Σε ένα διαμέρισμα 33 τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας, πάρα πολύ κοντά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, είχαν καταφέρει να… «χωρέσουν» 24 μετανάστες που δήλωναν την συγκεκριμένη διεύθυνση στις υπεύθυνες δηλώσεις περί φιλοξενίας τους στην Υπηρεσία Ασύλου.

Αυτός ο συνωστισμός και η παρατηρητικότητα κάποιων υπαλλήλων οδήγησε στη σύλληψη ενός πλαστογράφου εξαιρετικού επιπέδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για τον 35χρονο Παλαιστίνιο που συνελήφθη από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και κατηγορείται ότι είχε και ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Μάλιστα, για να «θολώσουν» τα νερά έμεναν σε διαφορετικό διαμέρισμα από εκεί που είχαν εγκαταστήσει το παράνομο εργαστήριο τους.

Ο 35χρονος είχε την τεχνογνωσία και την ικανότητα να φτιάχνει υψηλού επιπέδου πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα οποία οι πελάτες του τα χρησιμοποιούσαν για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αστυνομικών, οι πρώτες ύλες έρχονταν από την Κίνα και στη συνέχεια ο εκτυπωτής laser, σύγχρονης τεχνολογίας, αναλάμβανε τα υπόλοιπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγκεκριμένος εκτυπωτής «δεν αποτελεί σύνηθες εύρημα σε κοινά εργαστήρια τέτοιου είδους, καθώς πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες κατάρτισης πλαστών εγγράφων τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όσο και ως προς την «γκάμα» των εγγράφων που δύναται να παραχθούν και ιδίως σε έντυπα νέου τύπου που έχουν τη μορφή πλαστικής κάρτας».

Ο 35χρονος Παλαιστίνιος που ζούσε στη χώρα μας με την σύζυγο του, είχε εγκαταστήσει το παράνομο εργαστήριο του σε ένα διαμέρισμα μια «ανάσα» από το κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και εκεί κατασκεύαζε όλη την παράνομη πραμάτεια του.

Τα προωθούσε σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών ή απευθείας σε υποψήφιους για προώθηση μετανάστες. Οι γερμανικές Αρχές είχαν προβεί σε κατάσχεση δέματος που περιείχε πλαστά διαβατήρια το 2021, αποστολέας των οποίων ήταν ο 35χρονος. Χρέωνε από 600 έως 900 ευρώ ανά έγγραφο, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του με τα κέρδη του να εκτιμώνται σε χιλιάδες ευρώ.

Σε συνεργασία με τη EUROPOL, διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα δραστηριοποιείται από το 2021 και αναζητείται και ένας ακόμα συνεργός του, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί.

Ο 35χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

  • 16 δελτία ταυτότητας,
  • 7 διαβατήρια,
  • 10 άδειες διαμονής,
  • πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων (αυτόματο λέιζερ εγχάραξης καρτών, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλαστικοποιητής, εκτυπωτής-σαρωτής εγγράφων και λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας),
  • άδεια ικανότητας οδήγησης και
  • 2 κινητά τηλέφωνα.

Για να αξιοποιηθούν όλα τα ευρήματα της υπόθεσης, η οποία παρουσιάζει διεθνή χαρακτήρα, η Διεύθυνση Αλλοδαπών θα ενισχυθεί από ειδικό εμπειρογνώμονα της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL (MOBILE OFFICE). Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να δικαστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης