Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 200 διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων, που πραγματοποιούσαν χθες, Δευτέρα, καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ με αίτημα τον τερματισμό της αμερικανικής υποστήριξης στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε οργανώσεις ακτιβιστών όπως η Jewish Voice for Peace (Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη), φώναζαν συνθήματα όπως “αφήστε τη Γάζα να ζήσει” και “σταματήστε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία” μπροστά από το εμβληματικό κτίριο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κοντά στην Γουόλ Στριτ, στο νότιο Μανχάταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανένας από τους διαδηλωτές δεν μπήκε μέσα στο χρηματιστήριο, αλλά δεκάδες πέρασαν τον φράκτη ασφαλείας που υπάρχει έξω από το βασικό κτίριο του Χρηματιστηρίου, που βρίσκεται στην Μπρόουντ Στριτ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι έγιναν 206 συλλήψεις, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Σύμφωνα με εβραϊκές οργανώσεις που μετείχαν στη διαμαρτυρία, περίπου 500 διαδηλωτές παρίσταντο στην καθιστική διαμαρτυρία. Εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει σχετικά με τη διαμαρτυρία.

Οι διαδηλωτές στράφηκαν κατά των Αμερικανών εργολάβων στον τομέα της άμυνας και των κατασκευαστών όπλων. Κάποιοι φώναζαν συνθήματα κατά των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ δηλώνει ότι πολεμά κατά των μαχητών του υποστηριζόμενου από το Ιράν λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“(Εκατοντάδες) εβραίοι και φίλοι κλείνουν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για να αξιώσουν από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν το Ισραήλ και να επωφελούνται από τη γενοκτονία”, αναφέρει σε ανάρτησή της στο X η Jewish Voice for Peace. Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία στο Παγκόσμιο Δικαστήριο και δηλώνει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα έχουν στόχο τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Υπήρχε επίσης μια πολύ μικρότερη ομάδα αντιδιαδηλωτών υπέρ του Ισραήλ στο σημείο, οι οποίοι κρατούσαν ισραηλινές σημαίες.

Η φιλοπαλαιστινιακή αυτή διαδήλωση ήταν η πιο πρόσφατη κινητοποίηση που γίνεται στις ΗΠΑ κατά της αμερικανικής υποστήριξης στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, η οποία εξαπολύθηκε αφού η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και συνέλαβε περίπου 250 ομήρους τους οποίους μετέφερε στη Γάζα στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου του 2023 στο νότιο τμήμα του ισραηλινού κράτους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επακόλουθη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στην αποκλεισμένη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 42.000 Παλαιστινίους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν ολόκληρου του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης