Πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας το debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ, την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι διασταύρωσαν για πρώτη φορά τα ξίφη τους, ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, ανταλλάσσοντας ουκ ολίγες κατηγορίες.

Η τηλεμαχία μεταξύ της Δημοκρατικής αντιπροέδρου των ΗΠΑ και του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν κοίταξε ούτε μία φορά την αντίπαλό του, πραγματοποιήθηκε στο πλατό του ABC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διήρκησε 90 λεπτά, χωρίς κοινό και σημειώσεις, με συντονιστές τον παρουσιαστή του «World News Tonight», David Muir, και τον παρουσιαστή του «Prime» του ABC News Live, Linsey Davis.

 

Αντάλλαξαν χειραψία οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ

Με χειραψία των δύο μονομάχων ξεκίνησε στις 04:02 ώρα Ελλάδας η τηλεμαχία, με τους δύο συντονιστές να ανακοινώνουν τους κανόνες της τηλεμαχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο υποψήφιοι έδωσαν τα χέρια, κάτι που δεν είχε γίνει στο προηγούμενο debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για την οικονομία

Η πρώτη ερώτηση της τηλεμαχίας των Χάρις-Τραμπ αφορούσε στην αμερικάνικη οικονομία, με την Κάμαλα Χάρις να παίρνει πρώτη τον λόγο.

Πιο συγκεκριμένα υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, αναφέρθηκε στα σχέδιά της να βοηθήσει οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις με μια γενναία μείωση φόρων της τάξεως των 6.000 ευρώ, που, όπως σημείωσε, είναι η μεγαλύτερη που θα γίνει εδώ και καιρό.

Παράλληλα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι άφησε στις ΗΠΑ «τη χειρότερη ανεργία από τη Μεγάλη Ύφεση», «τη χειρότερη επίθεση στη δημοκρατία μας από τον Εμφύλιο Πόλεμο» και «τη χειρότερη επιδημία δημόσιας υγείας εδώ και έναν αιώνα».

Μάλιστα είπε ότι ο αντίπαλός της θα παράσχει φορολογική μείωση για «δισεκατομμυριούχους και μεγάλες εταιρείες», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα προκαλέσει «πλήγμα 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Από τη μεριά του ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επέκρινε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η οικονομία των ΗΠΑ, ενώ  επιτέθηκε προσωπικά στην Κάμαλα Χάρις, λέγοντας ότι «αντέγραψε το σχέδιο του Μπάιντεν» για την οικονομία.

«Δεν έχει σχέδιο. Αντέγραψε το σχέδιο του Μπάιντεν, και είναι περίπου τέσσερις προτάσεις… τέσσερις προτάσεις που είναι απλά, “Ω, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους φόρους”. Δεν έχει σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

Μάλιστα χαρακτήρισε την αντίπαλό του «μαρξίστρια», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν εκλεγεί ποτέ, θα το αλλάξει. Και αυτό θα είναι το τέλος της χώρας μας. Είναι μαρξίστρια, όλοι γνωρίζουν ότι είναι μαρξίστρια. Ο πατέρας της είναι μαρξιστής καθηγητής οικονομικών και τη δίδαξε καλά».

Ο Τραμπ αρνείται συμμετοχή στο Project 2025

Εν συνεχεία η Χάρις κατηγόρησε τον αντίπαλό της για τη συμμετοχή του στο Project 2025, ένα βιβλίο 922 σελίδων με αμφιλεγόμενες πολιτικές προτάσεις που προορίζονται να καθοδηγήσουν την επόμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Πάντως για ακόμη μία φορά ο Τραμπ αρνήθηκε ότι κάθε ανάμειξη στο Project 2025, λέγοντας: «Όλοι ξέρουν ότι είμαι ανοιχτό βιβλίο», για να στρέψει ακολούθως τη συζήτηση στο μεταναστευτικό.

Η Χάρις ακολούθως άρχισε να αντικρούει τα λεγόμενα του Τραμπ, για να καταλήξει: «Αλλά θα σας πω σε όλους σας σε αυτό το ντιμπέιτ απόψε, θα ακούσετε από το ίδιο παλιό κουρασμένο εγχειρίδιο, ένα μάτσο ψέματα, παράπονα και και χαρακτηρισμούς».

Νωρίτερα ο Τραμπ δήλωσε ότι οι μετανάστες καταλαμβάνουν τις πόλεις και τα κτήρια και πως «μπαίνουν βίαια», με τον συντονιστή του ABC Ντέιβιντ Μιούιρ να παρεμβαίνει, υπενθυμίζοντάς του η το μεταναστευτικό θέμα θα συζητηθεί αργότερα.

«Αυτό που κάναμε είναι να καθαρίσουμε το χάος του Ντόναλντ Τραμπ», είπε η Χάρις.

Για το θέμα των αμβλώσεων

Η δεύτερη ερώτηση που τέθηκε από τους συντονιστές του debate στους δύο μονομάχους αφορούσε στο θέμα των αμβλώσεων. Ένα θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δύο υποψηφίων.

«Δεν χρειάζεται κανείς να εγκαταλείψει την πίστη του ή τις βαθιές πεποιθήσεις του για να συμφωνήσει με την κυβέρνηση και ο Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα δεν θα έπρεπε να λέει σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», είπε και κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για «ψέματα κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν».

Παράλληλα επισήμανε ότι η πολιτική του Τραμπ για τις αμβλώσεις «προσβάλλει τις γυναίκες των ΗΠΑ».

Για παράδειγμα, «μια 12 ή 13χρονη επιζήσασα από αιμομιξία που αναγκάζεται να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη… δεν το θέλουν αυτό», πρόσθεσε.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Τραμπ, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν θα υπέγραφε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων.

«Να το πάλι, είναι ψέμα. Δεν θα υπογράψω απαγόρευση και δεν υπάρχει λόγος να υπογράψω απαγόρευση, διότι πήραμε αυτό που όλοι ήθελαν» – αναφερόμενος στην ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακόμη, η Kάμαλα Χάρις έκανε νύξη εναντίον του Τραμπ για κάτι που προβάλλει περήφανα ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της: τα πλήθη που συρρέουν για να τον ακούσουν.

Πολλοί «φεύγουν από τις συγκεντρώσεις του νωρίς, από εξάντληση κι από βαρεμάρα», ανέφερε η Δημοκρατική υποψήφια στην τηλεμαχία τους, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να της απαντά: «Ο κόσμος δεν πηγαίνει στις συγκεντρώσεις της. Δεν υπάρχει λόγος να πάνε».

Περί της μεταναστευτικής πολιτικής

Οι δύο μονομάχοι κλήθηκαν στη συνέχεια να εκφράσουν τις θέσεις τους γύρω από τη μεταναστευτική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια του debate ο Τραμπ επανέλαβε απαξιωτικούς ισχυρισμούς για τους μετανάστες που βλάπτουν τα ζώα, υποστηρίζοντας ένα fake news ότι «τρώνε γάτες».

Συγκεκριμένα είπε: «Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε τα σκυλιά – οι άνθρωποι που ήρθαν – τρώνε τις γάτες, τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί. Και αυτό συμβαίνει στη χώρα μας», είπε ο Τραμπ, διαψεύδοντας τον δημοτικό σύμβουλο του Σπρίνγκφιλντ, ο οποίος δήλωσε ότι τέτοιες κατηγορίες δεν έχουν καμία βάση.

Από τη μεριά της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η οποία όση ώρα μιλούσε ο Τραμπ για τους μετανάστες στο  Σπρίνγκφιλντ κουνούσε το κεφάλι της, με ένα αξιολύπητο βλέμμα, χαρακτήρισε «ακραίο» το σχόλιο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Σε μια κίνηση που ξέφυγε από τους κανόνες της τηλεμαχίας, η Χάρις σχολίασε πως «το κοινό αποχωρεί από τις συγκεντρώσεις του Τραμπ» για της απαντήσει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών πως «στις δικές της συγκεντρώσεις δεν πάει καθόλου κόσμος».

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του

Ακολούθησε η θεματική ενότητα που αφορούσε στην ομαλή μετάβαση της εξουσίας και στα όσα σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο.

«Χρειαζόμαστε σύνορα και σωστές εκλογικές διαδικασίες» είπε ο Τραμπ. «Έχουμε ένα έθνος σε ύφεση. Έχουμε ένα έθνος που πεθαίνει» πρόσθεσε.

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, καθώς υποστήριξε ότι «πιθανώς δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι» εξαιτίας της ρητορικής που έχουν εναντίον του η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και άλλοι.

«Θα χρησιμοποιήσει ως όπλο το υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον των πολιτικών του εχθρών και θα τερματίσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ», είπε η Χάρις.

 

«Καταλάβετε τι θα σήμαινε αν ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεφε στον Λευκό Οίκο χωρίς κιγκλιδώματα», πρόσθεσε.

«Πιθανότατα να έφαγα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας των πραγμάτων που λένε για μένα. Μιλάνε για τη δημοκρατία – ‘είμαι απειλή για τη δημοκρατία’. Αυτοί είναι η απειλή για τη δημοκρατία», δήλωσε.

Ο Τραμπ δεν απάντησε σε ερώτηση για την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, με τον ίδιο να στρέφει τη συζήτηση και πάλι στο θέμα της μετανάστευσης: «Τι γίνεται με όλους τους ανθρώπους που εισρέουν στη χώρα μας και σκοτώνουν ανθρώπους;».

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την Καμάλα Χάρις ως «τσάρο των συνόρων, έναν όρο που οι Δημοκρατικοί έχουν επιπλήξει. «Δεν θέλει να την αποκαλούν τσάρο των συνόρων, επειδή ντρέπεται για το φαινόμενο των συνόρων», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις ταραχές στο Καπιτώλιο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως εκείνη την εποχή ήταν υπηρεσιακή γερουσιαστής. «Εκείνη την ημέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποκίνησε έναν βίαιο όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο του έθνους μας, να βεβηλώσει το Καπιτώλιο του έθνους μας», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και κάποιοι σκοτώθηκαν, με την ίδια να συμπληρώνει λέγοντας:

«Καταλαβαίνετε, ο πρώην πρόεδρος έχει παραπεμφθεί σε δίκη και έχει παραπεμφθεί σε δίκη για αυτόν ακριβώς τον λόγο», πρόσθεσε.

Τότε ο Τραμπ προέτρεψε τους ψηφοφόρους ότι είναι «καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να χαράξουμε πορεία για το μέλλον, ας μην γυρίσουμε πίσω».

Για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Επόμενη θεματική ενότητα της τηλεμαχίας αποτέλεσε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Η Κάμαλα Χάρις ανέφερε σχετικά: «Θέλουμε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων», ενώ πρόσθεσε πως «θέλουμε μια λύση δύο κρατών όπου θα οδηγήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας».

«Αν ήμουν πρόεδρος, ο Πούτιν δεν θα είχε μπει ποτέ στην Ουκρανία» ανέφερε από τη μεριά του ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι «η Χάρις μισούσε τον Νετανιάχου. Αν γίνει πρόεδρος, το Ισραήλ δεν θα υπάρχει και δύο χρόνια. Επίσης μισεί και τους Άραβες».

Χάρις: Ο Τραμπ θέλει να γίνει δικτάτορας

«Θέλει να γίνει δικτάτορας μια μέρα» ήταν το σχόλιο της Χάρις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι γνωστό ότι είπε ότι όταν η Ρωσία μπήκε στην Ουκρανία, ήταν πανέξυπνο».

«Είναι γνωστό ότι αντάλλαξε ερωτικές επιστολές με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και είναι απολύτως γνωστό ότι αυτοί οι δικτάτορες και οι αυτοκράτορες επιθυμούν να γίνετε και πάλι πρόεδρος, επειδή είναι τόσο σαφές ότι μπορούν να σας χειραγωγήσουν με κολακείες και χάρες», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Χάρις σε Τραμπ: «Ο Πούτιν θα σας έτρωγε για μεσημεριανό»

Για το θέμα του πολέμου Ουκρανίας και συγκεκριμένα στη ερώτηση για το πως θα καταφέρει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του και αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος. Η Κάμαλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν δεν έχουν κάνει τίποτα για τον τερματισμό του πολέμου».

Παράλληλα επισήμανε ότι έχει συναντηθεί αρκετές φορές με Ουκρανούς ηγέτες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι ΗΠΑ είναι “μέσα” για 250 δισ. δολάρια».

Κληθείς να αποκαλύψει το πώς ακριβός θα σταματούσε τον πόλεμο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε: «Όταν θα είμαι εκλεγμένος πρόεδρος, θα μιλήσω στον έναν, θα μιλήσω στον άλλον. Θα τους φέρω μαζί».

«Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος… οι άνθρωποι σκοτώνονται κατά εκατομμύρια», προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επενδύσει περισσότερα στον πόλεμο.

Εν συνεχεία ο Τραμπ αναρωτήθηκε, κάνοντας αναφορά στον Τζο Μπάιντεν: «Πού είναι ο πρόεδρός μας; Δεν ξέρουμε καν αν είναι πρόεδρος. Ο πρόεδρος δεν ξέρει ότι είναι ζωντανός».

Σε εκείνο το σημείο η Κάμαλα Χάρις ανέφερε: «Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να υπενθυμίσω στον πρώην πρόεδρο ότι δεν κατεβαίνετε εναντίον του Τζο Μπάιντεν, κατεβαίνετε εναντίον μου», για να αναφερθεί στη συνέχεια στις συναντήσεις που είχε με Ουκρανούς και Ευρωπαίους ηγέτες για να οργανώσουν την αντίδραση του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «διαφορετικά, ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο με τα μάτια του στραμμένα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ξεκινώντας από την Πολωνία».

Η Κάμαλα Χάρις πρόσαψε στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες».

«Έχω γυρίσει τον κόσμο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι οι ηγέτες του κόσμου όλου περιγελούν τον Ντόναλντ Τραμπ», επισήμανε.

«Γιατί δεν λέτε στους 800.000 Πολωνοαμερικανούς εδώ στην Πενσυλβάνια πόσο γρήγορα θα παραιτηθείτε για χάρη της εύνοιας και αυτού που νομίζετε ότι είναι φιλία με έναν δικτάτορα που θα σας έτρωγε για μεσημεριανό», κατέληξε η Χάρις.

Για την κλιματική αλλαγή

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τη σχετική ερώτηση που έγινε από τους παρουσιαστές η Κάμαλα Χάρις αρχικά υπενθύμισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκαλέσει στο παρελθόν την κλιματική αλλαγή «φάρσα». «Είμαι υπερήφανη που ως αντιπρόεδρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια επενδύσαμε 1 τρις. δολάρια σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας, ενώ παράλληλα αυξήσαμε την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου σε ιστορικά επίπεδα». Παράλληλα η Χάρις υποστήριξε ότι ενθαρρύνει την ανάπτυξη της αμερικανικής βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενοχλήθηκε από τα όσα προανέφερε η Χάρις, τονίζοντας πως «χτίζουν μεγάλα εργοστάσια αυτοκινήτων στο Μεξικό, που σε πολλές περιπτώσεις ανήκουν στην Κίνα». Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν απαντά στην αρχική ερώτηση – η οποία αφορούσε το τι θα κάνει ως πρόεδρος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παραμένει στη γραμμή επίθεσης κατά της Κίνας. «Αυτό που έχουν δώσει στην Κίνα είναι απίστευτο», πρόσθεσε.

Για το Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν ήταν το επόμενο θέμα στο ντιμπέιτ, με τους συντονιστές να επικεντρώνονται στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη χώρα το 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί στρατιώτες.

Η Κάμαλα Χάρις ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι φέρει ευθύνη για τη «χαοτική» αποχώρηση. Η ίδια ανέφερε ότι συμφωνεί με την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από τη χώρα, λέγοντας ότι οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν πλέον 300 εκατ. δολάρια την ημέρα για τον «ατελείωτο πόλεμο» εκεί. «Δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών που να βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία σε ζώνη μάχης σε οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη σε όλο τον κόσμο, για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα», συμπλήρωσε.

Στοχοποιώντας τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι διαπραγματεύτηκε μια «αδύναμη συμφωνία» με τους Ταλιμπάν.

Ο κ. Τραμπ αποκρίθηκε λέγοντας ότι «ενεπλάκη» με τους Ταλιμπάν επειδή αυτοί «σκότωναν». Επισήμανε ότι η συμφωνία την οποία βοήθησε να επιβλέψει ήταν «πολύ καλή» και δεν θα έβλεπε στρατιώτες να «χάνονται» ή δισεκατομμύρια εξοπλισμού να «μένουν πίσω». «Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τη χειρότερη απόσυρση, κατά τη γνώμη μου, την πιο ντροπιαστική στιγμή στην ιστορία της χώρας μας», τόνισε στην συνέχεια.

Χάρις: «Δεν πάμε πίσω»

Κλείνοντας στην τελική της δήλωση, η Κάμαλα Χάρις είπε μια ατάκα που χρησιμοποιεί κατά τη : «Δεν γυρίζουμε πίσω».

Είπε ότι η Αμερική το βράδυ της Τρίτης άκουσε «δύο πολύ διαφορετικά οράματα για τη χώρα μας: Ένα που επικεντρώνεται στο μέλλον και ένα που επικεντρώνεται στο παρελθόν – μια προσπάθεια να μας πάει πίσω». «Αλλά δεν πάμε πίσω», πρόσθεσε.

«Και πιστεύω ότι ο αμερικανικός λαός γνωρίζει ότι έχουμε πολύ περισσότερα κοινά από όσα μας χωρίζουν – και ότι μπορούμε να χαράξουμε έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός», συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην τελική του τοποθέτηση έκλεισε απευθύνοντας ένα ερώτημα προς την Κάμαλα Χάρις: «Γιατί δεν το έκανε;», καθώς προσπάθησε να συνδέσει την αντιπρόεδρο με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Ήταν εκεί για 3,5 χρόνια. Είχαν 3,5 χρόνια για να φτιάξουν τα σύνορα. Είχαν 3,5 χρόνια για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όλα τα πράγματα για τα οποία μιλήσαμε. Γιατί δεν τα έχει κάνει;», διερωτήθηκε.

«Θα έπρεπε να φύγει αμέσως τώρα, να κατέβει σε αυτόν τον όμορφο Λευκό Οίκο, να πάει στο Καπιτώλιο, να τους συγκεντρώσει όλους μαζί και να κάνει τα πράγματα που θέλετε να κάνετε, αλλά δεν τα έχετε κάνει – και δεν θα τα κάνετε», είπε.

Τραμπ για Χάρις: «H χειρότερη αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας»

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην τελική του τοποθέτηση είπε: «Ξεκίνησε λοιπόν λέγοντας ότι θα κάνει αυτό, θα κάνει εκείνο, θα κάνει όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα – γιατί δεν τα έχει κάνει; Είναι εκεί για 3,5 χρόνια. Είχαν 3,5 χρόνια για να φτιάξουν τα σύνορα. Είχαν 3,5 χρόνια για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όλα αυτά για τα οποία μιλήσαμε. Γιατί δεν τα έχει κάνει;».

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι «ο χειρότερος πρόεδρος» και ότι η Χάρις είναι «η χειρότερη αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας».

Ανακήρυξε νικητή του debate τον Τραμπ η προεκλογική του εκστρατεία πριν ολοκληρωθεί η τηλεμαχία

Νωρίτερα κι ενώ το debate βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με ανακοίνωση που εξέδωσαν μιλούσαν για νίκη του Ρεπουμπλικάνου στο debate!

«Ο πρόεδρος Τραμπ πραγματοποίησε μια αριστουργηματική εμφάνιση στο debate απόψε, διώκοντας το ιστορικό αποτυχίας της Κάμαλα Χάρις που πλήττει τους Αμερικανούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Είδαμε τον πρόεδρο Τραμπ να εκθέτει το τολμηρό όραμά του για την Αμερική και πώς θα συνεχίσει να βασίζεται στις επιτυχίες της πρώτης θητείας του με την υπερτροφοδότηση της οικονομίας, τη διασφάλιση των συνόρων και το σταμάτημα του εγκλήματος που καταστρέφει τις κοινότητες σε όλη τη χώρα.

Αντίθετα, το όραμα της Καμάλα για την Αμερική ήταν μια σκοτεινή υπενθύμιση των καταπιεστικών, μεγάλων κυβερνητικών πολιτικών του Τζο Μπάιντεν που θέλει να συνεχίσει. Υψηλός πληθωρισμός, πορώδη σύνορα που επιτρέπουν σε εγκληματίες και τρομοκράτες να τα διασχίζουν και να είναι μαλακή στο έγκλημα – αυτό εκπροσωπεί η Καμάλα.

Η επιλογή δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη- ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ο ξεκάθαρος νικητής απόψε και θα κερδίσει για την Αμερική όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης