Του Γιώργου Παλληκάρη

Η Ferrari αποδεικνύει πως ακόμα κάνει κουμάντο εντός έδρας και θα πάρει μία παλικαρίσια νίκη με τον Leclerc. Ο Μονεγάσκος, θα αλλάξει μόνο μία φορά ελαστικά στον αγώνα και θα αντέξει στην πίεση του δεύτερου και επίσης εξαιρετικού Piastri. Την πρώτη τριάδα θα κλείσει ο Norris ο οποίος ήταν Pole Man στο σημερινό Grand Prix και θα χαρίσει στη McLaren το 2-3, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη διαφορά στο πρωτάθλημα οδηγών, από τον πρωτοπόρο Verstappen.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σημερινός αγώνας έδειξε πολλά. Έδειξε πως η Ferrari έχει ακόμα ζωή, έχει ακόμα λύσεις για να απειλήσει και να διεκδικήσει. Η McLaren με τη σειρά της έχει τα ταχύτερα μονοθέσια στο Grid, ενώ η Red Bull φαίνεται να μην έχει τις απαντήσεις και για πρώτη φορά δείχνει… αγχωμένη.

Η πίστα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά αγώνας στην Monza έγινε το 1950. Η πίστα πλέον έχει μήκος 5.793 km με 11 στροφές ενώ στους 53 γύρους του αγώνα, οι πιλότοι καλύπτουν  306.72 km. Ο ταχύτερος γύρος της Formula 1 που έγινε στη Monza ήταν στα δοκιμαστικά του 2004 από τον Pablo Montoya με τη Williams.

Η σειρά εκκίνησης 

Ο Lando Norris ξεκινά για μία ακόμη φορά από την 1η θέση του Grid, δείχνοντας ότι είναι στην απόλυτη φόρμα και πως διαθέτει το ταχύτερο μονοθέσιο πλέον. Ακριβώς πίσω του ο team mate του, Oscar Piastri που με τη δεύτερη McLaren παρέχει ένα «δίχτυ» ασφαλείας στο Lando. Στην τρίτη θέση ο George Russell, στην τέταρτη ο Leclerc και στη πέμπτη ο Sainz. Hamilton, Versteppen και Perez στις θέσεις 6-7-8.  Ο Lando Norris θέλει νίκη για να κλείσει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα που έχει από τον προπορευόμενο στη βαθμολογία αλλά πολύ πεσμένο Max Verstappen. Βέβαια ο νεαρός Norris έχει ένα… θεματάκι στις εκκινήσεις.

Πως κύλησε ο αγώνας 

Τα πέντε φώτα έσβησαν και τα μονοθέσια ξεκίνησαν. O Norris θα ξεκινήσει καλά, όμως ο δεύτερος οδηγός της McLaren, Piastri θα ξεκινήσει ακόμα καλύτερα και θα πάρει την πρωτιά ήδη από την τρίτη στροφή. Μάλιστα ο Leclerc θα επωφεληθεί από την μάχη αυτή και θα περάσει επίσης τον Norris και θα βρεθεί εκείνος στην δεύτερη θέση. Η εκκίνηση ήταν αρκετά καθαρή και μόνο ο Russell θα χάσει για λίγο τα φρένα, κάτι που θα τον βγάλει για λίγο εκτός πίστας, θα συνεχίσει όμως κανονικά χάνοντας τέσσερις θέσεις και αποκτώντας μια ζημιά στην εμπρός αεροτομή.

Μετά την λήξη του πρώτου γύρου η κατάταξη είναι: Piastri – Leclerc – Norris – Sainz – Hamilton – Verstappen – Russell – Perez – Albon – Alonso.

Η πρώτη εγκατάλειψη θα  έρθει στον 7ο γύρο, καθώς ο Tsunoda θα αποχωρήσει. Φαίνεται πως στον 1ο γύρο, υπήρξε μία επαφή μεταξύ Tsunoda και Hulkenberg, η οποία θα επιφέρει μεγάλη ζημιά στο μονοθέσιου του πρώτου, και 6 γύρους μετά θα αποσυρθεί. Για την πρόκληση της επαφής, θα δεχθεί ποινή 5 δευτ. ο Hulkenberg ο οποίος θα συνεχίσει τον αγώνα, όντας στην τελευταία θέση.

Τα pits ξεκίνησαν και από τους πρώτους θα είναι ο George Russell για να αλλάξει ελαστικά αλλά και να αντικαταστήσει την σπασμένη μπροστινή αεροτομή από την εκκίνηση.

Στον 17ο γύρο θα μπει για αλλαγή ελαστικών και ο πρωτοπόρος Piastri και θα επιστρέψει στον αγώνα στην 4η θέση.

Ο Verstappen παραλίγο να βρεθεί στις αμμοπαγίδες, όμως θα καταφέρει να διορθώσει σωστά και να το «σώσει». Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε αλλαγή ελαστικών, όμως η ομάδα θα τον καθυστερήσει, με χρόνο αλλαγής στα 6.2 δευτ.

Στη μεγάλη ευθεία, και με τη χρήση DRS οι προσπεράσεις (στις θέσεις 9 με 13) είναι αρκετές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Gasly τρέχει πλέον με λαβωμένο μονοθέσιο, μετά από μία επαφή με τον Magnussen, για την οποία έφταιγε καθαρά ο δεύτερος, ο οποίος χρεώθηκε ποινή 10 δευτ.

Το σημερινό Grand Prix κρίνεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατηγική των Pit Stops, με τη McLaren να δείχνει την υπεροχή της στον αγώνα και την Red Bull να δείχνει να μην έχει απαντήσεις. Η Ferrari ρισκάρει, προχωρώντας μόνο σε μία αλλαγή ελαστικών…θα της βγει το ρίσκο;

Με 15 γύρους να απομένουν, η κατάταξη είναι: Piastri – Leclerc – Sainz – Verstappen – Norris – Hamilton – Magnusen – Perez – Albon. Κατευθείαν όμως, ο πρωτοπόρος Piastri θα μπει για αλλαγή ελαστικών και θα επιστρέψει στον αγώνα στη θέση 3 για να διεκδικήσει τη νίκη με φρέσκα ελαστικά.

Η Ferrari αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο 1-2 με τους Leclerc και Sainz να έχουν επιλέξει τη στρατηγική του ενός Pit Stop. Το στοίχημα είναι εάν θα αντέξουν στην πίεση των αντιπάλων, που έχουν πιο φρέσκιες γόμες.

Μόλις 8 γύρους πριν το τέλος, ο Piastri θα περάσει τον δεύτερο Sainz και πλέον απέχει 11.910 δευτ. από τον πρωτοπόρο Leclerc ξεκινώντας μία μάχη με τους.. εναπομείναντες γύρους. O νεαρός οδηγός της McLaren σε κάθε γύρο, “κόβει” περίπου 1 δευτ. από την διαφορά τους πετυχαίνοντας μάλιστα και τον ταχύτερο γύρο του αγώνα, όμως οι γύροι λιγοστεύουν.

Ο Leclerc τελικά θα καταφέρει να διαχειριστεί τα φθαρμένα ελαστικά και θα πετύχει την 7η νίκη της καριέρας του και 2η στη φετινή σεζόν, μπροστά στους χιλιάδες φίλους της Ferrari που τον επευφημούν σαν θεό.

Τελική κατάταξη: Leclerc – Piastri – Norris – Sainz – Hamilton – Verstappen – Russell – Perez – Magnussen – Albon – Alonso – Colapinto – Ricciardo – Ocon – Gasly – Bottas – Hulkenberg – Zhou – Stroll. Εγκαταλείψεις: Tsunoda

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης