Η Γαλλική Ομοσπονδία Μπάσκετ (FFBB) γνωστοποίησε ότι ο Βενσάν Κολέ, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον πάγκο της εθνικής ομάδας των ανδρών, λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος της Εθνικής Τεχνικής Διεύθυνσης της FFBB.

Ο 61 ετών τεχνικός ανέλαβε τα «ηνία» των «τρικολόρ» στις 4 Μαρτίου 2009 και ολοκλήρωσε τη θητεία του στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος με απολογισμό οκτώ μετάλλια. Έτσι, η γαλλική ομοσπονδία επέλεξε τον πολύπειρο προπονητή, προκειμένου να προσφέρει τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία του στην FFBB στο πλαίσιο των Ολυμπιακών πρότζεκτ Λος Άντζελες 2028 και Μπρισμπέιν 2032.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η ομοσπονδία διευκρινίζει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι, μετά από συμφωνία των δύο πλευρών, ο Κολέ μπορεί να διακόψει την αποστολή του στην FFBB, σε περίπτωση που αποδεχθεί προτάσεις από ομάδες του NBA για να εργαστεί ως βοηθός προπονητή ή από ομάδες της Euroleague που θα θελήσουν να τον προσλάβουν ως πρώτο προπονητή.

Στα 15 χρόνια που βρέθηκε στο «τιμόνι» των «μπλε», ο Κολέ είχε την τεχνική καθοδήγηση της εθνικής Γαλλίας σε έξι Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες. Και είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της εθνικής, καθώς οδήγησε τους «τρικολόρ» στην κατάκτηση οκτώ μεταλλίων, με αποκορύφωμα το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2013, την ώρα που από το 1926 (σ.σ. όταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδωσε τον πρώτο αγώνα της ιστορίας του) μέχρι το 2008, η Γαλλία είχε πανηγυρίσει επτά μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κολέ είναι ο προπονητής με τους περισσότερους αγώνες στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Γαλλίας (253), ενώ έχει πανηγυρίσει και τις περισσότερες νίκες (179).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης