Στην αιφνιδιαστική παραίτησή του από επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς- μια μόλις μέρα πριν από την παρουσίαση της νέας δομής και σύνθεσης της Κομισιόν- προχώρησε ο Τιερί Μπρετόν.

Ο μέχρι πρότινος επίτροπος δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί από μέλος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ λόγω της ρήξης με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ισχυριζόμενος ότι εκείνη ζήτησε από το Παρίσι να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρει το Reuters, ολοκληρώνει τον κατάλογο των επιτρόπων της για τη δεύτερη θητεία της στην ηγεσία του διοικητικού οργάνου, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί στο κοινό αυτή την εβδομάδα.

Σε σημερινή του επιστολή -που δημοσίευσε πριν από λίγη ώρα ο ίδιος ο Μπρετόν στην πλατφόρμα X -με αποδέκτη την πρόεδρο της Κομισιόν, ο Γάλλος επίτροπος ισχυρίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άσκησε πίεση στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να υποβάλει άλλον υποψήφιο, ώστε να τον αντικαταστήσει.

Στο κείμενο, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρει ότι έμαθε «μόλις πριν από λίγες μέρες» ότι έγινε αυτή η κίνηση από την φον ντερ Λάιεν την ώρα, που φαίνεται να ολοκληρώνει τις τελικές λεπτομέρειες γύρω από τη νέα ομάδα της.

Σε πρόσφατη διαρροή, πάντως, το όνομα του Τιερί Μπρετόν εμφανιζόταν ως υποψήφιο για σημαντικό χαρτοφυλάκιο και συγκεκριμένα για θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου για «τη στρατηγική αυτονομία και βιομηχανία».

«Πριν από λίγες ημέρες, λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού κολλεγίου, ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου – για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν συζητήσατε ευθέως μαζί μου – και προσφέρατε ως «πολιτικό αντάλλαγμα» ένα ακόμα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο για την Γαλλία στο μελλοντικό κολλέγιο» αναφέρει ο Μπρετόν στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν. «Τώρα θα έχετε την πρόταση ενός διαφορετικού υποψηφίου» τονίζει με εμφανή πικρία ο Γάλλος επίτροπος.

Στην επιστολή του ο Τιερί Μπρετόν παράλληλα αναφέρει ότι ήταν «τιμή» του να εργαστεί ως Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια «πάνω από εθνικά και κομματικά συμφέροντα». «Ωστόσο, υπό το φως αυτών των εξελίξεων» προσθέτει «κατέληξα στο ό,τι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο κολλέγιο». «Επομένως, παραιτούμαι από τη θέση Ευρωπαίου επιτρόπου, με άμεση ισχύ» καταλήγει στην επιστολή του.

Δεν έχει υπάρξει έως αυτή την ώρα επίσημη αντίδραση από την Κομισιόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης