Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Το μέγα κοράλλι – το οποίο είναι μια συλλογή από πολλά συνδεδεμένα, μικροσκοπικά πλάσματα που μαζί σχηματίζουν έναν οργανισμό – θα μπορούσε να είναι άνω των 300 ετών και είναι μεγαλύτερο από μια μπλε φάλαινα, λέει η ομάδα των επιστημόνων. Βρέθηκε από έναν βιντεογράφο που εργάζεται σε ένα πλοίο του National Geographic που επισκέπτεται απομακρυσμένα μέρη του Ειρηνικού για να δει πώς έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πήγα να βουτήξω σε ένα μέρος όπου ο χάρτης έλεγε ότι υπήρχε ναυάγιο και μετά είδα κάτι», είπε ο Manu San Felix. Κάλεσε τον καταδυτικό φίλο του, ο οποίος είναι επίσης ο γιος του Inigo, και βούτηξαν πιο κάτω για να το επιθεωρήσουν. Βλέποντας το κοράλλι, ήταν σαν να βλέπεις έναν «υποβρύχιο καθεδρικο ναό», είπε. «Ηταν πολύ συγκινητικό. Ένιωσα τεράστιο σεβασμό για κάτι που έμεινε σταθερα σε ένα μέρος και επιβίωσε για εκατοντάδες χρόνια», είπε.

Οι επιστήμονες στην αποστολή μέτρησαν το κοράλλι χρησιμοποιώντας έναν τύπο μεζούρας κάτω από το νερό. Έχει πλάτος 34 μέτρα, μήκος 32 μέτρα και ύψος 5,5 μέτρα και θα μπορούσε να είναι ορατό από το διάστημα. Παγκοσμίως τα κοράλλια αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται με την κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε οξίνιση του νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κοράλλια αποτελούνται από εκατοντάδες χιλιάδες ζωντανούς οργανισμούς που ονομάζονται πολύποδες, ο καθένας με το δικό του σώμα και στόμα, οι οποίοι αναπτύσσονται μαζί ως αποικία. Μερικά κοράλλια αναπτύσσουν εξωτερικούς σκληρούς σκελετούς και όταν πολλά από αυτά συγχωνεύονται σχηματίζουν έναν κοραλλιογενή ύφαλο. Μερικοί από αυτούς τους υφάλους μπορει να εκτείνονται σε τεράστιες αποστάσεις, σχηματίζοντας πολύ μεγάλες δομές όπου ζουν ψάρια και άλλα είδη. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι υποστηρίζουν επίσης τη διαβίωση ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του τουρισμού και της αλιείας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Αυτό το δείγμα βρέθηκε σε βαθύτερα νερά – από άλλους κοραλλιογενείς υφάλους – που μπορεί να το προστάτευσαν από υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας.
Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα COP29 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν που προσπαθούν να σημειώσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Trevor Manemahaga, υπουργός κλίματος των Νήσων του Σολομώντα στη σύνοδο κορυφής, είπε στο BBC News ότι το κράτος του είναι περήφανο για το κοράλλι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. «Θέλουμε να μάθει ο κόσμος ότι αυτό είναι ένα ιδιαίτερο μέρος και πρέπει να προστατεύεται», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βασιζόμαστε κυρίως σε θαλάσσιους πόρους για οικονομική επιβίωση, επομένως τα κοράλλια είναι πολύ, πολύ σημαντικά για μας. Είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για την οικονομία μας να διασφαλίσουμε ότι τα κοράλλια μας δεν θα καταστραφούν», πρόσθεσε.

Μικρά νησιωτικά κράτη όπως τα νησιά του Σολομώντα είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Ο Manemahaga είπε ότι έχει δει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη χώρα του, καθώς προκαλεί ισχυρότερους κυκλώνες και διαβρώνει την ακτογραμμή με αποτέλεσμα σπίτια να πέφτουν στο νερό.

Στις συνομιλίες του Μπακού πολλες αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν περισσότερα μετρητά από τα πλουσιότερα κράτη προκειμένου να βοηθηθουν να πληρώσουν για τις στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Manemahaga είπε ότι περισσότερη χρηματοδότηση για τα νησιά του Σολομώντα θα βοηθούσε τη χώρα του να δημιουργήσει πιο ευρύτερο φάσμα θέσεων εργασίας που θα σήμαινε ότι λιγότεροι άνθρωποι θα εργάζονται σε βιομηχανίες που βλάπτουν τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Επί του παρόντος, η υλοτομία αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της χώρας – μεταξύ 50-70% των ετήσιων εσόδων από τις εξαγωγές της – αλλά προκαλεί υψηλά επίπεδα ρύπανσης των υδάτων που βλάπτει τα κοράλλια της περιοχής. Ο Eric Brown, επιστήμονας κοραλλιών στο ερευνητικό ταξίδι του National Geographic, λέει ότι η υγεία του κοραλλιού που ανακάλυψαν ήταν «πολύ καλή».

«Ενώ οι κοντινοί ρηχοί ύφαλοι υποβαθμίστηκαν λόγω των θερμότερων θαλασσών, η ύπαρξη αυτής της μεγάλης υγιούς κοραλλιογενούς όασης σε ελαφρώς βαθύτερα νερά είναι ένας φάρος ελπίδας», είπε.

Το κοράλλι είναι ένα είδος που ονομάζεται Pavona clavus και παρέχει υποστηρικτικό περιβάλλον σε γαρίδες, καβούρια, ψάρια και άλλα θαλάσσια πλάσματα.

Η ηλικία του τεράστιου αυτού δείγματος σημαίνει επίσης ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν παράθυρο στην ιστορία των ωκεάνιων συνθηκων του παρελθόντος. Οι επιστήμονες ελπίζουν να το μελετήσουν για να μάθουν περισσότερα για το πώς έχει αναπτυχθεί.

Μια έκθεση αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 44% των κοραλλιών που ζουν σε ζεστά νερά απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Αυτό είναι μια αύξηση κατά ένα τρίτο από την τελευταία αξιολόγηση του είδους το 2008.

Πηγή: BBC News

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης