Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, τις οποίες επιβεβαίωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, με στόχο να τον πείσει να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Χέιγκ διευκρίνισε ότι ο Μπλερ είχε ενημερώσει τη βρετανική κυβέρνηση για τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις με τον συνταγματάρχη Καντάφι. Επεσήμανε, πάντως, ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε μετά τις συνομιλίες και όχι πριν.
 
Ο Τόνι Μπλερ, εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες σφοδρές επικρίσεις από τον βρετανικό Τύπο για τους δεσμούς του με το καθεστώς της Λιβύης. Άλλωστε, το 2004, ο Μπλερ είχε συναντηθεί με τον Καντάφι στην έρημο της Λιβύης, σε μία κίνηση που έβγαλε τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση και άνοιξε τον δρόμο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Λιβύης από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.
 
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Independent on Sunday», ο Μπλερ είχε μία πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Λίβυο ηγέτη την Παρασκευή, οπότε και του ζήτησε να σταματήσει τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών.
 
Έπειτα όμως από την προτροπή του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Μπλερ επικοινώνησε ξανά με τον Καντάφι, για να τον πιέσει να παραιτηθεί, κάτι που δεν επιβεβαίωσε ο Χέιγκ.
Το γραφείο του Μπλερ δεν έχει σχολιάσει τα γεγονότα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης