Σε ένα χωριό της κεντρικής Δανίας, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια ανακάλυψη-ορόσημο που θα μπορούσε να περιέχει σημαντικά στοιχεία για την εποχή των Βίκινγκς: ένα νεκροταφείο, το οποίο περιείχε περίπου 50 «εξαιρετικά καλά διατηρημένους» σκελετούς.

«Πρόκειται για ένα τόσο συναρπαστικό εύρημα επειδή βρήκαμε αυτούς τους σκελετούς που είναι τόσο καλά διατηρημένοι», δήλωσε ο αρχαιολόγος Michael Borre Lundø, ο οποίος ηγήθηκε της εξάμηνης ανασκαφής. «Κανονικά, θα ήμασταν τυχεροί αν βρίσκαμε μερικά δόντια στους τάφους, αλλά εδώ έχουμε ολόκληρους σκελετούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σκελετοί διατηρήθηκαν χάρη στην ευνοϊκή χημεία του εδάφους, ιδιαίτερα του άνθρακα και των υψηλών επιπέδων νερού, δήλωσαν οι ειδικοί από το Μουσείο του Όντενσε. Ο χώρος ανακαλύφθηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας, εν όψει εργασιών ανακαίνισης γραμμών ηλεκτροδότησης στα περίχωρα του χωριού Άασουμ, 5 χιλιόμετρα, βορειοανατολικά της Όντενσε, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Δανίας.

Οι ειδικοί ελπίζουν να πραγματοποιήσουν αναλύσεις DNA και ενδεχομένως να ανακατασκευάσουν λεπτομερείς ιστορίες ζωής, καθώς και να εξετάσουν τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής των Βίκινγκς, όπως η συγγένεια, τα μεταναστευτικά πρότυπα και άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό ανοίγει μια εντελώς νέα εργαλειοθήκη για επιστημονικές ανακαλύψεις», δήλωσε ο Borre Lundø καθώς στεκόταν στον λασπωμένο, ανεμοδαρμένο χώρο των ανασκαφών. «Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ανάλυση DNA σε όλους τους σκελετούς και να δούμε αν σχετίζονται μεταξύ τους και ακόμη και από πού προέρχονται».

Κατά τη διάρκεια της εποχής των Βίκινγκς, που θεωρείται ότι διήρκεσε από το 793 έως το 1066 μ.Χ., οι Νορβηγοί, γνωστοί ως Βίκινγκς, έκαναν επιδρομές μεγάλης κλίμακας, αποικίζοντας, κατακτώντας και εμπορεύοντας όλη την Ευρώπη, φτάνοντας ακόμη και στη Βόρεια Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ταφικό πεδίο έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει τα λείψανα ανδρών, γυναικών και παιδιών. Εκτός από τους σκελετούς, υπάρχουν και μερικά αποτεφρωμένα σώματα. Σε έναν τάφο, μια γυναίκα είναι θαμμένη σε μια άμαξα (το υψηλότερο μέρος ενός κάρου των Βίκινγκς χρησιμοποιούνταν ως φέρετρο) γεγονός που υποδηλώνει ότι προερχόταν από το «ανώτερο τμήμα της κοινωνίας», δήλωσε ο Borre Lundø στο Associated Press.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν επίσης στο φως καρφίτσες, χάντρες από κολιέ, μαχαίρια, ακόμη και ένα μικρό θραύσμα γυαλιού που μπορεί να χρησίμευε ως φυλαχτό. Ο Borre Lundø είπε ότι τα σχέδια των καρφιτσών υποδηλώνουν ότι οι νεκροί θάφτηκαν μεταξύ 850 και 900 μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι πολλά από τα αντικείμενα προέρχονται από πολύ πέρα από τα σύνορα της Δανίας, ρίχνοντας φως στις εκτεταμένες εμπορικές διαδρομές των Βίκινγκς κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα.

Ο χώρος ταφής ανακαλύφθηκε πέρυσι και η ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Κιβώτια με αντικείμενα έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου Όντενσε για καθαρισμό και ανάλυση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης