Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το πρωί σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλές ενεργές εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις ενώ η φωτιά έχει κατεύθυνση πάνω από την Εθνική Οδό, στη Λυγιά καθώς και προς το δυτικό κομμάτι. Για τον λόγο αυτό έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς, στο 132ο χιλιόμετρο, μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου, στο 140ο χιλιόμετρο.

Στα Ροζενά Κορινθίας μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποιώντας συντονιστική σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος” με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επί ποδός βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για τον συντονισμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταστροφική πυρκαγιά, που ξέσπασε από το πρωί της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Ροζενά, εκτείνεται σε μήκος 32 χιλιομέτρων. Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο προς το Ξανθοχώρι και τις Βρυσούλες, χωρίς να απειλεί σπίτια. Καίει αγροτικές καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις.

Παράλληλα, διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, χθες, μέσω του 112 έχουν σταλεί μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.

Η φωτιά που καίει δύο 24ωρα μαίνεται σε πολλά μέτωπα. Από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά ενώ έχει φθάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας που καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.

Πολλαπλές ενεργές εστίες και στη Λυγιά. Η φωτιά πέρασε από τον Πύργο στο χωριό, στην πάνω πλευρά της εθνικής οδού και οι φλόγες έχουν περικυκλώσει ένα σπίτι ενώ είναι πολύ κοντά σε πυλώνα της ΔΕΗ. Ηδη από το πρωί έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στον Πύργο.

Δύο πυροσβέστες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αττικής. Ο ένας με αναπνευστικά προβλήματα και ο άλλος από πίεση του νερού. Μάχη με τις φλόγες δίνουν τα εναέρια μέσα, πυροσβέστες αλλά και εθελοντές με υδροφόρες.

Τραγική η κατάσταση, λέει ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα» ανέφερε νωρίτερα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως πρόσθεσε «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα».

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος είπε ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

Κλειστά αύριο τα σχολεία του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Αύριο, 1η Οκτωβρίου τα σχολεία στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Κορινθίας, θα παραμείνουν κλειστά, μετά από απόφαση του Δήμου για λόγους ασφαλείας και προστασίας της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης