Η Βρετανία και η Γαλλία επεξεργάζονται σχέδιο του Ο.Η.Ε. για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις που χρησιμοποιεί το καθεστώς Gaddafi για να καταπνίξει την επανάσταση. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να τεθεί στον Ο.Η.Ε. την προσεχή Πέμπτη, ωστόσο έχει ήδη προκαλέσει αντικρουόμενες απόψεις ανάμεσα στα 15μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις από Ρωσία και Κίνα καθώς ενδεχόμενη θετική ψηφοφορία θα θέσει το ΝΑΤΟ σε μια διαδικασία να επιβάλλει αν χρειαστεί τη βούληση του διεθνούς οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι Η.Π.Α. θα βρεθούν σε σχέση ισχύος καθώς θα κληθούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή της απόφασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξετάζουμε με ετέρους τη δημιουργία μια ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να έχει την επίσημη υποστήριξη του Ο.Η.Ε.» τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, William Hague.

Η γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen τόνισε ότι πολύ σύντομα η διεθνής κοινότητα θα κληθεί να πάρει μέτρα εφόσον η κατάσταση στη Λιβύη παραμείνει ίδια.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Ο.Η.Ε. και η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσουν να κοιτούν με απάθεια τον Gaddafi και το καθεστώς του να χτυπά τους πολίτες του» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα, οι Η.Π.Α. είχαν ανακοινώσει ότι η χρήση στρατιωτικής βίας ως λύση στο ζήτημα της Λιβύης παραμένει ανοικτή, με τον υπουργό Άμυνας, Robert Gates να δηλώνει χθες ότι το Πεντάγωνο έχει ετοιμάσει ένα πλάνο δράσης το οποίο όμως απαιτεί διεθνή έγκριση.

«Το Πεντάγωνο έχει έτοιμο έναν αριθμό στρατιωτικών επιλογών για τον πρόεδρο Barack Obama, πιστεύω όμως ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης