Για να απολαύσεις όμως τα αγαπημένα σου παιχνίδια όπως τους αξίζει, θα χρειαστείς και το κατάλληλο σύστημα. Ένα rig έτοιμο να τρέξει τα μεγαλύτερα blockbusters στον χώρο του gaming στην ανάλυση που θες, με το framerate να αγγίζει τριψήφια νούμερα – και να παραμένει σταθερό σε αυτά – και το raytracing να σου χαρίζει τα ρεαλιστικότερα γραφικά που είδες ποτέ. Για να είναι όμως το desktop σου σε θέση να ανταποκριθεί στα «θέλω» σου, θα χρειαστούν και ορισμένες «στρατηγικές» κινήσεις από πλευράς σου. Ποιες είναι αυτές; Συνέχισε να διαβάζεις.
Πώς πας από RAM;
Εδώ και χρόνια, οι μνήμες RAM είναι εξαιρετικά προσιτές από πλευράς τιμής. Είναι λοιπόν «έγκλημα» να αφήσεις τον υπολογιστή σου χωρίς αρκετή RAM και όταν λέμε «αρκετή», εννοούμε τουλάχιστον 32 GB – ή είσαι hardcoregamer ή δεν είσαι. Η ποσότητα της RAM ωστόσο δεν αρκεί. Έλεγξε τις προδιαγραφές της motherboard σου και βεβαιώσου ότι το σύστημά σου διαθέτει την ταχύτερη RAM που μπορεί να «σηκώσει». Αυτό για το οποίο κοιτάς είναι ο χρονισμός και όπως ίσως θα αντιλαμβάνεσαι, όσο πιο πολλά τα MHz, τόσο καλύτερες θα είναι και οι επιδόσεις της μνήμης. Αν ετοιμάζεσαι να επενδύσεις σε RAM, προτίμησε δύο πανομοιότυπα modules του ίδιου κατασκευαστή (αντί να πάρεις π.χ. ένα DIMM των 64 GB, πάρε δύο των 32 GB) για να εκμεταλλευτείς την τεχνολογία dualchannel.
Επίλεξε τον ταχύτερο SSD
Αν πιστεύεις ότι επειδή το σύστημά σου έχει SSD δίσκο είσαι καλυμμένος ως προς αυτόν, πλανάσαι πλάνην οικτρά. Οι SSD έρχονται σε διαφορετικά formfactors, υιοθετούν άλλα interfaces και ενσωματώνουν ξεχωριστές τεχνολογίες οπότε η απόδοσή τους διαφέρει. Σε πρώτη φάση δες τι τύπο υποστηρίζει ηmotherboard σου. Θα σου προτείναμε να ξεχάσεις τους SATASSD και να επικεντρωθείς στους NVMe οι οποίοι χρησιμοποιούν PCIeinterface. Ακόμα κι αυτοί όμως παρουσιάζουν σπουδαίες διαφορές στις ταχύτητές τους ανάλογα με την έκδοση του PCIe. Το PCIe3.0 υποστηρίζει έως και 3500 MB/s, το PCIe 4.0 έως και 7500 MB/s ενώ το πιο καινούριο (και ως εκ τούτου πανάκριβο) PCIe 5.0 φτάνει τα 14.000 MB/s.
Αφέσου στη μαγεία της OLED
Τα γραφικά είναι – κακά τα ψέματα – το α και το ω στο gaming, γι’ αυτό και χρειάζεσαι μία high-end οθόνη προκειμένου να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου παιχνίδια με τέλεια απόκριση, σπουδαία χρώματα και συγκλονιστική αντίθεση. Με μία γρήγορη ματιά θα βρεις οθόνες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των gamers όμως σε γενικές γραμμές και για να έχεις μια εικόνα του τι ψάχνεις, θα σου συστήναμε σε πρώτη φάση μία OLED. Τα χρώματά της είναι εκπληκτικά, η φωτεινότητά της εκπληκτική και η όλη εμπειρία θέασης που θα απολαύσεις δεν θα έχει προηγούμενο. Δώσε έμφαση στον χρόνο απόκρισης, τη γωνία θέασης και τεχνολογίες όπως τις NVIDIAG-SYNC και AMD FreeSync. Ως προς την ανάλυση, μην το παρακάνεις: δες τι μπορεί να προσφέρει το σύστημά σου. Τα 1440p είναι το ελάχιστο, με τις 4K προτάσεις πάντως να είναι αρκετά προσιτές πλέον. Όσο για τις ίντσες, τα πράγματα είναι καθαρά θέμα επιλογής.
Πληκτρολόγιο – Ποντίκι – Χειριστήριο
Ναι, οι επιδόσεις του συστήματος είναι σημαντικές και σαφώς η εικόνα παίζει τεράστιο ρόλο. Όμως μην ξεχνάς πως για να παίξεις τα αγαπημένα σου παιχνίδια θα χρειαστείς είτε ποντίκι/πληκτρολόγιο, είτε χειριστήριο. Είσαι σίγουρος πως αυτά που έχεις είναι τα καλύτερα; Δεν θα σου αναλύσουμε τι θα βρεις στην αγορά – οι προτάσεις είναι πολλές και για κάθε γούστο. Αυτό που θα σε ενθαρρύνουμε να κάνεις, είναι να δοκιμάσεις ο ίδιος πληκτρολόγια, ποντίκια και χειριστήρια ώστε να εντοπίσεις εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα στις απαιτήσεις σου – τουτέστιν έχουν το καλύτερο κράτημα, διαθέτουν τα πλήκτρα που θες και προσφέρουν τη βέλτιστη εμπειρία.
Κάρτα γραφικών: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο
Την αφήσαμε – σχεδόν – για το τέλος, όμως πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεσαι ότι η κάρτα γραφικών θα καθορίσει την ποιότητα των εμπειριών gameplay που θα έχεις στο PC σου. Δύο είναι τα πράγματα που θα πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου. Κατ’ αρχάς, η κάρτα θα πρέπει να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τα άλλα υποσυστήματα. Δεν ωφελεί να έχεις μία πανίσχυρη RTX 4000 series όταν για παράδειγμα έχεις έναν Corei3 12ης γενιάς και 16 GBRAMDDR4 αφού η κάρτα σου δεν πρόκειται να ξεδιπλώσει τις αρετές της. Από εκεί και πέρα, τα πάντα είναι θέμα budget. Μία πρόταση από το πάνω ράφι απαιτεί τετραψήφιο ποσό, οπότε βάλε κάτω τα οικονομικά σου, δες ως πού σε παίρνει να κινηθείς και κάνε την καλύτερη επιλογή, εκμεταλλευόμενος και τυχόν εορταστικές προσφορές.
Μην ξεχάσεις το προφανές!
Έχοντας φροντίσει όλα τα παραπάνω, ένα πράγμα μένει: τα videogames! Τα χριστουγεννιάτικα deals είναι το κάτι άλλο, γι’ αυτό φτιάξε τις λίστες με τα παιχνίδια που θες να παίξεις στα διάφορα ψηφιακά καταστήματα και ρίχνε ματιές στα emails σου, αφού είναι αρκετά πιθανό να εντοπίσεις κάποια προσφορά που να σου γλιτώσει σημαντικά χρήματα. Έχε τον νου σου σε Steam, Epic Games Store, Battle.net, GOG.com και λοιπά stores και σε περίπτωση που βρεθείς σε καταστήματα μην αμελήσεις να τσεκάρεις μην τυχόν και σε περιμένει κάποια ενδιαφέρουσα περίπτωση σε φυσική μορφή.