Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Υπάλληλος γνωστής τράπεζας στο Bitonto, μια πόλη κοντά στο Μπάρι, κατασκόπευε τους τρεχούμενους λογαριασμούς της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, καθώς και αυτούς των μελών της οικογένειάς της, άλλων πολιτικών και επιφανών προσώπων. «Είμαι στο στόχαστρο πολλών στην Ιταλία, δεν βρήκαν τίποτα», σχολίασε η πρωθυπουργός, αλλά τώρα οι έρευνες έχουν στόχο να καταλάβουν αν ο τραπεζίτης εργαζόταν μόνος ή για λογαριασμό κάποιας διεθνούς οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μελόνι τους ορίζει ως κλέφτες που μπαίνουν στο σπίτι, κλέβουν τα κοσμήματα και μετά τα πουλούν. «Νομίζω ότι συμβαίνει το ίδιο, αλλά σε ποιον τα πουλάνε;» Και επιτίθεται: «Δεν θα μπορέσουν να πάνε μακριά». Πρόκειται για 6 χιλιάδες προσβάσεις σε τρεχούμενους λογαριασμούς, μεταξύ των οποίων της αδερφής της πρωθυπουργού Arianna, επικεφαλής της πολιτικής γραμματείας του κόμματος Fratelli d’Italia, του δημοσιογράφου Andrea Giambruno, των υπουργών Άμυνας Guido Crosetto και τουρισμού Daniela Santanché, του προέδρου της Γερουσίας Ignazio La Russa και του εισαγγελέα της εθνικής διεύθυνσης κατά της μαφίας Giovanni Melillo.

«Δεν μπορούν να με εκβιάσουν, δεν θα με ρίξουν κάτω», πρόσθεσε η Giorgia Meloni σε μια μακρά συνέντευξη στο Tg5 για να εξηγήσει πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, σε μια κατάσταση που δεν είναι σημερινή αλλά που ξεκίνησε ακριβώς με την εγκατάσταση της κυβέρνησης της. Ο υπουργός Άμυνας Crosetto είχε ήδη θίξει αυτή την υπόθεση πριν από μήνες και κατά τις αυθόρμητες δηλώσεις ενώπιον των δικαστών είχε ρίξει φως στο θέμα: σε 10 χιλιάδες σελίδες εγγράφων που έστειλε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά της Μαφίας η Εισαγγελία της Περούτζια, μίλησε για τον φάκελο που ενορχηστρώθηκε από τον υπολοχαγό Pasquale Striano και τον πρώην εισαγγελέα Antonio Laudati.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πίσω από αυτές τις υποθέσεις θα μπορούσε να υπάρχει το χέρι των μυστικών υπηρεσιών, ίσως και ξένων. Οι εισαγγελείς της Περούτζια υποστηρίζουν ότι ο Λαουντάτι και ο Στριάνο θα είχαν «λειτουργήσει περιφρονώντας τα θεσμικά καθήκοντα της Εθνικής Εισαγγελίας κατά της Μαφίας, ετοιμάζοντας πλαστά έγγραφα, με αναφορά στην ένδειξη της προέλευσης της πράξης παρόρμησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια περίπλοκη κατάσταση που ρίχνει σκιά στις ενέργειες εκείνων που θα έπρεπε αντ’ αυτού να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή των μελών της κυβέρνησης σε μια γεωπολιτική φάση που ήδη περιπλέκεται από πολέμους και νέα συμφέροντα. Είναι αντικειμενικό γεγονός ότι η Giorgia Meloni έχει διαταράξει θετικά την ιταλική κατάσταση, χαρακτηριζόμενη από την επιθυμία να διαχειρίζεται αποφάσεις και φακέλους αυτόνομα, χωρίς να επηρεάζεται από το ρωμαϊκό περιβάλλον ή από άλλους συμβούλους.

Κάποια γεγονότα το αποδεικνύουν. Έχει αποφασίσει, κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών διακυβέρνησης, να καταπολεμήσει τους λαθρέμπορους και τους διακινητές μεταναστών, χάρη σε μια συμφωνία με τις χώρες αναχώρησης. Έχει δημιουργήσει εξαιρετικές σχέσεις με γίγαντες όπως ο Elon Musk (SpaceX), ο Larry Fink (Blackrock) και ο Brad Smith (Microsoft). Επανατοποθετεί την Ιταλία στην περιοχή της Ατλαντικής συμμαχίας μετά την φιλοκινεζική παρένθεση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Αρκετά για να διαταράξει τα σχέδια κάποιου, ακόμη και στην ιταλική Αριστερά, που προφανώς είχε άλλες ιδέες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης