Σε πρωτοσέλιδη ανάρτησή της την Κυριακή (15/9) η γαλλική Le Monde αναπαράγει τη δήλωση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν οπλικά συστήματα γερμανικής κατασκευής για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για να μην καταρρεύσει αλλά δεν αλλάζουμε τις θέσεις μας σχετικά με την άρνηση μας στη χρησιμοποίηση οπλικών συστημάτων γερμανικής κατασκευής για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους»,  δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την κομβική συνάντηση στην Ουάσιγκτον του Τζο Μπάιντεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Σε αυτήν την συνάντηση η αμερικανική πλευρά τοποθετήθηκε με σαφήνεια κατά της δυνατότητας χρήσης αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς για στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διαφαίνεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός διατηρεί έντονες επιφυλάξεις ως προς την παραχώρηση αυτού του δικαιώματος στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αν και η Downing Street δέχεται ισχυρές πιέσεις από στρατιωτικούς και άλλους κύκλους για να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, είναι προφανές πως Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Λονδίνο θεωρούν πως οι πρόσφατες προειδοποιήσεις δια στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι μπλόφα και πως η Μόσχα εννοεί κάθε λέξη από τις φράσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας σχετικά με μια μετωπική πολεμική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν δυτικά οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης