Διπλωματικό «βραχυκύκλωμα» επέφερε η Άγκυρα, η οποία πέτυχε να θέσει εκτός της πλατφόρμας Netflix τη γνωστή τηλεοπτική σειρά «Famagusta» για την εισβολή στην Κύπρο. Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος του τουρκικού ΕΣΡ, Ebubekir Şahin, ο οποίος εξήγησε πως σημειώθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής πλευράς και της εταιρείας. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στο να απαγορευθεί η προβολή της σειράς από την πλατφόρμα σε όλες τις χώρες – και την Τουρκία – και να επιτραπεί μόνο στην Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, το ΕΣΡ της Τουρκίας, που ρυθμίζει και εποπτεύει τις υπηρεσίες ψηφιακής μετάδοσης, έκανε τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Netflix στην Τουρκία και κατέληξαν η παραγωγή του Famagusta να μην μεταδοθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση του προέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Τουρκίας: «Δεν θα μεταδοθεί στο Netflix»

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK), Ebubekir Şahin, σε ανάρτησή του σχετικά με τη σειρά «Famagusta» ανέφερε: «Ως οργανισμός που ρυθμίζει και εποπτεύει τις υπηρεσίες ψηφιακής μετάδοσης στη χώρα μας, το Ανώτατο Συμβούλιο διοργάνωσε την απαραίτητες συναντήσεις με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Netflix και κατέληξε σε συναίνεση ότι η παραγωγή δεν θα μεταδοθεί».

 

«Η εν λόγω παραγωγή θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Netflix μόνο στη χώρα όπου μεταδόθηκε προηγουμένως (Ελλάδα) και δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του τουρκικού Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η παραγωγή με τίτλο “Famagusta” συνάντησε αντιδράσεις στην τουρκική κοινή γνώμη με το περιεχόμενό της κατά της “Κυπριακής Ειρηνευτικής Επιχείρησης”, που είναι το έπος της ειρήνης και του ηρωισμού της πρόσφατης ιστορίας μας. Η “Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση”, όπως αναφέρει η Sözcü, η οποία αποσκοπεί στην υπεράσπιση της δίκαιης υπόθεσης των Τουρκοκυπρίων και στη διάσωση των διωκόμενων συμπατριωτών μας, έφερε την ειρήνη στο νησί μέσα στα πλαίσια του νόμου. Ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης έφερε ειρήνη και ηρεμία στην Κύπρο, το αίμα σταμάτησε να ρέει και τα δάκρυα των καταπιεσμένων σβήστηκαν», σημείωσε ακόμη.

«Ενώ τα ιστορικά γεγονότα είναι προφανή, είναι απαράδεκτο λάθος κάποιων κύκλων να βγαίνει μια ταινία που δυσφημεί τους Τούρκους, τη χώρα μας και τον ηρωικό μας στρατό», κατέληξε.

Η σειρά «Famagusta», πραγματεύεται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη της Αμμοχώστου το 1974, με την Τουρκία να κάνει λόγο για μια αφήγηση βασισμένη στους ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς, που δεν συμπίπτουν με τα γεγονότα της ιστορίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα δημοσίευσε το «50ο Επετειακό Ντοκιμαντέρ» για να παρουσιάσει τα γεγονότα με τον δικό της τρόπο και «όχι κατασκευασμένες ιστορίες», όπως υποστηρίζει για όσα προβάλλονται στο «Famagusta».

«Αντί για τη φανταστική σειρά που δείχνει ασέβεια στην ιερή μνήμη των Τουρκοκύπριων αδελφών μας που σφαγιάστηκαν αλύπητα από Ελληνοκύπριους τρομοκράτες, καλούμε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει το “The 50th Anniversary Documentary” παραγωγής του Υπουργείου μας. Αυτή η ταινία, με αγγλικούς υπότιτλους, λέει τις πραγματικές και οδυνηρές αλήθειες του τι πραγματικά συνέβη, όχι κατασκευασμένες ιστορίες», λέει συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, μέσω της πλατφόρμας «Χ».

Η πρώτη αντίδραση από την ελληνική πλευρά

«Έπειτα από την αισχρή απόφαση του Netflix να προσκυνήσει τη φασιστική Τουρκία και να μην προβάλλει παγκοσμίως τη σειρά ”Famagusta”, η οποία πραγματεύεται, ήπια μάλιστα, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ελληνική Λύση καλεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να ακυρώσει άμεσα τη συνδρομή στη συγκεκριμένη πλατφόρμα», σημειώνει το κόμμα Ελληνική Λύση σε σημερινή ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Ούτε ένα ευρώ σε όσους συγκαλύπτουν τα εγκλήματα των Τούρκων γενοκτόνων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης