Μεγάλη επίθεση, με πάνω από 140 drones, εξαπέλυσε η Ουκρανία κατά της Ρωσίας, προκαλώντας τον θάνατο μιας γυναίκας κοντά στη Μόσχα. Το νεότερο χτύπημα του Κιέβου είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν προσωρινά οι πτήσεις σε τέσσερα αεροδρόμια και να ενεργοποιηθούν τα συστήματα αεράμυνας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κατέρριψε 144 ουκρανικά drones στη διάρκεια της νύχτας, τα 72 εξ αυτών στην περιοχή του Μπριάνσκ, τα 20 στην περιφέρεια της Μόσχας, τα 14 σε εκείνη του Κουρσκ, 13 στην περιφέρεια της Τούλα και άλλα 25 σε πέντε άλλες περιοχές της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνήτης της Μόσχας, Αντρέι Βορομπιόφ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι μια 46χρονη γυναίκα σκοτώθηκε και αρκετά ακόμη άτομα τραυματίστηκαν όταν ένα ουκρανικό drone έπληξε πολυκατοικία στην περιοχή Ραμενσκόγιε της περιφέρειας της ρωσικής πρωτεύουσας, περίπου 50 χλμ. νοτιοανατολικά του Κρεμλίνου.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν φλόγες σε πολυώροφη πολυκατοικία μετά την επίθεση ουκρανικού drone που προκάλεσε πυρκαγιά και μεγάλες ζημιές σε δεκάδες διαμερίσματα. «Κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα μια πύρινη σφαίρα», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο Reuters. «Το παράθυρο έσπασε από το ωστικό κύμα».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με drones που εξαπέλυσαν οι Ουκρανικές δυνάμεις κατά της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου, με αποτέλεσμα τη ματαίωση ή την καθυστέρηση πτήσεων σε τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας, μεταξύ των οποίων το Ντομοντέντοβο και το Σερεμέτιεβο.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σουμπιάνιν, επιβεβαίωσε ότι ξέσπασε φωτιά στον διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου Ζουκόφσκι από τα φλεγόμενο συντρίμμια ενός καταρριφθέντος drone, ενώ έκλεισε εν μέρει και μια μεγάλη οδική αρτηρία που οδηγεί στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η Ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Rosaviatsia) ανακοίνωσε αργότερα ότι τα αεροδρόμια της Μόσχας: Ντομοντέντοβο, Ζουκόφσκι και Βνούκοβο, λειτουργούν και πάλι ομαλά. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, εξαιτίας της επίθεσης αυτής δημιουργήθηκαν προβλήματα και στο διεθνές αεροδρόμιο του Καζάν, δυτικά της Μόσχας.

Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα προσφύγει σε διεθνείς οργανισμούς για την ουκρανική επίθεση

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα προσφύγει σε διεθνείς οργανισμούς μετά τη μαζική επίθεση της Ουκρανίας εναντίον της Μόσχας και της δυτικής Ρωσίας.

Η Ζαχάροβα υποστήριξε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ότι τα πλήγματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελούν «παράνομη τρομοκρατική ενέργεια».

 

Σοϊγκού: Καμία συνομιλία με το Κίεβο μέχρι να αποχωρήσουν οι Ουκρανοί από το ρωσικό έδαφος

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και νυν γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η χώρα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε συνομιλίες με το Κίεβο μέχρι οι ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το ρωσικό έδαφος.

Ο Σοϊγκού πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι των χωρών της συμμαχίας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα συζητήσουν πρωτοβουλίες για την Ουκρανία στη διάρκεια συνάντησής τους για την ασφάλεια που αρχίζει σήμερα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στη Ρωσία και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την επίθεσή της στην περιφέρεια του Κουρσκ, η Ουκρανία ήθελε να αποσπάσει την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων από το Ντονμπάς, αλλά «έχουμε αρκετές δυνάμεις και συνεχίζουμε την επίθεσή μας».

Ο Σοϊγκού πρόσθεσε πως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν σχεδόν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Ντονμπάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης