Βίντεο/Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Νίκος Μητρούσιας
Στους δρόμους βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, 20 Νοεμβρίου, οι απεργοί, ζητώντας καλύτερες συνθήκες σε εργασία, υγεία, παιδεία και συνταξιοδοτικό.
Στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση ξεκίνησε στις 9:30, στα Προπύλαια, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε προκειμένου να διαδηλώσει. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10:30, από το ίδιο σημείο, καταλήγοντας έξω από τη Βουλή των Ελλήνων νωρίς το μεσημέρι.
Η πορεία ολοκληρώθηκε περί τις 14:00, χωρίς να σημειωθούν εντάσεις ή επεισόδια. Λίγο αργότερα δόθηκαν εκ νέου στην κυκλοφορία οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν Ομοσπονδίες, Σωματεία, Ενώσεις και Σύλλογοι εργαζομένων, συνταξιούχων, μαθητών – φοιτητών, εμπόρων και επαγγελματιών, μεταξύ άλλων.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πάνω από 70 πόλεις, σε όλη τη χώρα.
Όπως αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της, μαζικό και αγωνιστικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι, οι οποίοι μετείχαν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης Γενικής Απεργίας.
Με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε αυξήσεις, για να ζήσουμε-Συλλογικές Συμβάσεις, για να προστατευτούμε-εργασία και ζωή με δικαιώματα», οι διαδηλωτές έδωσαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχών και αντοχών και πρέπει να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Οι ομιλητές στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος τόνισαν μεταξύ άλλων ότι η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, η στεγαστική κρίση, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι βασικές συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Γι’ αυτό, όπως υπογράμμισαν, επιβάλλεται να αλλάξουν εδώ και τώρα.
Η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής και στους εκπροσώπους των κομμάτων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε τα εξής: «Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας πέρασαν τα πάνδεινα την εποχή των μνημονίων, πολύ δύσκολα την εποχή της οικονομικής κρίσης και ακόμα δυσκολότερα περνάνε σήμερα, που η ακρίβεια βρίσκεται στον Θεό, γιατί οι μισθοί μας είναι στα Τάρταρα, γιατί η εξεύρεση στέγης είναι όνειρο απατηλό. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν ακούει τη φωνή της κοινωνίας. Αυτό επιχειρούμε με τη Γενική μας Απεργία. Να ακουστεί η φωνή της εργασίας, που ζητά πραγματικές αυξήσεις, που ζητά τις Συλλογικές μας Συμβάσεις πίσω, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ίσους όρους με τους εργοδότες. Φτάνει πια αυτή η ανοχή προς την εργοδοτική αυθαιρεσία, φτάνει πια να μην αντιμετωπίζεται ουσιαστικά η ακρίβεια, που πλήττει το κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας».
Τι ισχύει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στην Αττική, σύμφωνα με αποφάσεις των σωματείων τους, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ καθώς και η γραμμή 1 (Ηλεκτρικός), αλλά και το Τραμ έχουν προκηρύξει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Το Μετρό (γραμμές 2 και 3),θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως και τις 17:00, σύμφωνα με τη στάση εργασίας που έχει κηρύξει το Σωματείο Ελεγκτών Κυκλοφορίας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία (αφορά τον σιδηρόδρομο και τον προαστιακό).
Δεμένα τα πλοία
Τα πλοία στα λιμάνια της χώρας θα μείνουν δεμένα, με τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στην πανεργατική πανελλαδική απεργία.
ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν να σημάνει «γενικός συναγερμός σε κάθε πλοίο», απαιτώντας αυξήσεις και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στα βαπόρια.