Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Aston Martin είναι μία από τις πιο διάσημες μάρκες αυτοκινήτων στον κόσμο, αλλά η τύχη του πρώτου της αυτοκινήτου παραμένει ένα μυστήριο. Το ίδρυμα Aston Martin Heritage Trust προσπαθεί τώρα να βρει το «χαμένο» όχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε το 1914 από μια μικρή ομάδα μηχανικών με επικεφαλής τους Lionel Martin και Robert Bamford. Είχε το παρατσούκλι «Coal Scuttle» και οραματιζόταν ως αντίπαλος της Bugatti.

Το αυτοκίνητο καταχωρήθηκε ως Aston Martin το 1915, αν και τελικά ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος διέκοψε την ανάπτυξή του, καθώς ο Bamford πολέμησε στη Γαλλία και τελικά εγκατέλειψε την επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την αποχώρησή του, οι εργασίες για το Coal Scuttle συνεχίστηκαν και το 1919 συμμετείχε στη δοκιμαστική διαδρομή Λονδίνο-Εδιμβούργο. Το αυτοκίνητο δοκιμάστηκε και αναπτύχθηκε συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια των αρχών της δεκαετίας του 1920, αγωνιζόταν στο Brooklands και οδηγούνταν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο – συχνά ποζάροντας για φωτογραφίες στις στάσεις του, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού για ψάρεμα σολομού στο Loch Awe της Σκωτίας.

Λόγω αυτής της συνεχούς εξέλιξης, το αυτοκίνητο άλλαξε αμέτρητες φορές με την πάροδο των ετών. Συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι το Coal Scuttle χρησιμοποιούσε τουλάχιστον δύο διαφορετικούς τύπους μπροστινών φτερών, καθώς και μια ποικιλία από φωτιστικά σώματα και κόρνες. Αυτό θα μπορούσε να κάνει δύσκολη την αναγνώριση του μοντέλου και ο ιστορικός της Aston Martin Steve Waddingham σημείωσε ότι το αυτοκίνητο δεν είχε εξωτερικά σήματα.

Παρά την ιστορική του σημασία, η Aston Martin πούλησε το αυτοκίνητο για 50 λίρες (65 δολάρια / 59 λίρες) το 1924. Το Trust αναφέρει ότι αυτό ήταν ένα «λογικό ποσό χρημάτων στα μέσα της δεκαετίας του 1920, οπότε είναι απίθανο το αυτοκίνητο να διαλύθηκε σε εκείνο το σημείο, αλλά τίποτα άλλο δεν είναι γνωστό για τις δραστηριότητές του μετά από αυτό».

Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες, καθώς το μοντέλο θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου σε έναν αχυρώνα, ίσως με νέο αμάξωμα. Ακόμη και αν το Coal Scuttle διαλύθηκε, μπορεί να υπάρχουν τμήματα του, αλλά αυτό μένει να το δούμε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης