του Δημήτρη Διατσίδη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Brembo και Öhlins είναι δύο δυνατά ονόματα στο χώρο της μοτοσυκλέτας – αλλά και του αυτοκινήτου – με καταλυτική παρουσία και στο MotoGP, όπου όλοι οι συμμετέχοντες 22 οδηγοί φρενάρουν με συστήματα φρένων της Ιταλικής εταιρίας, ενώ οι 18 χρησιμοποιούν αναρτήσεις της Σουηδικής. O Kenth Öhlin το 1976 παρατήρησε ότι οι αναρτήσεις των μοτοσικλετών ΜΧ δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν καλά με τη δύναμη των μοτέρ που είχε ανέβει σημαντικά και από εκεί ξεκίνησαν όλα, για να φτιάξει μια σπουδαία εταιρία, η οποία στο παρελθόν είχε εξαγοραστεί κατά 70% από την Yamaha th dekket;ia toy ’80, ενώ μετά το ποσοστό αυτό εξαγοράστηκε πίσω από τους Σουηδούς το 2007, για να περάσει ένα μεγάλο ποσοστό το 2018 στην Αμερικανική εταιρία αυτοκινήτου Tenneco και τώρα να αλλάξει χέρια και πάλι, αφού πέρασε στην Brembo, η οποία κατέχει και το 70% της κατασκευάστριας ζαντών Marchesini.

Έτσι τώρα με την Öhlins, η Brembo επεκτείνει τις προσφορές της στην αγορά των οχημάτων για να ενισχύσει τον ρόλο της ως Πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων, έξυπνων λύσεων για του πελάτες της.

Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Brembo και ενισχύει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της επωνυμίας του Ομίλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Öhlins έχει ισχυρή αγωνιστική κληρονομιά και παρουσία σε μεγάλα πρωταθλήματα ως διάσημος προμηθευτής για MotoGP, Formula 1, Superbike, NASCAR και άλλες κατηγορίες.

Η Brembo υπέγραψε συμφωνία με την Tenneco, την εταιρεία που διαχειρίζεται τις θυγατρικές Apollo Global Management, Inc., για την απόκτηση μεριδίου 100% στην Öhlins Racing, τον κορυφαίο κατασκευαστή υψηλής τεχνολογία ανάρτησης επιδόσεων για μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα στον αρχικό εξοπλισμό, στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και aftermarket.

«Η Öhlins ταιριάζει πολύ στην Brembo. Είναι ένα παγκοσμίου φήμης εμπορικό σήμα, με μια σταθερή επιχείρηση και μια απαράμιλλη φήμη, τόσο στην πίστα όσο και στο δρόμο», δήλωσε ο Matteo Tiraboschi, Πρόεδρος της Brembo. «Καλωσορίζουμε την Öhlins στον Όμιλό μας ως μια εξαιρετική ευκαιρία να επεκτείνουμε τον όμιλό μας στην αγορά του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας. Με αυτήν την προσθήκη, κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά στη δική μας στρατηγική για την παροχή ολοκληρωμένων έξυπνων λύσεων στους πελάτες μας, αξιοποιώντας τις συνέργειες σε βασικές τεχνολογίες του οχήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Öhlins Racing ιδρύθηκε το 1976 και εδρεύει στην Upplands Väsby (Στοκχόλμη), Σουηδία και έχει ισχυρό Διεθνές αποτύπωμα. Η Öhlins απασχολεί περίπου 500 άτομα σε δύο παραγωγικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Σουηδία και την Ταϊλάνδη, δύο κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης στην Σουηδία και την Ταϊλάνδη και τέσσερα υποκαταστήματα διανομής και δοκιμών στις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Ταϊλάνδη και την Σουηδία.

Η τεχνολογία ανάρτησης της Öhlins είναι γνωστή για την ακρίβεια, την απόδοση και την καινοτομία. Με δεκαετίες τεχνογνωσίας και προηγμένης μηχανικής, η Öhlins Racing προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αμορτισέρ, μπροστινών πιρουνιών, αποσβεστήρων διεύθυνσης, λογισμικό και αλγόριθμους, αξεσουάρ για τα τμήματα OEM και aftermarket. Η εταιρεία έχει επίσης μεγάλη κληρονομιά στους αγώνες και παρουσία σε μεγάλα πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού, προμηθεύοντας MotoGP, Formula 1, World Superbike, NASCAR και άλλες κατηγορίες.

Η Öhlins Racing αναμένεται να κλείσει το 2024 με τζίρο της τάξης των 131 εκατ. €, με αναμενόμενο προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA μεταξύ 21% και 22%.

«Είμαστε σίγουροι ότι η Brembo είναι ο κατάλληλος συνεργάτης για να πάει την Öhlins Racing στο επόμενο επίπεδο.» δήλωσε ο Jim Voss, Διευθύνων Σύμβουλος της Tenneco. «Αυτή η πώληση δεν τοποθετεί μόνο την Öhlins και τους υπαλλήλους της στη συνεχιζόμενη επιτυχία υπό την ηγεσία της Brembo στην αγορά, αλλά υποστηρίζει επίσης τη στρατηγική της Tenneco για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μας χαρτοφυλακίου και την ενίσχυση του ισολογισμού μας, ώστε να συνεχίσουμε να εκτελούμε το μακροπρόθεσμο όραμά μας».

«Καθώς ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Brembo, είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκλειδώνουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και αξιοποιούμε τις αντίστοιχες δυνάμεις και τα πλεονεκτήματά μας για να προωθήσουμε την καινοτομία και να προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στους πελάτες και τους υπαλλήλους μας», δήλωσε ο Tom Wittenschlaeger, Διευθύνων Σύμβουλος της Öhlins Racing.

Η Öhlins Racing δεσμεύεται να αναπτύξει την επόμενη γενιά μηχανικών-ηλεκτρονικών αναρτήσεων, μια τεχνολογία τόσο για δρόμο όσο και για πίστα. Αυτή η προσέγγιση που βασίζεται στην καινοτομία θα ενισχύσει την αποστολή της Brembo να είναι ένας πάροχος λύσεων για τη μελλοντική κινητικότητα.

Υψηλή τεχνογνωσία από τις δύο εταιρίες, μέσα από τις λύσεις που προσφέρουν στο MotoGP

Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Brembo. Η τιμή αγοράς είναι 370 εκατομμύρια €. Η εξαγορά θα πληρωθεί με διαθέσιμα μετρητά. Η εξαγορά υπόκειται σε συνήθεις ρυθμιστικές εγκρίσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το 2025.

Αυτή η εξαγορά συνεχίζει την επένδυση της Brembo στον τομέα των αγώνων μοτοσυκλετών και μηχανοκίνητων αγώνων. Το 2021 ο Όμιλος εξαγόρασε την SBS Friction στην Δανία και την J.Juan στην Ισπανία, ολοκληρώνοντας τις λύσεις του συστήματος πέδησης στα δίτροχα. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Brembo ανακοίνωσε την είσοδό της στην Ταϊλάνδη με μια νέα μονάδα παραγωγής στα συστήματα πέδησης για κατασκευαστές μοτοσυκλετών. Η Brembo ελέγχει επίσης την Marchesini, την κορυφαία μάρκα στον σχεδιασμό και παραγωγή ζαντών ελαφρού κράματος για αγωνιστικές μοτοσυκλέτες και παραγωγής επίσης. Η επιχείρηση των δίκυκλων αξίζει σήμερα περίπου το 13% των συνολικών εσόδων της Brembo.

Στη διαδικασία της εξαγοράς η BofA Securities ενεργεί ως οικονομικός σύμβουλος της Brembo. Οι Simpson Thacher & Bartlett και η BonelliErede ενεργούν ως νομικοί σύμβουλοι. Η Jefferies LLC ενεργεί ως κύριος οικονομικός σύμβουλος της Tenneco. Η Barclays ενεργεί επίσης ως οικονομικός σύμβουλος και η Sidley Austin LLP ως νομικός σύμβουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης