Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ανά καιρούς, έχουμε ακούσει για αμέτρητες περιπτώσεις ανθρώπων που κοιμήθηκαν στο τιμόνι των Tesla τους, με ενεργοποιημένο τον αυτόματο πιλότο. Έχουμε δει ακόμη και μερικές περιπτώσεις όπου ο οδηγός δεν ήταν καν στη θέση του οδηγού, ενώ το αυτοκίνητο κινούταν μόνο του στον αυτοκινητόδρομο για πολλά χλμ. Ωστόσο, αυτό πρέπει να είναι το πιο περίεργο τέτοιο περιστατικό που έχουμε ακούσει ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το CBS 17 News, η αστυνομία στην κομητεία Johnston της Βόρειας Καρολίνας ειδοποιήθηκε για έναν οδηγό που κοιμόταν στο τιμόνι ενός Tesla που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο 70. Προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο για πάνω από 2χλμ. αλλά επειδή ο οδηγός είχε αποκοιμηθεί, δεν τα κατάφεραν. Στη συνέχεια τοποθέτησαν ένα από τα περιπολικά μπροστά από το Tesla, το οποίο ανάγκασε το σύστημα αυτοματοποιημένης οδήγησης (δεν γνωρίζουμε αν ήταν απλά Autopilot ή Full Self-Driving) να επιβραδύνει και τελικά να σταματήσει.

Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Μόλις κατάφεραν να κάνουν το Tesla να σταματήσει, ξύπνησαν τον οδηγό, το όνομα του οποίου είναι Michael Goodman, του έκαναν τον καθιερωμένο τεστ νηφαλιότητας και προχώρησαν σε έρευνα του οχήματος. Αυτό που βρήκαν ήταν ένα τεράστιο φορτίο με ναρκωτικά, αξίας άνω των 100.000 δολαρίων.

Ο κ. Goodman συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απερίσκεπτη οδήγηση και κατοχή με σκοπό την πώληση για τρία διαφορετικά ναρκωτικά. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 50.000 δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ενεργοποιείτε τον αυτόματο πιλότο στο Tesla, το όχημα θα σας προτρέπει περιοδικά να βάζετε τα χέρια σας στο τιμόνι για να ξέρει ότι είστε ακόμα σε εγρήγορση. Στη συνέχεια, θα ακούγονται ηχητικά σήματα και αν ο οδηγός εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται, θα προσπαθήσει να σταματήσει και να ανάψει αλάρμ. Ο νυσταγμένος έμπορος ναρκωτικών μπορεί να είχε το ένα χέρι στο τιμόνι, γεγονός που θα μπορούσε να ξεγελάσει το αυτοκίνητο ώστε να νομίζει ότι είναι ξύπνιος.

Η Tesla πρόσθεσε επιπλέον μέτρα για να βεβαιωθεί ότι οι οδηγοί παραμένουν σε εγρήγορση ακόμη και με ενεργοποιημένο το Autopilot μετά από δεκάδες αναφορές περιπτώσεων ανθρώπων που κοιμόντουσαν στο τιμόνι και βασίζονταν στο αυτοκίνητο για να κάνει την οδήγηση. Αυτό κόστισε τη ζωή σε ορισμένους οδηγούς και σήμερα η Tesla προσπαθεί ενεργά να περιορίσει αυτή την πρακτική, οπότε είναι ενδιαφέρον πώς το αυτοκίνητο του εμπόρου ναρκωτικών δεν σταμάτησε αφού διαπίστωσε ότι δεν ανταποκρινόταν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης