Στις 19.30 της Τρίτης 1 Οκτωβρίου το Ιράν εξαπέλυσε την πυραυλική επίθεση που αναμενόταν εδώ και αρκετές ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι πρώτοι βαλλιστικοί πύραυλοι άρχισαν να εμφανίζονται πάνω από το Ισραήλ  12 λεπτά μετά από την εκτόξευσή τους από τις βάσεις στην Περσία.

Λίγα λεπτά πριν την εκτόξευση των πυραύλων, όπως έγινε γνωστό,  το Ιράν είχε επικοινωνία με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για το εγχείρημα. Συνολικά πρέπει να εκτοξεύθηκαν περίπου 180 πύραυλοι, 160 εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από διεθνή δίκτυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και το Ιράν υποστηρίζει ότι το 80% των πυραύλων του έφτασαν στους στόχους, εντούτοις η πραγματικότητα φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετική. Από τους 20 πυραύλους που φαινομενικά κατάφεραν να διαπεράσουν την ισραηλινή αεράμυνα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές και δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.

Πιο σοβαρό θεωρείται από τις ισραηλινές υπηρεσίες το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γιάφα και στον σταθμό του τραμ, όπου έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής 8 νεκροί, αλλά αναμένεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί.

Δείτε εδώ live εικόνα από το Τελ Αβίβ:

Τι προηγήθηκε 

Νωρίτερα οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε όλη τη χώρα και αναφέρθηκαν εκρήξεις στον ουρανό του Τελ Αβίβ και στην πόλη της Χάιφα αλλά και εκρήξεις επί του εδάφους γύρω από τις δύο μεγάλες πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως πάνω από 150 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ. Tην ίδια ώρα πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια.

Λίγο πριν από τις 20.00 η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ βρέθηκε σε πλήρη ενεργοποίηση εντοπίζοντας τους ιρανικούς πυραύλους πάνω από το Τελ Αβίβ όπως έδειχαν οι ζωντανές μεταδώσεις από τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάποιοι από τους πυραύλους διαπέρασαν τη αεράμυνα του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκρηξη σημειώθηκε και στην Ιερουσαλήμ όταν προφανώς πύραυλος ή συντρίμμια πυραύλου έπεσαν πάνω σε κτήριο. Είναι άγνωστο εάν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες εκεί.

Aμέσως μετά το πρώτο αυτό κύμα επίθεσης, ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως το Ιράν θα πληρώσει πολύ ακριβά αυτό το οποίο έκανε απόψε.

Νωρίτερα στην πόλη της Γιάφα, νότια του Τελ Αβίβ, σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση η οποία είχε σαν αποτέλεσμα 8 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Όπως έγινε γνωστό έπεσαν πυροβολισμοί κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου στο κέντρο της πόλης.

Στις 20.10 ώρα Ελλάδος η Jerusalem Post με ανάρτήσή της πληροφορούσε πως το σύνολο των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ έφτασαν τους 500. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός πληροφορεί πως το σύνολο των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν ήταν περίπου 200. Αναφορές επιμένουν πάντα κατά την ίδια πηγή πως ένα κτήριο υπέστη χτύπημα από πύραυλο στα βόρεια του Τελ Αβίβ.

Πτώση συντριμμιών από αναχαίτηση πυραύλων αναφέρθηκαν στο Τελ Αβίβ, την Ντιμόνα,  την Ναμπατίμ, την Χώρα, και την Χοντ Χασαρόν.

Ισραήλ, Ιορδανία και Ιράκ έκλεισαν τους εναέριους χώρους τους 

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, έχουν ανασταλεί όλες οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, και οι πτήσεις εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς εκτός του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Τελ-Αβίβ ανακοίνωσε ότι η εναέρια κυκλοφορία διακόπηκε τελείως απόψε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν καθώς εκρήξεις ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά την έναρξη πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν.

Επίσης ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πάνω από την Ιορδανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες, ενώ το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του.

Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή αναχαίτησης των πυραύλων του Ιράν 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις παρακολουθούν την εξέλιξη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ από την αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να συνδράμουν το Ισραήλ στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης

Εν τω μταξύ οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ.

Επίσης προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters,

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων. «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε περισσότερα βίντεο:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης