Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) προειδοποίησε σήμερα για τον “πραγματικό κίνδυνο” λιμού φέτος τον χειμώνα στη Λωρίδα της Γάζας “ωστόσο εντελώς αποτρέψιμο” αλλά ενορχηστρωμένο κατά τη γνώμη του από το Ισραήλ, κάτι που απορρίπτει η χώρα αυτή.

«Μπορούμε να εισέλθουμε σε μια κατάσταση όπου η πείνα ή ο ακραίος υποσιτισμός είναι δυστυχώς εκ νέου πιθανά», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί (φωτό) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρησή του κατά της Χαμάς σε αυτό το κατεστραμμένο παλαιστινιακό έδαφος, το οποίο πλέον είναι αντιμέτωπο με τους “χειρότερους περιορισμούς” στην ανθρωπιστική βοήθεια μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της UNRWA διαπίστωσε «δραστική μείωση του αριθμού των αυτοκινητοπομπών με επισιτιστική βοήθεια στον νότο κατά μέσο όρο 50 με 60 για δύο εκατομμύρια κατοίκους», καθώς «θεωρούμε ότι ο απαραίτητος αριθμός είναι πολύ πολύ πιο υψηλός».

Όσον αφορά τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στις μάχες και “έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο” να φθάσει εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας δημιουργείται τεχνητά», δήλωσε, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «εμποδίζει επίμονα τις αυτοκινητοπομπές να περάσουν τα σύνορα».

«Ορισμένα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης χρησιμοποιούν τον λιμό ως όπλο πολέμου», δήλωσε.

Την Τρίτη, η Ουάσινγκτον ύψωσε σαφέστατα τον τόνο και απείλησε να αναστείλει ένα μέρος της στρατιωτικής της βοήθειας προς το Ισραήλ εάν η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν βελτιωθεί εντός 30 ημερών.

Έως τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ακλόνητη υποστήριξη στο Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι “περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι βοήθειας” παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το πρόβλημα είναι η Χαμάς, η οποία εκτρέπει την (ανθρωπιστική) βοήθεια και την πουλά για να τροφοδοτεί τη μηχανή της, της τρομοκρατίας, ενώ ο άμαχος πληθυσμός υποφέρει», δήλωσε ο Ντάνι Ντανόν σε ανακοίνωση.

Δηλώσεις που απηχούν τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατς σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Κάνουμε τα πάντα για να επιτρέψουμε στη διεθνή κοινότητα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Νομίζω ότι κάναμε και κάνουμε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει κάνει ποτέ για τους εχθρούς της».

Η Cogat, το όργανο του ισραηλινού στρατού υπεύθυνο για την επίβλεψη των πολιτικών υποθέσεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, διαβεβαίωσε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ ότι «50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρθηκαν την Τετάρτη προς το βόρειο τμήμα της Γάζας».

Στο Βερολίνο, ο Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε: «Τα παιδιά σηκώνουν το βάρος αυτού του πολέμου και ένα εκατομμύριο ανήλικοι ζουν αυτή τη στιγμή μέσα στα ερείπια».

Τα παιδιά αυτά επίσης εκτίθενται ιδιαίτερα σε μολυσματικές ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η οποία επανεμφανίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια και επί του παρόντος διεξάγεται εκστρατεία εμβολιασμού για την καταπολέμησή της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης