Οι δεσμοί της Γεωργίας με την ΕΕ θα πληγούν και η χώρα μπορεί ακόμη και να υποστεί κυρώσεις αν απομακρυνθεί από τη δημοκρατία, προειδοποίησε σήμερα ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Τυφλίδα.

Ο Πάβελ Χερτζίνσκι είπε ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για να συνεργαστεί με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στη Γεωργία, η οποία στις 26 Οκτωβρίου θα διενεργήσει βουλευτικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά τόνισε ότι δεν θα δεχτεί για μέλος της τη χώρα αυτή του Νότιου Καυκάσου αν γίνει “μονοκομματικό κράτος” χωρίς καθόλου αντιπολίτευση.

«Επί του παρόντος, υπάρχει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο μέλλον στην περίπτωση που τα πράγματα πάνε πολύ στραβά στις εκλογές», όπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Τον περασμένο χρόνο η ΕΕ χόρηγησε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία, ένα πρώτο βήμα προς την τελική ένταξή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά οι σχέσεις της χώρας επιδεινώθηκαν ραγδαία από τότε που το κυβερνών Γεωργιανό Ονειρο ψήφισε τον Μάιο νόμο για “ξένους πράκτορες”, που σύμφωνα με επικριτές είναι απόδειξη ότι η χώρα γυρίζει την πλάτη της στη Δύση και στρέφεται προς τη Ρωσία.

Οπως είπε ο Χερτζίνσκι, οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν έχουν συναντηθεί με την γεωργιανή κυβέρνηση από τον Ιούνιο και επικαλέστηκε την “εχθρική” στάση της, όπως την χαρακτήρισε, απέναντι στο μπλοκ.

Ο ίδιος είπε ότι η αναστολή του διαλόγου έρχεται ύστερα από συζήτηση με τα μέλη της ΕΕ για τους τρόπους προσέγγισης του “αντιδυτικού και αντιευρωπαϊκού αφηγήματος” που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση της Γεωργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα αυτή των σχεδόν 3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει διολισθήσει σε πολιτική κρίση αυτό τον χρόνο σχετικά με την ψήφιση του νόμου για τους ξένους πράκτορες, ο οποίος απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να δηλώνονται ως “πράκτορες ξένης επιρροής”.

Το Γεωργιανό Ονειρο έχει υπερασπιστεί τον νόμο χαρακτηρίζοντάς τον απαραίτητο για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, αλλά αντίπαλοί του τον έχουν επικρίνει ως αυταρχικό και ρωσικής έμπνευσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης