Συναγερμός έχει σημάνει στην Kεντρική Ευρώπη λόγω σφοδρής κακοκαιρίας με έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, αλλά και χιόνια. Επί ποδός βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες των κρατών της κεντρικής Ευρώπης ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει την περιοχή

Οι Αρχές στην Πράγα τοποθέτησαν προστατευτικά για πλημμύρες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αφού οι μετεωρολόγοι επέκτειναν την προειδοποίηση για ακραία βροχόπτωση σε περισσότερες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της Τσεχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρές βροχές πλήττουν κυρίως τα ανατολικά τμήματα της Τσεχίας από την Πέμπτη, ενώ οι περισσότερο πληγείσες περιοχές μπορεί να δεχθούν πάνω από το ένα τρίτο της ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε τέσσερις ημέρες έως την Κυριακή.

Αντίστοιχες καιρικές συνθήκες προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, όπως στη νότια Γερμανία και σε τμήματα της Αυστρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Στη γειτονική Τσεχική Δημοκρατία, οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για έντονες βροχοπτώσεις και ανέμους που φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα στην ανατολική περιοχή της Μοραβίας, όπου οι πόλεις εγκατέστησαν αντιπλημμυρικά φράγματα και ετοίμασαν σακιά άμμου για να πολεμήσουν τα στοιχεία της φύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και το 2002, οι καιρικές συνθήκες στην Τσεχική Δημοκρατία θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Γερμανία, και ιδίως στην ανατολική πόλη της Δρέσδης, όπου οι αρχές εξακολουθούν να ασχολούνται με μια γέφυρα που κατέρρευσε πάνω από τον ποταμό Έλβα.

Οι τσεχικές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσουν να περιορίσουν ή να μειώσουν τη στάθμη των υδάτων στον Έλβα, ο οποίος ρέει από την Τσεχική Δημοκρατία στη Σαξονία.

Στα νότια και ανατολικά σύνορα της Τσεχικής Δημοκρατίας, οι αρχές της Αυστρίας και της Σλοβακίας έχουν ακυρώσει εκδηλώσεις και ετοιμάζονται επίσης να αναπτύξουν στρατιωτικό προσωπικό για την υποστήριξη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε την Τετάρτη ότι έως και 1.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ORF προέβλεψε ότι οι βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοδο της στάθμης του ποταμού Δούναβη σε υψηλά επίπεδα πενταετίας ή ακόμη και δεκαετίας.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Σλοβακίας Άντριαν Μίφκοβιτς δήλωσε ότι τα κινητά φράγματα μήκους πέντε έως έξι χιλιομέτρων ήταν έτοιμα για ανάπτυξη, ενώ ο σλοβακικός στρατός και οι εθελοντές πυροσβέστες ήταν επίσης σε επιφυλακή.

Στο μεταξύ, στη νότια Γερμανία, αναμένονται 60 έως 100 χιλιοστά βροχής σε ορισμένες περιοχές των βαυαρικών Άλπεων, όπου η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) προβλέπει επίσης τις πρώτες ισχυρές χιονοπτώσεις του έτους, με έως και 50 εκατοστά φρέσκου χιονιού να πέφτουν σε περιοχές πάνω από τα 1.500 μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης