Την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την τρέχουσα οικονομική πολιτική κλήθηκαν να σχολιάσουν στο συνέδριο του «Economist» στη Θεσσαλονίκη, ο τομεάρχης υποδομών και μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης και ο επικεφαλής του οικονομικού τομέα του ΠΑΣΟΚ, Πάρης Κουκουλόπουλος.

Ο Χ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην «χρυσή ευκαιρία» του Ταμείου Ανάκαμψης στην οποία όμως υπάρχει «δομικό λλειμμα διαφάνειας», τονίζοντας πως επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος. «Πού καταλήγουν και με ποια κριτήρια τα κεφάλαια;», διερωτήθηκε, ενώ στηλίτευσε την απόρριψη από την κυβέρνηση της πρότασης της αντιπολίτευσης να συσταθεί μια διακομματική επιτροπή για την παρακολούθηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, έθεσε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ελληνική οικονομία να «εναρμονιστεί με τις περιβαλλοντικές ανάγκες».

Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τη «θωράκιση» της χώρας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, σημειώνοντας το παράδειγμα του «Ιανού» μετά τον οποίο δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα και έτσι ήρθε η τραγωδία του «Ντάνιελ», όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Π. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι παρ’ όλο που αυτήν την στιγμή «οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία μοιάζουν ιδανικές», «τα σύννεφα πυκνώνουν». Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, είπε πως η ανταγωνιστικότητα της χώρας βυθίζεται, ενώ και στην κοινωνία, «οι ανισότητες καλπάζουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι με τις «πολιτικές της επιλογές» καταδικάζει τη χώρα σε μια «λιτότητα χωρίς τέλος», και αυτό, όπως είπε είναι το «καλό σενάριο».

Γι΄αυτό, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική «αλλαγή πορείας» όχι «μικροαλλαγές» και κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους στόχους, όπως οι άμεσες ξένες επενδύσεις ή η κινητοποίηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η μείωση του κόστους του χρήματος και του κόστους ενέργειας.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, σχολίασε πως δεν είναι μόνο το ζήτημα της διαφάνειας που έθεσε ο κ. Μαμουλάκης αλλά και το πολιτικό θέμα των προτεραιοτήτων, καθώς, όπως σημείωσε, δεν έγινε καμία διαβούλευση για το Ταμείο Ανάκαμψης με τους κοινωνικούς εταίρους και τις περιφέρειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης