Τουλάχιστον 10 περιπτώσεις εκβίασης ερευνούν οι αρχές στην Κέρκυρα, με την εμπλοκή κυκλώματος Εφοριακών και Λογιστών, που είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση στο νησί.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο υποδιευθυντής της Εφορίας και τουλάχιστον δύο λογιστές, όπως γράφει το kerkyrasimera.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα ο ένας εκ των λογιστών που συνελήφθη, είναι πάρα πολύ γνωστός στην κοινωνία της Κέρκυρας. Πρόκειται για τον λογιστή που είχε βασικό ρόλο στην δράση του κυκλώματος. Τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του είναι Ν.Τ. και διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα λογιστικά γραφεία στο νησί.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές από την Κέρκυρα, οι επιχειρηματίες του νησιού γνώριζαν πως οποτεδήποτε αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα οικονομικής φύσεως, που θα έπρεπε να διευθετηθεί καταλλήλως, ήταν ο άνθρωπος που θα τους έβρισκε την καλύτερη λύση, αρκεί να πληρωνόταν με το ανάλογο ιδιαίτερα υψηλό αντίτιμο.

Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής 11/10 σε συλλήψεις τεσσάρων εφοριακών (ενός υποδιευθυντή, δύο ελεγκτών και ενός υπαλλήλου της ΔΟΥ), αλλά και ενός (αρχικά) λογιστή, που εμπλέκονται σε εκβιασμούς φορολογούμενων, δωροληψίες και χρηματισμό υπαλλήλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα των Αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ γίνεται ταυτόχρονα έλεγχος στα σπίτια και τα γραφεία των συλληφθέντων.

Η δικογραφία που σχηματίζεται, είναι ήδη πολυσέλιδη και αργά το απόγευμα σήμερα (11/10) αναμένεται οι συλληφθέντες να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, όπου αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Η δομή και η δράση του κυκλώματος – Ο ρόλος του λογιστή

Πληροφορίες της «Ζούγκλας» αναφέρουν ότι τα μέλη του κυκλώματος εκβίαζαν επιχειρηματίες, που είτε είχαν φορολογικά χρέη, είτε δικαιούνταν επιστροφές φόρων, με έμφαση σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το κύκλωμα φέρεται να λειτουργούσε διαθέτοντας ένα δίκτυο επιρροής στην τοπική κοινωνία, με υψηλόβαθμα στελέχη της Εφορίας και λογιστές με παρελθόν στην αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επίορκοι Εφοριακοί φέρεται να ζητούσαν από τα θύματά τους να δώσουν «γρηγορόσημο». Η σχετική έρευνα ξεκίνησε πριν από μήνες, μετά από καταγγελίες φορολογούμενων, που δέχονταν εκβιασμό, προκειμένου να κλείσουν υποθέσεις τους ή να πάρουν επιστροφές εισφορών που είχαν καταβάλλει.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η σπείρα χρησιμοποιούσε κωδικές ονομασίες για όσα έκνομα έκανε και αυτό δυσκόλεψε το έργο των αρχών, που παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέλη της.

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση είχε ο λογιστής που συνελήφθη, ο οποίος εκτελούσε χρέη μεσάζοντα. Στη δικαιοδοσία του ήταν να εντοπίζει καταστηματάρχες, με ανοιχτές υποθέσεις στην Εφορία, και στη συνέχεια το κύκλωμα τους εκβίαζε, ζητώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τους παρέχουν διευκολύνσεις και να μην προχωρήσουν σε ελέγχους.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την ΑΑΔΕ, η οποία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ έκαναν φύλλο και φτερό συναλλαγές, λογαριασμούς αλλά και κλειστές υποθέσεις. Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται πως έχουν ταυτοποιηθεί 10 περιπτώσεις, ενώ φέρεται να υπάρχουν και ηχητικά που «καίνε» τους εμπλεκόμενους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί και χρήματα στα σπίτια των εμπλεκομένων.

 

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για το κύκλωμα

«Το έχουμε πει και το εννοούμε: δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς. Επί της αρχής, αλλά και στην πράξη. Γι’ αυτό και, μόλις υπέπεσαν στην αντίληψή μας πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος διαφθοράς, ζητήσαμε αμέσως τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο μόνος δρόμος κάθε φορά που εντοπίζουμε ενδείξεις διαφθοράς. Ουδείς είναι υπεράνω του όρκου που έχει δώσει να υπηρετεί τον νόμο και το δημόσιο συμφέρον».

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε όποια φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα. Ας το καταλάβουν όλοι: Οι φορολογούμενοι έχουν την απαίτηση από εμάς να είμαστε δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Ακόμα όμως περισσότερο δεν ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς. Κάνουμε κάθε μέρα ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτή την εύλογη απαίτησή τους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης