμενου πολέμου και με τη Μέση Ανατολή σε χάος, στα οποία το Ισραήλ παίζει κυρίαρχο ρόλο, είναι λογικό να αναμένονται αρκετές διακοπές στη δικαστική διαδικασία κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Νετανιάχου.
Να σημειωθεί ότι η πολυαναμενόμενη και συνεχώς αναβαλλόμενη δίκη του Νετανιάχου δεν προβάλλεται επαρκώς ως θα έπρεπε από τα Ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ. Λεπτομερή ενημέρωση βρίσκουμε μόνο στο The Times of Israel.