Με φόντο τη φωτισμένη πρόσοψη του Λευκού Οίκου που ξεχώριζε στο σκοτάδι, εν είδει μεταφοράς του φωτεινού μέλλοντος που υποσχέθηκε να ενσαρκώσει, η Κάμαλα Χάρις διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι θα γράψει «νέο κεφάλαιο» στην ιστορία των ΗΠΑ, αφού καταφέρθηκε με σφοδρότητα, έκανε την «τελική αγόρευσή» της εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.
Μια εβδομάδα προτού διεξαχθούν πιθανόν οι πιο αμφίρροπες και τεταμένες εκλογές στην ιστορία της χώρας, η Δημοκρατική αντιπρόεδρος και υποψήφια σκιαγράφησε τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο με τα πιο μελανά χρώματα: είναι «ασταθής», έχει καταληφθεί από «εμμονή για εκδίκηση», τον «κατατρώει η μνησικακία» κι έχει βαλθεί να αποκτήσει «εξουσία χωρίς όρια».
Τα πάντα στην πολυαναμενόμενη ομιλία της κυρίας Χάρις είχαν σκοπό να δείξουν την αντίθεση. Ξεκινώντας από την τοποθεσία. Οι δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί —75.000, σύμφωνα με την ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία της— που πήγαν να την ακούσουν στην Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο όπου ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και υποψήφιος είχε ξεσηκώσει τους οπαδούς του την 6η Ιανουαρίου 2021, προτού πολλοί από αυτούς επιτεθούν στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, για να αποπειραθούν να εμποδίσουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.
Και συνεχίζοντας με τη ρητορική. Η κυρία Χάρις παρουσίασε αισιόδοξο όραμα για το μέλλον της πρώτης παγκόσμιας δύναμης, που είναι «αρκετά μεγάλη για να συμπεριλάβει όλα τα όνειρά μας, αρκετά δυνατή για να αντέξει τις ρήξεις και τους διχασμούς, αρκετά άφοβη για να φανταστεί ένα μέλλον γεμάτο υποσχέσεις».
Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προβάλλει μαύρο όραμα μιας χώρας σε παρακμή, που υφίσταται κατ’ αυτόν εισβολή από τους μετανάστες, η αντιπρόεδρος είπε στους υποστηρικτές της «ας αγωνιστούμε για αυτή την όμορφη χώρα και σε επτά ημέρες θα έχουμε την εξουσία. Κάθε ένας από εμάς έχει την εξουσία να γυρίσει σελίδα και να γράψει το επόμενο κεφάλαιο της πιο απίστευτης ιστορίας που ειπώθηκε ποτέ».
Αυτή η προεκλογική εκστρατεία, γεμάτη ανατροπές άνευ προηγουμένου, οδεύει στο τέλος σε ατμόσφαιρα ακραίας έντασης και του άρρητου φόβου πως θα ξεσπάσουν βίαιες ταραχές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ γλίτωσε από δυο απόπειρες δολοφονίας.
Για τους υποστηρικτές της αντιπροέδρου, αυτό το ραντεβού στην Ουάσιγκτον είχε σκοπό να «καθαρίσει» ο τόπος από «έγιναν την 6η Ιανουαρίου» 2021, είπε η Μίτζι Μάξγουελ, 69 ετών, που ταξίδεψε από τη Φλόριντα μαζί με τη μητέρα της σε αναζήτηση «αγάπης, πάθους και ενθουσιασμού».
Διαβεβαίωσε πως ψήφισε ήδη, όπως 50 και πλέον εκατομμύρια άλλοι Αμερικανοί, που έχουν στείλει τα ψηφοδέλτιά τους επιστολικά ή ψήφισαν εκ των προτέρων, χωρίς να περιμένουν την 5η Νοεμβρίου.
Το 2020, ψήφισαν περίπου 160 εκατομμύρια πολίτες.
Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος, που μπήκε στην κούρσα καθυστερημένα, μετά την άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη του Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι, λογάριαζε πως με αυτή την ομιλία της θα προσελκύσει εκείνους που δεν την γνωρίζουν καλά, ή την ταυτίζουν με τον απερχόμενο πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου είναι χαμηλή.
Η κυρία Χάρις υποσχέθηκε πως σε περίπτωση νίκης της, θα ασκήσει «διαφορετική» πολιτική, δίνοντας έμφαση στο «κόστος ζωής», ιδίως σε βοηθήματα για τη στέγη και την περίθαλψη.
Επανέλαβε επίσης την υπόσχεσή της να αποκαταστήσει την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που δυναμιτίστηκε το 2022 από το Ανώτατο Δικαστήριο, που έκανε στροφή στον συντηρητισμό έπειτα από διορισμούς τριών μελών του από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δυο αντίπαλοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος, τουλάχιστον κατά τις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα στις επτά πολιτείες-κλειδιά για την 60άρα Δημοκρατική και τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο, που κάνουν συνεχώς εμφανίσεις εκεί.
Σε μια από αυτές —στην Πενσιλβάνια— πήγε άλλωστε να μιλήσει χθες ο πρώην πρόεδρος, που διεκδικεί το αξίωμα για τρίτη φορά.
Η πολιτεία αυτή έχει μεγάλη κοινότητα Πορτορικανών, πολλά μέλη της οποίας είναι αγανακτισμένα αφού χιουμορίστας χαρακτήρισε το Πουέρτο Ρίκο «νησί από σκουπίδια» το σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του κ. Τραμπ στη Νέα Υόρκη.
Η αντίπαλός του ελπίζει πως η κατακραυγή θα της δώσει πολύτιμες ψήφους σε αυτή την αναμέτρηση, η οποία με δεδομένο το έμμεσο και περίπλοκο αμερικανικό εκλογικό σύστημα θα κριθεί στις «swing states»: την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, την Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέδρασε χθες στην πολεμική λέγοντας πως τα «μόνα σκουπίδια» που βλέπει να «επιπλέουν» είναι οι «οπαδοί» του Ντόναλντ Τραμπ, πυροδοτώντας με τη σειρά του την οργή πολλών Ρεπουμπλικάνων. Ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως απλώς χρησιμοποίησε τη «ρητορική» του χιουμορίστα, ενώ, αναφερόμενος στον προκάτοχό του και υποψήφιο διάδοχό του, επέμεινε ότι «η δαιμονοποίηση των Λατίνων είναι απαράδεκτη».
Στην Πενσιλβάνια, ο Ρεπουμπλικάνος δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μια ακόμη φορά με εξαιρετικά σκαιό τρόπο στο πρόβλημα της μετανάστευσης, επιμένοντας πως οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε «κάδο απορριμμάτων» εξαιτίας της μαζικής έλευσης μεταναστών.
«Κανένας δεν θέλει να το βλέπει αυτό. Πώς κερδίζεις εκλογές με αυτό; Δεν κερδίζεις παρά μόνο με απάτη, με αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε. Κάτι που τροφοδότησε ακόμη περισσότερο την ανησυχία πως θα επαναληφθεί το χάος που έζησαν οι ΗΠΑ πριν από τέσσερα χρόνια.