Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ενώ η επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση, η Κίνα συνεχίζει να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατέγραψε πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις EV σε ένα μήνα, (Αύγουστο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, η πορεία των EV είναι διαφορετική, με την ΕΕ και τη βρετανική αγορά να καταγράφουν μείωση 4%. Η συρρίκνωση της ανάπτυξης αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων εθνών όπως η Γερμανία που τερματίζουν τις επιδοτήσεις τους, ενώ οι εμπορικοί περιορισμοί που επέβαλε η Ε.Ε. στα κινεζικά EV έχουν επηρεάσει επίσης τα πράγματα.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο οίκος ερευνών Rho Motion δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς 9,8 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν  ήδη πωληθεί μέχρι στιγμής το 2024. Η αύξηση των πωλήσεων EV στις ΗΠΑ και τον Καναδά κατά εννέα τοις εκατό θεωρείται «σταθερή», σύμφωνα με την έκθεση, αλλά η μελλοντική της πορεία μπορεί να εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με έκθεση του Reuters, οι πωλήσεις των αμιγών ηλεκτρικά και plug-in υβριδικών μοντέλων, βοηθήθηκαν από τις επιδοτήσεις για τους οδηγούς που ανταλλάσσουν πιο ρυπογόνα οχήματα. Όσοι επιλέγουν να ανταλλάξουν τα ICE οχήματά τους με ένα ηλεκτρικό, έχουν έκπτωση έως και 2.500 ευρώ. Για όσους δεν είναι ακόμη έτοιμοι να μεταπηδήσουν στην ηλεκτρική ενέργεια EV ή Plug-In Hybrid, προσφέρεται ξεχωριστή επιδότηση 1.800 ευρώ για την ανταλλαγή οχημάτων μεγάλου κυβισμού με μικρότερου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ο Charles Lester, Data Manager της Rho Motion, αναμένει ότι η ζήτηση της Κίνας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. «Το γεγονός ότι η Κίνα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεις EV σε ένα μήνα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Lester. «Αναμένουμε ότι αυτό το ορόσημο θα επιτευχθεί πολλές φορές πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι πωλήσεις συνήθως αυξάνονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης