Παρέμβαση εισαγγελέα μετά από δημοσίευμα για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης δεκάδων περιθαλπόμενων στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος».

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στυλιανή Γιαϊλόγλου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες. Κατά πληροφορίες, τα διερευνώμενα αδικήματα είναι αυτά της έκθεσης (κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση), της παράνομης βίας κατά ανηλίκων και αδύναμων προσώπων (κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση) και της παράβασης υγειονομικού κανονισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία προς το ΤΑ Πυλαίας, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας θα εξεταστούν οι συνθήκες διαβίωσης των περιθαλπόμενων και προς αυτή την κατεύθυνση θα κληθούν να καταθέσουν γονείς, κηδεμόνες και δικαστικοί συμπαραστάτες τους.

Κατά την ίδια παραγγελία, ζητείται να διεξαχθεί υγειονομικός έλεγχος από αρμόδια επιτροπή στις εγκαταστάσεις της δομής, όπως επίσης να επισυναφθούν στη δικογραφία φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο σχετικό δημοσίευμα.

Η έρευνα της ΕΑΔ μετά τον θάνατο νεαρού περιθαλπόμενου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο Κέντρο είχε διαταχθεί έρευνα προ τριετίας από κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) και συγκεκριμένα μετά τον θάνατο ενός περιθαλπόμενου, 21 ετών, τον Νοέμβριο του 2021, που φέρεται να έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από νοσηλευτή. Από την έρευνα της Αρχής διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία του, με συνέπεια να ζητηθεί (και να γίνει δεκτή), η παραίτηση του συνόλου των μελών της τότε διοίκησης.

Η έκθεση ελέγχου που συνέταξε η ΕΑΔ και περιλαμβάνει, επιπλέον, περιστατικά τραυματισμού του 21 ετών τρόφιμου προ του θανάτου του (σε βάθος τριετίας), είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Αξιολογώντας ποινικά τα ευρήματα της έκθεσης, η εισαγγελική Αρχή αποφάσισε να παραπέμψει σε δίκη, ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, συνολικά 18 στελέχη και εργαζόμενους του Κέντρου (η δίκη προσδιορίστηκε για τον προσεχή Φεβρουάριο, μετά από συνεχείς αναβολές).

Για τον θάνατο του νεαρού περιθαλπόμενου κατέστη κατηγορούμενος ο νοσηλευτής, σήμερα 57 ετών, που δικάζεται αυτές τις μέρες στο Μικτό Δικαστήριο Κατερίνης για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου. Η δίκη ξεκίνησε με εξέταση μαρτύρων και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 21/10.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης