Μια υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ», η οποία κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο 35 εκατ. ευρώ, βρίσκεται αυτές τις μέρες στα χέρια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα των 350 σελίδων, που συνέταξε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, στην… κομπίνα αυτή εμπλέκονται ένας επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας και ένα κορυφαίο στέλεχος τράπεζας, το οποίο έχει και διαδρομή στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί σε πολύκροτη ποινική υπόθεση η οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη της χώρας για μήνες, σε συνεργασία με στενό συγγενικό του πρόσωπο, διαχειριζόταν ένα δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού. Μέσω αυτών των εταιρειών πραγματοποιούνταν εικονικές συναλλαγές που του επέτρεπαν είτε να εισπράττει ΦΠΑ που δεν δικαιούτο, είτε να αποφεύγει την καταβολή του φόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκμεταλλευόμενος τη μέθοδο του «εξαφανισμένου εμπόρου», προκάλεσε σοβαρές οικονομικές ζημιές τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στα ευρωπαϊκά ταμεία. Το συνολικό ύψος της ζημιάς εκτιμάται στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Προς το παρόν, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δεν έχει προχωρήσει στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία, καθώς εκκρεμούν και άλλες ποινικές δικογραφίες εις βάρος του. Η τελική απόφαση για τις περαιτέρω δικονομικές ενέργειες αναμένεται να ληφθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Το δεύτερο πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση έχει διατελέσει μέλος Διοίκησης τράπεζας, ενώ έχει ασχοληθεί και με τα κοινά. Σύμφωνα με την έρευνα των Αρχών, ο επιχειρηματίας είχε πάρει δάνεια από την τράπεζα που διοικούσε το εν λόγω στέλεχος, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Ως αντάλλαγμα, ο επιχειρηματίας φέρεται να βοήθησε τον τραπεζίτη να νομιμοποιήσει παράνομα κεφάλαια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στο «πόθεν έσχες» του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απάτη εμπλέκεται και ένας εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος εμφανίζεται να παρείχε βοήθεια στον επιχειρηματία, βεβαιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις το γνήσιο της υπογραφής του, διευκολύνοντας συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Για αυτόν τον λόγο, στην έρευνα θα συμμετάσχει και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης