Η «Νάλα» είναι το μοναδικό σκυλί στη χώρα μας που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό για να σώζει ανθρώπους από πνιγμό.

Η Ελλάδα έχει το θλιβερό ρεκόρ της πρωτιάς σε πνιγμούς (340 το καλοκαίρι του 2023) και δεν έχει κανέναν σκύλο ναυαγοσώστη όταν σε άλλες χώρες με πολύ λιγότερους πνιγμούς έχουν εκατοντάδες εκπαιδευμένους σκύλους για να σώσουν ανθρώπους στις ακτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μοναδικός εκπαιδευμένος σκύλος σε θαλάσσια διάσωση είναι η «Νάλα», ένας Γερμανικός Ποιμενικός που έχει εκπαιδευτεί σε ειδική σχολή στο εξωτερικό, γιατί ο ιδιοκτήτης του Γιώργος Παπαγεωργίου είναι και ο ίδιος διασώστης για πολλά χρόνια.

Η πρώτη διάσωση της «Νάλα»

Την Πέμπτη (12/9) ο Λαμιώτης Γιώργος Παπαγεωργίου, που διαμένει στην Αθήνα,  είχε έρθει στα Καμένα Βούρλα μαζί με τον σκύλο του για να δει τον φίλο του Δημήτρη Λυμπερόπουλο που είναι ιδιοκτήτης του Εστιατορίου “Camino”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που ήταν στην παραλία ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος είδε έναν λουόμενο να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις του και χωρίς δεύτερη σκέψη έβγαλε τα ρούχα του βούτηξε στη θάλασσα, καλώντας σε βοήθεια και τον φίλο του με τον σκύλο που ήταν λίγο πιο πέρα.

Με τη βοήθεια του σκύλου ναυαγοσώστη έβγαλαν στην ακτή τον 77χρονο λουόμενο, ο οποίος ήταν αναίσθητος και είχε πιει αρκετό νερό. Αμέσως του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και ευτυχώς κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή και να τον παραδώσουν τους διασώστες του ασθενοφόρου, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου ο 77χρονος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Στο βίντεο που ακολουθεί, οι δύο φίλοι περιγράφουν πως έγινε η διάσωση του 77χρονου και βλέπουμε τον σκύλο ναυαγοσώστη σε δράση να κάνει θαλάσσια διάσωση με “θύμα” τον εκπαιδευτή του.

Μήπως το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και η Πολιτική Προστασία θα πρέπει να “υιοθετήσουν” τη Νάλα και να εκπαιδεύσουν κι άλλους σκύλους για θαλάσσιες διασώσεις, όχι μόνο για τους λουόμενους, αλλά και για τις τόσες ανθρώπινες ψυχές που χάνονται στις ακτές μας;

Δείτε φωτογραφίες της Νάλα κατά τη διάρκεια της διάσωσης με τον εκπαιδευτή της.

Πηγή: LamiaReport

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης