Ο ισραηλινός στρατός (IDF) στις 19:53 (ώρα Ελλάδας) επιβεβαίωσε πως ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, εξουδετερώθηκε σε επίθεση που πραγματοποίησαν οι ένοπλες δυνάμεις του σε σχολείο στην κεντρική Γάζα.

Στην ανακοίνωσή τους, ο στρατός και οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας «επιβεβαιώνουν ότι έπειτα από ανθρωποκυνηγητό ενός χρόνου χθες (Τετάρτη), 16 Οκτωβρίου 2024, στρατιώτες του ισραηλινού στρατού εξόντωσαν τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σε επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, η Jerusalem Post με ανάρτησή της στις 19:40 (ώρα Ελλάδας), είχε επιβεβαιώσει μέσω ανώτερων αξιωματούχων του Ισραήλ την είδηση. Επιπλέον αναφορές από ισραηλινά media, όπως το έγκριτο Ynetnews.com, υποστήριζαν πως η πρώτη ταυτοποίηση της σορού που βρέθηκε στα συντρίμμια και μεταφέρθηκε σε εργαστήριο στο Ισραήλ κατέστη δυνατή από την οδοντοστοιχία.

Συνολικά, στο σχολείο ανευρέθηκαν τρεις σοροί μαχητών της Χαμάς. Μια από αυτές μεταφέρθηκε στο Ισραήλ για περαιτέρω εξετάσεις και για ταυτοποίηση DNA. Στις 19:45 το βράδυ της Πέμπτης, ο Guardian σε πρωτοσέλιδη ανάρτηση του αναφέρει πως το τεστ DNA πιστεύεται πως έδειξε ότι η σορός που εντοπίστηκε στα συντρίμμια του σχολείου στην κεντρική Γάζα ανήκει στον Γιαχία Σινουάρ. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε μόλις λίγα λεπτά αργότερα.

Ο ισραηλινός ιστότοπος Ynet μετέδωσε ότι χρήματα και ταυτότητες βρέθηκαν πάνω στις σορούς, τις οποίες προσέγγισαν πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα πάντως με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι στρατιώτες που μετείχαν στην επιχείρηση δεν είχαν πληροφορίες για την παρουσία του Σινουάρ σε αυτή τη ζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Ίσραελ Κατς, ανέφερε ότι ο ηγέτης της Χαμάς είναι νεκρός. Στις 19:55, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε πως ο Γιαχία Σινουάρ είναι πράγματι νεκρός, αναφέροντας πως επιβεβαιώνουν την είδηση Ισραήλ και Χαμάς.

«Ο κατά συρροή δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή και τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από Ισραηλινούς στρατιώτες», ανακοίνωσε ο Κατς.

Τις προηγούμενες ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη ένα θρίλερ σχετικά με την τύχη του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης, ενώ ήδη είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες στο διαδίκτυο με τη σορό του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ήταν ντυμένος με στρατιωτική στολή και εξοπλισμένος με χειροβομβίδες.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Αυτή είναι η σορός του Γιαχία Σινουάρ

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Είναι μια νέα μέρα, μετά τη Χαμάς – Παραδώστε τα όπλα, ελευθερώστε τους ομήρους»

«Ο θάνατος του Σινουάρ προσφέρει μια ευκαιρία μοναδική για τη διάλυση του άξονα του κακού, υπό την ηγεσία του Ιράν και ανανεώνει την ελπίδα για την απελευθέρωση των 101 ομήρων που απομένουν». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από την επιβεβαίωση του θανάτου του επικεφαλής της Χαμάς.

«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να σταματήσουμε τον (υπό ιρανική ηγεσία) άξονα του κακού και να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον. Ένα μέλλον ειρήνης, ένα μέλλον ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή», είπε.

Στη συνέχεια, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει τελειώσει και το Ισραήλ θα συνεχίσει, μέχρι την επιστροφή των ομήρων. «Σήμερα πήραμε το αίμα μας πίσω. Σήμερα το κακό υπέστη πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» ανέφερε ο Νετανιάχου στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Προς τις αγαπητές οικογένειες των ομήρων, λέω αυτό: αυτή είναι μια σημαντική στιγμή του πολέμου. Θα συνεχίσουμε δυναμικά μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι αγαπημένοι μας, να γυρίσουν στο σπίτι», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Γάζας, ο Νετανιάχου τους είπε ότι «ο Σινουάρ κατέστρεψε τη ζωή σας». Τόνισε ότι η Χαμάς δεν θα κυβερνά τη Γάζα στο μέλλον και είπε «αυτή είναι μια ευκαιρία για τον λαό της να απελευθερωθεί από την τυραννία της». «Στη Γάζα, τη Βηρυτό και τη Μέση Ανατολή, το φως επικρατεί του σκότους», συνέχισε.

«Οι ενέργειες του Ισραηλινού Στρατού απέδειξαν τη σοφία της στρατιωτικής εκστρατείας του στη Γάζα. Τώρα είναι σαφές σε όλους, στο Ισραήλ και στον κόσμο γιατί επιμείναμε να μην τερματιστεί ο πόλεμος, γιατί επιμείναμε μπροστά σε όλες τις πιέσεις να μπούμε στη Ράφα, το οχυρό της Χαμάς όπου κρύφτηκαν ο Σινουάρ και πολλοί από τους δολοφόνους», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου έστειλε μήνυμα στα μέλη της Χαμάς, λέγοντας ότι «οι ηγέτες σας φεύγουν και θα εξαλειφθούν». Και επεσήμανε: «Όποιος βλάπτει τους ομήρους μας – το αίμα του στο κεφάλι του. Θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μαζί του. Η επιστροφή των ομήρων μας είναι μια ευκαιρία να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας και φέρνει το τέλος του πολέμου πιο κοντά».

Παράλληλα, προέτρεψε όσους κρατούν τους ομήρους να τους απελευθερώσουν, υποσχόμενος ότι όσοι παραδώσουν «τα όπλα τους και επιστρέψουν τους ομήρους μας» θα τους επιτραπεί να «φύγουν και να ζήσουν».

 

Το προφίλ του Γιαχία Σινουάρ

Ο Σινουάρ είναι ο βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα και διαδέχθηκε στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος τον Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο.

Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις στην Γάζα υπό Αιγυπτιακή κατοχή το 1962, η οικογένειά του εκδιώχθηκε από την Ασκελόν, κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου το 1948. Τελείωσε τις σπουδές του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου έλαβε πτυχίο στις Αραβικές Σπουδές.

Ενορχηστρώνοντας την απαγωγή και τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων που θεωρούσε συνεργάτες του το 1989, καταδικάστηκε σε τέσσερις ισόβια κάθειρξη από το Ισραήλ. Εξέτισε 22 χρόνια μέχρι την απελευθέρωσή του σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, το 2011, με έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Το 2017, εξελέγη αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και ισχυρίστηκε ότι θα επιδίωκε μια «ειρηνική, λαϊκή αντίσταση», θέση που αργότερα εγκαταλείφθηκε. Επανεξελέγη αρχηγός της Χαμάς το 2021.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Σινουάρ χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. H Χαμάς και οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-ντίν αλ Κασέμ έχουν επίσης χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες, καθώς και οργανισμούς.

Στις 15 Μαΐου 2021, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή αναφέρθηκε ότι έπληξε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, χωρίς να υπάρχουν άμεσες λεπτομέρειες για τυχόν νεκρούς ή τραυματίες. Το χτύπημα έλαβε χώρα στην περιοχή Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, εν μέσω της διαρκώς αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ωστόσο, την εβδομάδα που ακολούθησε, εμφανίστηκε δημόσια τουλάχιστον τέσσερις φορές. Το πιο προφανές και τολμηρό ήταν σε μια συνέντευξη τύπου, στις 27 Μαΐου 2021, όταν ανέφερε (σε ζωντανή μετάδοση) ότι θα πάει σπίτι με τα πόδια μετά τη συνέντευξη Τύπου και κάλεσε τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας να πάρει απόφαση για τη δολοφονία του ή όχι, στα επόμενα 60 λεπτά, μέχρι να φτάσει σπίτι του. Ο Σινουάρ πέρασε την επόμενη ώρα περιπλανώμενος στους δρόμους της Γάζας και βγάζοντας φωτογραφίες δημόσια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης