Ως «πατέρας του έθνους» διεκδίκησε δημόσιες εκτάσεις, που είχαν χαρακτηριστεί δασικές για λογαριασμό δύο ιδιωτών. Πήγε στο δικαστήριο και παρουσιάζοντας ένα πλαστό έγγραφο κατάφερε να «χαρίσει» στους εντολείς του εκατοντάδες στρέμματα δάσους στην Αιξωνή της Γλυφάδας. Αργότερα, ήρθαν οι διώξεις για τον κ.Λυκουρέζο, απόπειρα απάτης δικαστηρίου, συμμετοχή σε συμμορία κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις καταπάτησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Αφορά σε 620 στρέμματα δάσους,  εμπλέκονται τρανταχτά ονόματα της πολιτικής σκηνής και φέρει την υπογραφή της Αντωνίας Ηλία. Ψάχνοντας, οι Εφέτες- ανακριτές ,τις αποφάσεις της Τόνιας Ηλία, έπεσαν και πάνω σ’ αυτήν την απίστευτη ιστορία που έχει ως εξής:

Το 1995 το Ε τμήμα του ΣΤΕ συνεδρίασε, για να αποφανθεί για 11,2 στρέμματα στην περιοχή Πυρναρί- Πυροβολεία του Δήμου Γλυφάδας. Δικηγόρος του αιτούντος τότε ο νυν Υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Προκόπης Παυλόπουλος. Τελικά ο κ. Παυλόπουλος έχασε και τα δάση παρέμειναν δάση. Όχι για πολύ πάντως. Το 2000 συστήνεται το Μικτό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο 2 Υπουργείων και αποφαίνεται για τη γενικότερη περιοχή (γύρω στα 28.000 στρέμματα)  ότι φυσικά είναι δασικά και άρα δημόσια. Τότε ενεπλάκη στην υπόθεση ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Το 2000 ένας έμπορος και ένας δικηγόρος, κάτοικοι Μεγάλης Βρετανίας,  ζητούν να ακυρωθούν παλαιότερες αποφάσεις που τους εμπόδιζαν να αναγνωριστεί η κυριότητά τους σε 620 στρέμματα στην ίδια περιοχή-φιλέτο. Εν ολίγοις, ζήτησαν  το δάσος να πάψει να είναι δάσος και να γίνει οικόπεδό τους, έτοιμο προς αξιοποίηση, δηλαδή να γίνουν πάμπλουτοι. Δικηγόρος τους τότε ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Λυκουρέζος (δεν υπήρχε ακόμη ασυμβίβαστο). Το ΣΤΕ παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών όπου την περίμενε η Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία,  γνωστή στο πανελλήνιο για την εμπλοκή της στο παραδικαστικό κύκλωμα.  Η αίτηση κατατίθεται στις 11/9/2002, σε λιγότερο από ένα μήνα εκδικάζεται (σκάνδαλο από μόνο του)  και εκδίδεται μια απίστευτη απόφαση που δίνει το ακίνητο στους ιδιώτες. Είπαμε, με την υπογραφή της Αντωνίας Ηλία! Στο δικαστήριο παρίσταται για λογαριασμό των αιτούντων ο Ιωάννης Σταμούλης, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας πέρυσι τον Ιούνιο, όταν συντάχθηκε το κατηγορητήριο για τους εμπλεκόμενους στη μεγάλη αυτή υπόθεση καταπάτησης δάσους. Ο Ιωάννης Σταμούλης έφυγε από τη ζωή, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος διώκεται για απόπειρα απάτης σε δικαστήριο, ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου και για συμμετοχή σε συμμορία. Ωστόσο παραμένει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφού πλήρωσε εγγύηση 150.000 ευρώ. Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, πωλήθηκαν εκατοντάδες στρέμματα δάσους στην Αιξωνή με πλαστούς και εικονικούς τίτλους και η ζημιά που προκλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει τα 50 δις δραχμές. Οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι έκαναν λόγο για ποινικοποίηση της ελεύθερης άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης