H δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από τρεις μήνες που η Χαμάς μένει χωρίς ηγέτη, κρίνεται ως σημείο καμπής, ή παράθυρο ευκαιρίας, όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν. Κανείς ωστόσο, δεν ξέρει εάν επίκειται απελευθέρωση των ομήρων. Ακόμα και στο κυβερνών Λικούντ έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που συμφωνούν με την αμερικανική εκτίμηση ότι προέχει η εκεχειρία και το θέμα των ομήρων.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Χαμάς πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Γιαχία Σινουάρ με έναν νέο πολιτικό ηγέτη που θα εδρεύει εκτός της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο αδελφός του Μοχάμεντ αναμένεται ότι θα αναλάβει σημαντικότερο ρόλο και θα διευθύνει τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Μοχάμεντ θεωρείται πιο σκληροπυρηνικός ως διάδοχος. Μέχρι τώρα δρούσε στις σκιές, έχοντας επιλέξει να ενταχθεί στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Πρόσφατα ανέλαβε και την ηγεσία των Ταξιαρχιών Αλ Κασέμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, με έδρα του το Κατάρ, είναι πιθανό να διαδεχθεί τον Σινουάρ, φέρνοντας τη Χαμάς πιο κοντά στο Ιράν και δίνοντας στον κύριο υποστηρικτή της μεγαλύτερη επιρροή στο επόμενο στάδιο του πολέμου της με το Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Ο ίδιος εμφανίστηκε προκλητικός, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι ο ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί από τη Γάζα και ο πόλεμος να τερματιστεί.

Επικρατέστεροι για τη διαδοχή της Χαμάς είναι επίσης ο Καλέντ Μεσάαλ με τη «βάση» επίσης στο Κατάρ και συχνές επισκέψεις στην Τουρκία. Πέραν του Χάγια και του Μεσάαλ, πιθανός αντικαταστάτης είναι και ο Μοχάμαντ Νταρουίς, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σούρα, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στον έξω κόσμο, σύμφωνα με αναλυτές και με μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς.

Στις συζητήσεις για τη νέα ηγεσία της, η Χαμάς θα πρέπει να λάβει υπόψη μόνο τις προτιμήσεις του βασικού υποστηρικτή της, του Ιράν, αλλά και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου διαμένουν σήμερα όλοι οι βασικοί υποψήφιοι για το πολιτικό γραφείο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο παρελθόν η Χαμάς αντικαθιστούσε γρήγορα και αποτελεσματικά τους πεσόντες ηγέτες της. Αρμόδιο για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής είναι το Συμβούλιο Σούρα που εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τις ισραηλινές φυλακές και την παλαιστινιακή διασπορά. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ηγέτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ακόμη και αν δεν βρίσκεται στη Γάζα, όπου οι μαχητές της οργάνωσης κρατούν ακόμη δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους.

Ο Άσραφ Αμπουελχούλ, ειδικός στις παλαιστινιακές υποθέσεις, αναμένει ότι οι αρμοδιότητες του Σινουάρ θα μοιραστούν σε δύο πρόσωπα – το ένα θα αναλάβει τις στρατιωτικές υποθέσεις και το δεύτερο το πολιτικό γραφείο, τις διεθνείς επαφές και τη χάραξη πολιτικής.

Ο Σινουάρ, έπεσε νεκρός από πυρά 20χρονου χειριστή άρματος μάχης. Το βίντεο από ντρόουν που κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του «θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την αντίσταση» διαμήνυσε το Ιράν, που απορρίπτει όπως και η Χαμάς, το μήνυμα Νετανιάχου για αρχή του τέλους του πολέμου στη Γάζα και ευκαιρία για την επιστροφή των ομήρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σωματοφύλακας του Σινουάρ θεωρείτο νεκρός από το Σεπτέμβριο. Η ισραηλινή πλευρά κοινοποιεί ότι ήταν από τους τρεις που ήταν μαζί του κατά το «καίριο» πλήγμα, ενώ φέρεται να σκοτώθηκε σήμερα από τους ισραηλινούς. “Σήμερα (Παρασκευή), ο Μαχμούντ Χαμντάν εξουδετερώθηκε από τις IDF κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τα στρατεύματα των IDF, περίπου 200 μέτρα από το σημείο όπου εξουδετερώθηκε ο Σινουάρ” αναφέρουν οι IDF.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρότησε την Παρασκευή τη δολοφονία του Σινγουάρ, λέγοντας ότι ο θάνατός του αύξησε την πιθανότητα ειρηνικής λύσης στον πόλεμο στη Γάζα, ενώ είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να περιορίσει το Ισραήλ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν η δολοφονία του Σινγουάρ από τις ισραηλινές δυνάμεις έκανε την ειρήνη ευκολότερη ή δυσκολότερη, ο Τραμπ απάντησε: “Νομίζω ότι το κάνει πιο εύκολο. Χαίρομαι που ο Μπίμπι (ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου) αποφάσισε να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει.”

Τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν «επισκιάζονται»

Την εκτίμηση ότι η εξόντωση του Σινουάρ ανοίγει το δρόμο για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, εκφράζουν ηγέτες της Δύσης. Σε κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο τονίζουν την «άμεση ανάγκη» να επιστρέψουν στις οικογένειές τους οι όμηροι, να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει στους αμάχους.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου θέτει ως προϋπόθεση η Χαμάς να καταθέσει τα όπλα και να απελευθερωθούν χωρίς όρους οι όμηροι. Ο Ντεανιάχου προαναγγέλλει ειδικό υπουργικό συμβούλιο με θέμα τους ομήρους, μετά την εξόντωση του εγκεφάλου του αιματηρού χτυπήματος της 7ης Οκτωβρίου στο Τελ Αβίβ, Γιαχία Σινουάρ.

«Εκκρεμότητα» παραμένει η ισραηλινή απειλή για αντίποινα στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις της 1ης Οκτωβρίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην πλήξει πυρηνικά ή πετρελαϊκά κέντρα. Και δεύτερη συστοιχία THAAD ζήτησε το Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της χώρας σε περίπτωση ιρανικής αντίδρασης σε μια αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση, μεταδίδει το Channel 12. Κάθε συστοιχία αποτελείται από 6 εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγά, 48 αναχαιτιστές, εξοπλισμό ασυρμάτου και ραντάρ και 95 στρατιώτες για να λειτουργήσουν.

«Νέα φάση» για τη Χεζμπολάχ – Νέα επίθεση στο βόρειο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ήδη ενισχύει τις δυνάμεις του στον πολύπαθο παλαιστινιακό θύλακα αλλά και στο βόρειο μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ, καθώς υπό συνεχείς επιθέσεις πυραύλων βρίσκεται η Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι κατέστρεψε το περιφερειακό κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή. Η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την ισραηλινή πόλη Χάιφα και περιοχές στα βόρεια της. Η ομάδα αργότερα είπε ότι εκτόξευσε «ένα σμήνος φορτωμένων με εκρηκτικά μη επανδρωμένων αεροσκαφών» σε μια «βάση αντιπυραυλικής άμυνας» ανατολικά της πόλης Χαντέρα του κεντρικού Ισραήλ.

Την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν μιλάει για παράθυρο ευκαιρίας έστω και για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση επιπλέον μιας ταξιαρχίας για το βόρειο μέτωπο. Εντός των συνόρων του Λιβάνου επιχειρούν το λιγότερο τρεις ή τέσσερις ταξιαρχίες, ενώ για δεύτερο 24ωρο η Ναμπατίγιε στο νότο βάλλεται από ξηρά και αέρα με ισχυρότατους βομβαρδισμούς.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης