Το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρέδωσε στις ΗΠΑ έγγραφο με τους όρους του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στο Λίβανο, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου Άμος Χόχσταϊν στη Βηρυτό.

Ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί στη Βηρυτό προκειμένου να συμμετάσχει στις συζητήσεις για την ανεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στα μέτωπα που έχουν ανοίξει στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να παραδίδει έγγραφο με τους όρους που θέτει για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο και για την επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων και από τις δύο πλευρές των συνόρων, όπως αποκάλυψαν δύο Αμερικανοί και δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο Axios.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο – την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Axios– φαίνεται να εστάλη την περασμένη Πέμπτη από τον έμπιστο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, στον αμερικανό εκπρόσωπο Άμος Χόχσταϊν.

Δύο όροι που αποτελούν σημείο τριβής

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι το έγγραφο με τους όρους συντάχθηκε κατόπιν συζητήσεων που είχε ο Ντέρμερ με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις και ότι το Ισραήλ ζητά με το έγγραφο αυτό να είναι μέρος οποιασδήποτε διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου με τη Χεζμπολάχ.

Μάλιστα, απαιτεί να επιτραπεί στον Ισραηλινό Στρατό να συμμετάσχει τόσο στην «ενεργό επιβολή» της λύσης προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η Χεζμπολάχ δε θα επανεξοπλιστεί και δε θα ξαναχτίσει τη στρατιωτική της υποδομή στις περιοχές του νότιου Λιβάνου που βρίσκονται κοντά στα σύνορα αλλά και στην ισραηλινή αεροπορία να έχει ελευθερία κινήσεων στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο αυτά αιτήματα έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρει ότι οι Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιβάλλουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Μιλάμε για το 1701 με αυξημένη επιβολή. Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι εάν ο λιβανικός στρατός και η UNIFIL κάνουν περισσότερα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν λιγότερα και το αντίστροφο», δήλωσε στο Axios ο ένας Ισραηλινός αξιωματούχος. Από την άλλη ο αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους, οι οποίοι υπονομεύουν δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου.

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η Ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνάντηση στη Βηρυτό

Ο Χόχσταϊν αναμένεται να φτάσει στη Βηρυτό σήμερα και να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπιμπ Μπέρι και άλλους λιβανέζους αξιωματούχους και να συζητήσουν τις ισραηλινές απαιτήσεις.

Ο Μπέρι δήλωσε στο Al-Arabiya την Κυριακή ότι η επίσκεψη του Χόχσταϊν είναι «η τελευταία ευκαιρία πριν από τις αμερικανικές εκλογές για να βρεθεί λύση» στον πόλεμο στον Λίβανο και κατέστησε σαφές ότι ο Λίβανος αρνείται να τροποποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο το ψήφισμα 1701.

Ο Χόχσταϊν πιέζει για ανάπτυξη τουλάχιστον 8.000 Λιβανέζων στρατιωτών στα νότια της χώρας και επιθυμεί να αναβαθμίσει την εντολή της UNIFIL προς ενίσχυση του λιβανικού στρατού προκειμένου να αποτρέψει τη δραστηριότητα ενόπλων ή ομάδων που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της λιβανικής κυβέρνησης κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον Λίβανο, χθες το βράδυ (20/10) εναντίον δεκάδων στόχων που συνδέονται με την τράπεζα της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου ενός κτιρίου στη Βηρυτό, όπως ανέφερε ο IDF.

Ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών πληροφοριών δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η τράπεζα λειτουργεί ανεξάρτητα από το λιβανέζικο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν βρίσκεται υπό την εποπτεία της κυβέρνησης ή της κεντρικής τράπεζας και ότι λάμβανε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως από το Ιράν για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης