Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης που θα μελετήσει τις δυνατότητες των ινών κάνναβης για την παραγωγή ενός βιολογικού υποκατάστατου για την απομίμηση δέρματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, ελπίζοντας να αρχίσει να χρησιμοποιεί το υλικό από τα μοντέλα του 2028.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Βόλφσμπουργκ δήλωσε ότι συνεργάζεται με την εταιρεία κατασκευής βιολογικών υλικών Revoltech GmbH, Darmstadt, για το υλικό επιφάνειας, που ονομάστηκε LOVR – «leather-free, oil-free, vegan and residue-based».

«Ο σαφής στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τις επιθυμίες των πελατών, τις απαιτήσεις βιωσιμότητας και τα εταιρικά συμφέροντα», δήλωσε ο Andreas Walingen, επικεφαλής στρατηγικής της Volkswagen, ο οποίος δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει τους στόχους βιωσιμότητας της εταιρείας του.

Η εταιρεία δήλωσε ότι χρησιμοποιεί πρώτη ύλη που είναι ένα υποπροϊόν αποβλήτων από περιφερειακά αγροκτήματα όπου παράγονται σπόροι κάνναβης για τη βιομηχανία τροφίμων. Εκτός από τις ίνες κάνναβης, το κάλυμμα περιλαμβάνει κόλλα πλήρως βιολογικής προέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κάλυμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως το εξωτερικό στρώμα εσωτερικών εξαρτημάτων, όπως καθίσματα, ταμπλό, πάνελ θυρών, τιμόνια και άλλα. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επιλέγουν τα υλικά για αυτά τα εξαρτήματα με βάση την αισθητική τους, την ανθεκτικότητα, την άνεση και – όλο και περισσότερο – τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Η απομίμηση δέρματος, που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία, κατασκευάζεται με συνθετικά υλικά όπως πολυουρεθάνη, PVC και μικροΐνες, σε συνδυασμό με υφάσματα υποστήριξης που έχουν υποστεί επεξεργασία – όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα.

Το 100% βιολογικό υλικό που αναπτύσσει η Volkswagen έχει ήδη λάβει θετικά σχόλια από τους καταναλωτές σε πρώτες παρουσιάσεις, σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Volkswagen είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο (πίσω από την ιαπωνική Toyota) με βάση τις πωλήσεις οχημάτων, με περίπου 4,15 εκατομμύρια οχήματα που πωλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης