Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο Ίσραελ Κατς, ανακοίνωσε σήμερα ότι το καθεστώς της διοικητικής κράτησης στο πλαίσιο της οποίας ένα πρόσωπο μπορεί να κρατηθεί επ’ αόριστον χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δεν θα εφαρμόζεται πλέον στους Ισραηλινούς εποίκους της Δυτικής Όχθης.
Την ώρα που «οι εβραϊκοί οικισμοί (στη Δυτική Όχθη) είναι αντιμέτωποι με σοβαρές παλαιστινιακές τρομοκρατικές απειλές και αδικαιολόγητες διεθνείς κυρώσεις επιβάλλονται εναντίον εποίκων, δεν είναι σωστό το κράτος του Ισραήλ να εφαρμόζει ένα τόσο αυστηρό μέτρο εναντίον τους», εκτίμησε ο Κατς σε ανακοίνωσή του.
Το Ισραήλ έθεσε υπό την κατοχή του τη Δυτική Όχθη το 1967.
Τα βίαια επεισόδια στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος έχουν αυξηθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Έκτοτε περίπου 770 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη είτε από Ισραηλινούς στρατιώτες είτε από εποίκους, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή. Εξάλλου, με βάση τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία, 24 Ισραηλινοί πολίτες και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού.
Μπροστά στην αύξηση των βίαιων ενεργειών στις οποίες επιδίδονται ένοπλοι εβραίοι έποικοι, πολλές δυτικές χώρες (οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς και άλλες) έχουν επιβάλει τον τελευταίο χρόνο κυρώσεις (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγορεύσεις ταξιδιών) εις βάρος των «εξτρεμιστών» εποίκων.
Πριν από μερικές ημέρες οι ΗΠΑ επέβαλαν για πρώτη φορά κυρώσεις εναντίον της ισραηλινής εταιρείας BTP, η οποία δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Παλαιστίνιων Κρατούμενων, μια μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ, περισσότεροι από 3.430 Παλαιστίνιοι κρατούνται με το καθεστώς της διοικητικής κράτησης. Συγκριτικά μόνο 8 εβραίοι έποικοι έχουν κρατηθεί μέχρι στιγμής με αυτό το καθεστώς, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της ισραηλινής εφημερίδας Haarezt.