Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για την εκλογή προέδρου του κόμματος, στον οποίο αντιμέτωποι είναι ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Ο κ. Ανδρουλάκης, στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ήρθε πρώτος με 29,64%, ενώ ο κ. Δούκας πέρασε οριακά δεύτερος, με 21,41% έναντι του Παύλου Γερουλάνου με 21,12%, μετά το πολύωρο θρίλερ της καταμέτρησης των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 19:00 κλείνουν οι κάλπες

Η σημερινή ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα και λίγη ώρα αργότερα θα γίνει γνωστός ο νικητής. Αυτά σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, όπως την προηγούμενη Κυριακή και εφόσον ξεκινήσει η καταμέτρηση στην ώρα της.

Νωρίς το βράδυ θα αρχίσουν να γνωστοποιούνται τα πρώτα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, περίπου στις 21:00 αναμένεται «καθαρή εικόνα» για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή η οποία στο β΄ γύρο αναμένεται να είναι μειωμένη περίπου κατά 30%, σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων εκλογών του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα συμμετοχής στη σημερινή ψηφοφορία έχουν οι 303.000 που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή. Επίσης, δεν χρειάζεται να καταβάλουν εκ νέου το αντίτιμο των 3 ευρώ, καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα.

Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου/διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς.

Για να ψηφίσουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν, σε όποια περιοχή της χώρας – μπορούν να ψηφίσουν δηλαδή και σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από την προηγούμενη φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ψήφισε ο Χάρης Δούκας

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ψήφισε περί τις εννιά το πρωί της Κυριακής, 13 Οκτωβρίου, για το δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ, ο ένας από τους δύο διεκδικητές, ο Χάρης Δούκας.

«Η συμμετοχή είναι η δύναμη μας. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Αρκεί να το κάνουμε όλοι μαζί. Για ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, νικηφόρο. Σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή», δήλωσε αμέσως μετά από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

 

Ψήφισε και ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε λίγο μετά τις 10:00, στο Ίλιον.

«Ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας για τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες για μια πατρίδα πιο ισχυρή και μια κοινωνία πιο δίκαιη», δήλωσε αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

Ο ίδιος ακόμη σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Το πέτυχαμε με αγώνα και προσπάθεια».

«Σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Τα δύσκολα είναι πίσω και τα καλύτερα μπροστά», τόνισε ακόμη.

 

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή

Συνολικά, 62.023 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει στον σημερινό δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, έως τις 11:00, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η συμμετοχή κινείται χαμηλότερα, κατά 5,55%, αλλά κοντά στον πρώτο γύρο. Την προηγούμενη Κυριακή, έως τις 11:00 είχαν ψηφίσει 65.671.

Γερουλάνος: Αύριο πρέπει να ξεκινήσουμε τη δουλειά της αντιπολίτευσης

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις εσωκομματικές εκλογές και ο Παύλος Γερουλάνος.

Εξερχόμενος της αίθουσας ο κ. Γερουλάνος είπε ότι σήμερα (13/10), με τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, «ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά σημαντική εσωκομματική διαδικασία που εξελίχθηκε ομαλά και συντεταγμένα.

Καλώ όλους τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και σήμερα να έρθουν να ψηφίσουν, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο θα είναι απόλυτα σεβαστό. Δεν έχουμε χρόνο την επόμενη μέρα.

Αύριο, όποιος κι αν κερδίσει, ξεκινά μια καινούργια μέρα. Αύριο πρέπει να ξεκινήσουμε τη δουλειά της αντιπολίτευσης προς τη ΝΔ και μια συντεταγμένη πορεία ώστε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές».

 

Κατρίνης: Μόνος στόχος να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και πλειοψηφικό

«Από αύριο υπάρχει ένας και μόνος στόχος: να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο, πλειοψηφικό και δύναμη αλλαγής», δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος επίσης άσκησε το πρωί της Κυριακής (13/10) το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη της ηγεσίας του κόμματος.

«Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και ισχυρή αντιπολίτευση και νέα πρόταση διακυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε: «Θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις για να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ δυνατό, όπως πραγματικά του αξίζει».

«Από την αρχή είπα οι πολίτες ελευθέρα και ανεπηρέαστα να επιλέξουν αυτόν που είναι καλύτερος. Είναι στάση αρχής», τόνισε.

Ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου

Σε εκλογικό κέντρο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη ψήφισε για τον β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

«Σήμερα με τη μαζική μας συμμετοχή και την ψήφο μας κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ισχυρό. Διαμορφώνουμε ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει και ενώνει πλατιά προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας.

Από αύριο συνεχίζουμε τον διαρκή μας αγώνα, έναν αγώνα όπου η Δημοκρατία δεν είναι απλώς μία λέξη, αλλά καθημερινή αξία και πράξη. Για μία Ελλάδα καλύτερη, διαφορετική, προοδευτική. Μία Ελλάδα πράσινης μετάβασης και δίκαιης μετάβασης για τον ελληνικό λαό», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης