Ένας 67χρονος ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα, ο Janusz Racz, έγινε ο πρώτος αποδέκτης ενός νέου πειραματικού εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τον οργανισμό του να καταπολεμήσει την ασθένεια. Έλαβε έξι ενέσεις του εμβολίου, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, καθεμία από τις οποίες περιέχει γενετικό υλικό από διαφορετικά μέρη του όγκου, με στόχο να «εκπαιδεύσει» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος να επιτεθούν στον καρκίνο. Το νέο εμβόλιο της BioNTech εκπαιδεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να στοχεύουν τον καρκίνο.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την BioNTech, με την ονομασία BNT116, χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία mRNA με το εμβόλιο για την COVID-19. Οι γιατροί πιστεύουν ότι θα στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη χημειοθεραπεία, μειώνοντας τις παράπλευρες βλάβες στα υγιή κύτταρα και ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ανώδυνο», σχολίασε ο Janusz Racz μετά την πρώτη του ένεση. «Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα». Ο 67χρονος είναι πρώην ορειβάτης και μαραθωνοδρόμος με συμμετοχή και στον Μαραθώνιο της Ελλάδας, δήλωσε ότι έχει στόχο να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα σε τρία χρόνια.

Εμβόλιο κατά καρκίνου του πνεύμονα: 67χρονος καρκινοπαθής μαραθωνοδρόμος ο πρώτος λήπτης – Είχε τρέξει και στην Αθήνα

Το νοσοκομείο University College London Hospital (UCLH) έχει ξεκινήσει τη βρετανική φάση μιας παγκόσμιας δοκιμής, με περίπου 130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα να συμμετέχουν σε έξι νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Racz εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμβόλιο όχι μόνο θα τον βοηθήσει αλλά και θα επιταχύνει την παραγωγή του για ευρύτερη χρήση. «Τα εμβόλια COVID βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καρκίνος συχνά αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτό το εμβόλιο χαρακτηρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως απειλή, προτρέποντας τον οργανισμό να τα καταστρέψει. Πρώιμες δοκιμές με παρόμοια εμβόλια έχουν δείξει ότι υπόσχονται μείωση του μεγέθους του όγκου και του κινδύνου υποτροπής. Αυτή είναι η πρώτη δοκιμή του εμβολίου BioNTech σε ανθρώπους, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν σημαντικών παρενεργειών προτού μεγαλύτερες μελέτες επιβεβαιώσουν την κλινική αποτελεσματικότητά του. Κατά τη διάρκεια 12 μηνών, οι εθελοντές θα λαμβάνουν πολλαπλές δόσεις για τη συνεχή ενίσχυση της ανοσολογικής τους απόκρισης.

Η Δρ Sarah Benafif, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής στο UCLH, έχει μεγάλες ελπίδες για το εμβόλιο. «Έχουμε ήδη κάποια δεδομένα ότι πρόκειται για ένα αρκετά καλά ανεκτό είδος εμβολίου», δήλωσε η ίδια. «Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους άλλους ιστούς».

Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα, συνδέεται συχνά με το κάπνισμα. Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική, ενώ μόνο το ένα τέταρτο περίπου, επιβιώνει πέντε χρόνια. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει μοναδικά ασθενείς με νόσο σε πρώιμο στάδιο που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, καθώς και ασθενείς με προχωρημένο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο.

Μάστιγα ο καρκίνος του πνεύμονα παγκοσμίως
Ο καθηγητής Siow Ming Lee, ογκολόγος στο UCLH και κλινικός υπεύθυνος για το βρετανικό μέρος της μελέτης, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες. «Έχετε 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως από καρκίνο του πνεύμονα, πολλοί στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με την πρώτη γενιά εμβολίου mRNA και στη συνέχεια να το επεκτείνουμε στον υπόλοιπο κόσμο».

Το NHS έχει αρχίσει να εξετάζει τους ηλικιωμένους καπνιστές για καρκίνο του πνεύμονα, ώστε να εντοπίζει τις περιπτώσεις νωρίς. Συμπτώματα όπως ο επίμονος βήχας, ο πόνος στο στήθος και η κόπωση θα πρέπει να ωθούν σε επίσκεψη στο γιατρό.

Η εθνική διευθύντρια του NHS England για τον καρκίνο Dame Cally Palmer τόνισε τις πιθανές επιπτώσεις: «Εάν επιτύχουμε, θα μπορούσε να είναι επαναστατικό για τον εμβολιασμό των ανθρώπων κατά του δικού τους καρκίνου, ώστε να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του μετά την αρχική θεραπεία τους».

Νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και εταίρους, διερευνούν τρόπους αξιοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Η πρόσβαση σε πρωτοποριακές δοκιμές και άλλες καινοτομίες προσφέρει ελπίδα στους καρκινοπαθείς, ενώ χιλιάδες άλλοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε δοκιμές τα επόμενα χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης