Αντιδράσεις προκλήθηκαν από τις ερωτήσεις και τα σχόλια του εισαγγελέα σε μία από τις καταγγέλλουσες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη, σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών.

Για το θέμα, μάλιστα, ζήτησε παρέμβαση του πρωθυπουργού, του υπουργού Δικαιοσύνης και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ο Στέφανος Κασσελάκης, για την συμπεριφορά και τα σχόλια του εισαγγελέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισαγγελικός λειτουργός κάποια στιγμή σχολίασε πως «στη Γαλλία έχουμε 51 βιασμούς, (υπόθεση Πελικό) εδώ έχουμε μία απόπειρα… Μην τρελαθούμε κιόλας». Λίγο αργότερα ζήτησε να καθίσει η μάρτυρας δίπλα στον κατηγορούμενο στο εδώλιο για να αναπαραστήσει τη σκηνή του βασμού στο καμαρίνι, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της πλευράς των θυμάτων, που ζήτησαν από την πρόεδρο να προστατεύσει τη μάρτυρα.

Η γυναίκα περιέγραψε όσα ισχυρίζεται ότι υπέστη το 2010, όταν αναζητώντας δουλειά ήρθε σε επαφή με τον Πέτρο Φιλιππίδη ο οποίος της είπε να τον επισκεφθεί στο καμαρίνι του μετά από την παράσταση «Μπακαλόγατος» που ανέβαζε τότε στο θέατρο Μουσούρη. Φορτισμένη η μάρτυρας εξιστόρησε όσα συνέβησαν στον χώρο καθώς και τα συναισθήματα φόβου και πανικού που βίωσε όταν ο κατηγορούμενος της επιτέθηκε, όπως κατέθεσε, με σκοπό να τη βιάσει παρά τις φωνές της.

Κατά την εξέταση της παθούσας, οι ερωτήσεις και τα σχόλια του εισαγγελέα προκάλεσαν την αντίδραση της Υποστήριξης της Κατηγορίας, η οποία ζήτησε να προστατευθεί η μάρτυρας από συμπεριφορές “επαναθυματοποίησης”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύετε ότι οι βιαστές ανοίγουν τις πόρτες;»

Κατά τη διαδικασία δημιουργήθηκε ένταση αρκετές φορές με τις ερωτήσεις του εισαγγελέα προς την καταγγέλλουσα, αλλά και την προτροπή του να καθίσει δίπλα στον καταγγελλόμενο ως θύτη για να αναπαραστήσει την επίθεση.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ο κατηγορούμενος σας άνοιξε την πόρτα;

Μάρτυρας: Ναι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγγελέας: Οι βιαστές ανοίγουν την πόρτα; Το ακούσαμε και αυτό…

Σε άλλο σημείο της εξέτασης ο εισαγγελέας ρώτησε αν η καταγγέλλουσα την ώρα της επίθεσης φορούσε “τάνγκα ή κανονικό εσώρουχο”, αλλά αναρωτήθηκε φωναχτά και πώς ο κατηγορούμενος «ήρθε τόσο γρήγορα σε στύση σε αυτήν την ηλικία; Αφού ήταν και μεγάλος άνθρωπος».

Στην κατάθεσή της, η μάρτυρας αναφέρθηκε στο πώς κατάφερε να βγει από το θέατρο λέγοντας: «Προσπάθησε να ολοκληρώσει αυτό που είχε στο μυαλό του. Τον απέκρουσα, τον απομάκρυνα με το πόδι μου. Άρχισα να κοπανάω την πόρτα συνεχόμενα. «Μην φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανένας στο θέατρο», μου είπε. Τον παρακάλεσα να μου ανοίξει την πόρτα. Έκατσε στο μπουντουάρ του».

Η μάρτυρας κατέθεσε πως την ίδια ημέρα εκμυστηρεύτηκε το περιστατικό σε φίλη της, την οποία συνάντησε “σαν λύση σωτηρίας” όπως είπε. Όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο γιατί δεν κατήγγειλε το περιστατικό, είπε: «Σκέφτηκα ότι κανείς δεν θα με πιστέψει. Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα πήγαινα σε ιατροδικαστή για να πάρει στοιχεία. Δεν ήξερα πως πρέπει τυπικά να αντιδράσω. Ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος αυτό. Αυτό που λέτε κοινωνική εμπειρία δεν την είχα. Σκέφτηκα ότι προστατεύω την οικογένεια μου και ότι δεν θα έμπαινα στο επίκεντρο έτσι».

Πρόεδρος: Εσείς δηλαδή επιλέξατε να το κρύψετε κάτω από το χαλί…

Μάρτυρας: Ήταν η επιλογή μου να κάνω σαν να μην είχε συμβεί. Ήταν τρόπος επιβίωσης για να συνεχίσω να είμαι λειτουργική στη ζωή μου.

“Δεν έρχομαι εδώ για να εκδικηθώ, για να διασυρθεί ο κύριος Φιλιππίδης. Δεν επιθυμώ τίποτα απ’όλα αυτά. Ούτε η απόφαση θα λύσει το πρόβλημά μου. Αυτό θα το λύσω μόνη μου. Έρχομαι να πληροφορήσω τον κόσμο τι έχει συμβεί και να παραδειγματιστούν αντίστοιχοι άνθρωποι που πράττουν έτσι”, είπε η καταγγέλλουσα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης