Γράφει η Γιάννα Μυράτ
Στο όνομα και πάλι της κλιματικής κρίσης, της «ανθρωπογενούς» όπως την χαρακτηρίζουν, στο σχεδιασμό του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η «αναβάθμιση» του αμφιλεγόμενου προγράμματος χαλαζικής προστασίας αυξάνοντας στρέμματα κάλυψης και κονδύλια.
Αυτά τα ωραία αποκαλύφθηκαν χθες από τον υφυπουργό του ΥΠΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μάλιστα, στην «αναβάθμιση» των στρεμμάτων, τώρα θα περιλαμβάνεται και η πολύπαθη Μαγνησία που, πριν ακριβώς ένα χρόνο, επλήγη από τις δυο καταστροφικές καιρικές βόμβες κι ακόμα παραμένει ως είχε καταντήσει: πληγωμένη.
Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι, την ίδια ώρα και μέρα που ο υφυπουργός μιλούσε για την αναβάθμιση, ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε πολλά χωριά της Ελασσόνας, μια περιοχή στη Λάρισα που συμπεριλαμβάνεται στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα «χαλαζικής προστασίας».
Το νέο πρόγραμμα βγήκε σε διαβούλευση που ελάχιστοι πήραν χαμπάρι και προκηρύσσει διαγωνισμό για την εταιρεία που θα κάνει τη σπορά νεφών, ενώ όλοι ξέρουμε ότι μια και μοναδική υπάρχει στην Ελλάδα, εκτός… κι αν μας φέρουν καμία από το Ντουμπάι! Έχουν τεχνογνωσία αυτοί, που τροποποιούν συνέχεια τον καιρό για να παράξουν βροχή, ακόμα κι όταν δεν χρειάζεται γιατί την αναμένουν, και στο τέλος πλημμυρίζουν.
Στο σχέδιο εναέριας χαλαζικής προστασίας, προβλέπεται ο διπλασιασμός των στρεμμάτων κάλυψης (από 5.000.000 σε 11.000.000 στρμ) και ο τετραπλασιασμός του κονδυλίου, που θα φτάσει στα 51 εκ. ευρώ περίπου πλέον του ΦΠΑ 24%.
«Το πρόγραμμα της εναέριας χαλαζικής προστασίας πιστεύουμε ότι συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια μας και για αυτό, ως πολιτική ηγεσία, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη δαπάνη προκειμένου να αυξήσουμε τις περιοχές κάλυψης», είπε σχετικά ο κ. Σταμενίτης και πρόσθεσε «είναι αποφάσεις στις οποίες οδηγούμαστε λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από την αλλαγή του κλίματος, αποδεικνύοντας ότι όπου και όποτε χρειάζεται παρεμβαίνουμε και αναπροσαρμόζουμε τους σχεδιασμούς μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα εξετάσαμε τα δεδομένα (εμφάνιση του φαινομένου ανά περιοχή, προσκληθείσες ζημιές), μελετήσαμε τα αιτήματα και καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που θα καλύπτει περισσότερες περιοχές».
Αλήθεια, ποιος πραγματικά αλλάζει το κλίμα; Τα καλαμάκια και τα γελάδια που πέρδονται ή η πρακτική να ψεκάζεις μια περιοχή σχεδόν ολόκληρο το χρόνο για δήθεν χαλαζική προστασία;
Και λέω “δήθεν”, γιατί έχω κάνει αυτοψία πριν δέκα χρόνια στο Διάσελλο, ένα ορεινό χωριό των Τρικάλων, όπου οι κάτοικοι που είναι κτηνοτρόφοι κατάγγειλαν τότε ότι τα αεροπλάνα του ΕΛΓΑ τους κλέβουν τη βροχή και την πάνε προς Λάρισα μεριά, στους αγρότες. Τα νερά τους λιμνάζουν και βρομίζουν, με αποτέλεσμα τα ζωντανά που πίνουν από αυτά να αρρωσταίνουν συνέχεια. Άρα, εδώ δεν μιλάμε για αντιχαλαζική προστασία, αλλά για διαχείριση νεφών – ξεκάθαρα!
Κάτι ανάλογο μου είχαν καταγγείλει Θεσσαλοί αγρότες, ότι ο ΕΛΓΑ αποφασίζει ποιον θα “σώσει” και ποιον όχι, αναλόγως τις καλλιέργειες της περιοχής – ποιες κρίνονται πιο απαραίτητες, αποζημιώσεις κ.λπ
Με λίγα λόγια, ο ΕΛΓΑ και τα αεροπλανάκια του το παίζουν Θεοί. Κι αντί να εστιάσουν στην χαλαζική προστασία με δίχτυα όπου αυτό είναι εφικτό, προτιμούν τα πανάκριβα εναέρια μέσα, της τροποποίησης καιρού, της Γεωμηχανικής μικρής κλίμακας, για να το πούμε κι έτσι, για την οποία υπάρχει και μορατόριουμ του ΟΗΕ του 2010, που υπογράφηκε στο Κυότο, που αναφέρει ότι επιτρέπεται εφόσον δεν προκαλεί “παρενέργειες”.
Αλήθεια, υπάρχουν παρενέργειες; Κι αυτά είναι τα ερωτήματα των οποίων η απάντηση είναι αξίας εκατομμυρίου ευρώ εκάστη:
- Υπάρχει έρευνα, μελέτη, απόδειξη ότι θα έπεφτε όντως χαλάζι αν δεν προηγείτο σπορά νεφών; Ποιος μπορεί να πει κάτι τέτοιο με σιγουριά; Τα ραντάρ της εταιρείας που ψεκάζει;
- Γιατί «αποτυγχάνουν» οι ψεκασμοί σε πολλές περιπτώσεις και τελικά έχουμε ισχυρή χαλαζόπτωση; Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στο εξωτερικό η τροποποίηση καιρού έχει ήδη αρχίσει να αμφισβητείται.
- Υπάρχει έρευνα που να μας διασφαλίζει ότι το υλικό σποράς, ο ιωδιούχος άργυρος που θεωρείται τοξικός, δεν αλλάζει το ph νερού και εδάφους, δεν περνάει στην τροφική αλυσίδα; Τη μια και μοναδική έρευνα που βρήκα πριν από χρόνια ήταν του 2010 κι έκτοτε σιγή ιχθύος. Από τότε οι μέρες και τα φυσίγγια υπερ-πολλαπλασιάστηκαν κι απ’ ότι βλέπουμε πάμε και… για «αναβάθμιση».
- Υπάρχει έρευνα, μελέτη, απόδειξη ότι όλη αυτή η συνεχής πρακτική δεν συμβάλει στην κλιματική αλλαγή; Όταν κάποιος επεμβαίνει στο μικροκλίμα κατά αυτόν τον τρόπο, ποιος μας λέει ότι αυτό δεν θα αντιδράσει; Δράση – αντίδραση, λέγεται, και δεν χρειάζεται να πας πανεπιστήμιο για να προβληματιστείς, είναι κανόνες της φυσικής και είναι η Φύση που βιάζεται και δεν την αφήνουμε να κάνει τα κουμάντα της.
- Υπάρχει έρευνα, μελέτη, απόδειξη για το ότι όταν γίνεται τροποποίηση καιρού σε μια περιοχή, δεν επηρεάζεται η γειτονική; Η αείμνηστη Αμερικανίδα Ρόζαλιντ Πίτερσον, πρώην υπάλληλος του υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ και ακτιβίστρια κατά της Γεωμηχανικής, είχε αναφέρει κάποτε ότι όταν έκαναν τροποποίηση καιρού στα ορεινά της Καλιφόρνιας για την αντιμετώπιση της ανομβρίας και λειψυδρίας, αυτά γέμισαν με χιόνι, αλλά όλες οι γύρω από αυτά περιοχές απλά… “στέγνωσαν”. Η τροποποίηση καιρού δεν παράγει νέφη και βροχή εκ του μηδενός, απλά χειραγωγεί την ήδη υπάρχουσα υγρασία στην ατμόσφαιρα.
- Πόσο θα ήταν το κόστος για δίχτυα και αποζημιώσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς σε πολλές περιπτώσεις δεν αποφεύγονται; Με λίγα λόγια, υπάρχει ακριβής υπολογισμός κόστους-οφέλους;
- Και το τελευταίο ερώτημα, αφορά σε όλους εμάς: Πόσο καλά και αντικειμενικά είναι πληροφορημένοι οι Έλληνες πολίτες στους οποίους την τσέπη πάλι το χέρι θα μπει για να συνεχίζεται κι αναβαθμίζεται το πρόγραμμα; Κι Ευρωπαϊκά να είναι τα κονδύλια, πάλι δικά μας είναι τα χρήματα, αφού είμαστε μέλος της ΕΕ. Α ναι… και πρώτοι στην φτώχεια της πλέον!
Τα υπόλοιπα, θα τα πούμε με το υπουργείο κι επιφυλασσόμαστε για κάθε έννομο πλέον μέσο αντίδρασης. Δράση αυτοί; Να περιμένουν και την αντίδραση…