Σε επαγρύπνηση έχουν τεθεί οι αρμόδιοι μηχανισμοί στην Αθήνα, καθώς η Γερμανία προχωρά σε μια ανατροπή στην πολιτική της για το μεταναστευτικό ζήτημα, επαναφέροντας συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες. Το νέο αυτό μέτρο έχει προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προγραμματίζει να θέσει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί μονομερή κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε: «Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ξαφνικά να βρεθούμε με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπερβαίνει τα εθνικά συμφέροντα. Σε επίπεδο κρατών και χωρών θα υπάρξει σθεναρή αντίσταση. Ο δίκαιος επιμερισμός δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα το διασφαλίσουμε μέσω συμμαχιών. Με ομονοούσες χώρες πρώτης γραμμής έχουμε μια κοινή γραμμή».

Τι αλλάζει τη Δευτέρα στην Γερμανία

Από τη Δευτέρα τίθενται σε εφαρμογή και οι εντατικοί έλεγχοι στη μεθόριο όλων των χερσαίων συνόρων της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δύο προτάσεις νόμου η γερμανική κυβέρνηση «ανταποκρίνεται στη θεμελιώδη υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους για την προστασία της ελευθερίας και της ασφάλειας των πολιτών» είπε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ από το βήμα της Μπούντεσταγκ. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων:

Αυστηρότερα μέτρα και απαγορεύσεις για μαχαίρια σε ανοιχτές εκδηλώσεις.
Ενίσχυση των εξουσιών των Αρχών Ασφαλείας στον αγώνα κατά του ριζοσπαστικού ισλαμισμού, ιδίως στις έρευνες στο Διαδίκτυο.
Απελάσεις προσφύγων που έχουν ήδη καταδικαστεί στη Γερμανία.

Μείωση έως κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων για πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο ή έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.
Ειδικά τα επιδόματα αυτά λειτουργούσαν ως μαγνήτης για όσους είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα της ΕΕ και με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για 90 ημέρες κατέληγαν στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να ανακοπούν αυτές οι «δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές», από την ερχόμενη Δευτέρα εφαρμόζονται αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα με όλες τις όμορες χώρες της Γερμανίας, αρχικά για τους επόμενους 6 μήνες. Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται ήδη στα σύνορα με Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία από το 2015 και Ελβετία.

Οσοι εντοπίζονται προβλέπεται ότι θα παραμένουν σε «εγκαταστάσεις» κοντά στη μεθόριο, προκειμένου να επαναπροωθηθούν στη χώρα της ΕΕ που έχουν καταγραφεί.

Έντονες αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες

Η γερμανική κυβέρνηση τονίζει ότι όλα τα μέτρα είναι «συμβατά» με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συνιστούν εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ωστόσο, τις γερμανικές αιτήσεις επανεισδοχής προσφύγων πρέπει να αποδεχτούν και οι γειτονικές χώρες – μέλη, οι οποίες αντιδρούν έντονα στους συνοριακούς ελέγχους της Γερμανίας.

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει κανέναν πρόσφυγα πίσω. Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας δεν δέχεται καμία γερμανική αίτηση επανεισδοχής προσφύγων, γι’ αυτό και η Γερμανία δεν παίρνει κανέναν πρόσφυγα από την Ιταλία στο πλαίσιο της κατανομής στις χώρες της ΕΕ. Από τις 15.000 αιτήσεις επανεισδοχής που έκαναν οι γερμανικές Αρχές στην Ιταλία την περασμένη χρονιά επέστρεψαν στην Ιταλία μόνο 11 πρόσφυγες.

Για την Ελλάδα υπάρχουν αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που δεν επιτρέπουν την επαναπροώθηση γιατί δεν είναι διασφαλισμένο το μίνιμουμ διαβίωσης για όσους έχουν πάρει άσυλο. Ωστόσο, θα ενταθούν και προς την Ελλάδα οι πιέσεις για επανεισδοχή προσφύγων στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί άσυλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης