Η Μολδαβία, που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, έχει ένα κρυμμένο όπλο – την αμπελοκαλλιέργεια.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Κατά τη διάρκεια της τσαρικής ρωσικής αυτοκρατορίας, η περιοχή της Μολδαβίας ήταν ευνοημένη. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Β, που ήταν μεγάλος υποστηρικτής του κρασιού της Μολδαβίας, δημιούργησε εκεί το «Bessarabian school» της φυτοκομίας που ανέπτυξε νέους αμπελώνες και βοήθησε να δημιουργηθούν χιλιάδες εκτάρια για Ρώσους καταναλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοκρατορική οικογένεια Romanov είχε επίσης στενούς δεσμούς με την περιοχή και δημιούργησε το οινοποιείο Romanesti, το οποίο συνέχισε να είναι φημισμένο στη σοβιετική εποχή.

 

 

Το Milestii Mici δεν είναι απλά ένα οινοποιείο, αλλά ένα τεράστιο συγκρότημα της βιομηχανίας του κρασιού το οποίο ιδρύθηκε το 1969 και θεωρείται ως η μεγαλύτερη κάβα στον κόσμο.

 

 

Βρίσκεται στη Μολδαβία και συγκεκριμένα στην ομώνυμη κοινότητα του Milestii Mici.

 

 

Τα τεράστια υπόγεια κελάρια εκτείνονται σε μήκος γύρω στα 200 χλμ, εκ των οποίων μόνο τα 55 χιλιόμετρα είναι σήμερα σε χρήση.

 

 

Αρχικά οι στοές δημιουργήθηκαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την οικοδόμηση του Κισινάου.

Πιο συγκεκριμένα γινόταν εξόρυξη ασβεστόλιθου για την κατασκευή των νέων κτιρίων της πόλης. Το αποτέλεσμα ήταν να «μείνουν» εκατοντάδες χιλιόμετρα άδειών στοών.

Από τη δεκαετία του 1960 και μετά έπεσε η ιδέα να μετατραπούν σε χώρους αποθήκευσης κρασιού.

Το βιομηχανικό συγκρότημα της Κρατικής Επιχείρησης Quality Wines “Mileștii Mici” ιδρύθηκε το 1969 για την αποθήκευση, τη διατήρηση και την ωρίμανση κρασιών υψηλής ποιότητας.

Απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας το Κισινάου και  διατηρεί τη μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο, μετρώντας 2 εκατομμύρια μπουκάλια και 200 χιλιόμετρα υπόγεια κελάρια.

Οι στοές είναι ανοικτές στο κοινό και αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο. Χαρακτηριστικό του μεγέθους των στοών που αποθηκεύονται τα κρασιά είναι το γεγονός ότι μέρος της περιήγησης πραγματοποιείται με αυτοκίνητο μέσα στα κελάρια.

 

 

 

Κύριο πέτρωμα εντός των στοών, είναι ο ασβεστόλιθος, ο οποίος και διατηρεί σταθερή την υγρασία (85-95%) και θερμοκρασίας (12 ° C (54 ° F ) – 14 ° C (57 ° F) καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Ορισμένες ετικέτες από τα κόκκινα κρασιά είναι αποθηκευμένες σε τέτοιες ιδανικές συνθήκες, που με το χρόνο βελτιώνεται η ποιότητά τους όλο και περισσότερο.

Πάνω από το 70% των αποθηκευμένων κρασιών είναι κόκκινα, 20 % είναι λευκά και περίπου 10% είναι επιδόρπια κρασιά.

 

Τα πιο αξιόλογα κρασιά της συλλογής, παρήχθησαν το 1973-74 και εξάγονται μόνο στην Ιαπωνία.

Άλλες χώρες που καταναλώνουν κρασιά από το Milestii Mici είναι Σουηδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Τσεχική Δημοκρατία, Πολωνία, Ελλάδα, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία και Κίνα.

 

Τον Αύγουστο του 2005, το Milestii Mici καταχωρήθηκε στα Ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συλλογή κρασιού στον κόσμο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TriPotatoes (@tripotatoes3)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης