Την αντίδραση τους στην εφαρμογή, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, του δικαστικού χάρτη εξέφρασαν οι δικηγόροι της Αθήνας σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 16/09 στο χώρο του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο και καταργείται από σήμερα.

Οι δικηγόροι πραγματοποιούν αποχή από τα καθήκοντα τους, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θεωρούν πρόχειρη και αποσπασματική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Αντιδρούν επίσης, στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις Δικαστηρίων, με δεδομένο ότι υπάρχουν κτιριακά προβλήματα και ότι δεν έχει γίνει ψηφιοποίηση των αρχείων στις υποθέσεις.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι ο δικαστικός χάρτης θα φέρει ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ενώ οι δικηγόροι αντιθέτως, επιμένουν ότι θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισήμανε στην συγκέντρωση ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός

«Σήμερα, οι δικηγόροι της Αθήνας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να βάζει «το κάρο μπροστά από το άλογο», ότι δεν μπορεί να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις δικαστικές αίθουσες, χωρίς υπαλλήλους, και τις αναγκαίες υποδομές, αφήνοντας εκκρεμή μια σειρά από δικονομικά ζητήματα, με κίνδυνο απώλεσης δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων.

Είναι χιλιάδες οι υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας με μια πλήρη ανοργανωσιά, με υποφακέλους οι οποίοι διακινούνται τώρα από το ένα δικαστήριο στο άλλο και μάλιστα χωρίς τη λειτουργία του συστήματος Solon.

Είναι προφανές ότι όλοι θέλουμε να επιταχυνθεί η Δικαιοσύνη, όμως δεν είναι μόνο θέμα ενοποίησης του Α΄ βαθμού, είναι θέμα που αφορά τις διαδικασίες και τις υποδομές όλων των βαθμών δικαιοδοσίας και με πρόχειρες και εμβωλυματικές διαδικασίες.

Η Κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πώς θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται, για τα οποία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και ό,τι μέτρα πήρε τα ψήφισε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για πλήρη απορρύθμιση. Αχαρτογράφητος τελικά ο «νέος» δικαστικός χάρτης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης